Judėjimas imuniteto stiprinimui

Fizinis aktyvumas – vienas iš paprastų būdų išlaikyti stiprų ir sveiką imunitetą. Mokslininkai jau seniai nustatė, kad yra ryšis tarp reguliaraus sportavimo ir susirgimų dažnumo.
Mankštinkitės bet kokiu oru
Mankštinkitės bet kokiu oru / Mika Hiltunen, Flickr.com

Skaičiai kalba apie tai, kad suaugęs žmogus vidutiniškai suserga du su puse kartų per metus. Įvairūs virusai reguliariai veikia žmogaus organizmą, tačiau kai kurie žmonės atlaiko visas negandas.

Kaip atsidurti tarp „išrinktųjų“, tačiau nepersistengti su fiziniais pratimais?

Fizinis krūvis stimuliuoja...
Pastebėta, kad reguliariai bėgiojantys žmonės, nustoja dažnai sirgti. Tyrinėtojai teigia, kad tik 5 įprasti sporto užsiėmimai sumažina galimybę persišaldyti 43-46 proc. Reguliari fizinė veikla stimuliuoja imuninės sistemos darbą ir greitina makrofagų gamybą. Šios ląstelės atakuoja į organizmą patenkančius virusus ir bakterijas.

...greitina...
Sportinis krūvis imuninei sistemai leidžia „įsibėgėti“ tikra ta žodžio prasme. Fizinio krūvio metu pagreitėja kraujo apykaita. Atitinkamai imuninės ląstelės greičiau patenka į visus organus ir audinius. Tai reiškia, kad jos greičiau reaguoja į ligų sukėlėjus. Pastebėta, kad praėjus kelioms valandoms po fizinio darbo, imuninė sistema vėl grįžta į pradinę padėtį. Taigi, norite sveikti – sportuokite reguliariai.

...valo...
Fizinis krūvis iš organizmo mechaniškai šalina mikroorganizmus. Tai vyksta kvėpavimo dėka: treniruočių metu kvėpavimas sustiprėja ir suintensyvėja, o taip šalinami virusai ir bakterijos. Kovojant su infekcijomis turi įtakos ir aukštesnė kūno temperatūra, kuri atsiranda intensyvių treniruočių metu.

Jauskite saiką

Vis dėl to, treniruotės gali ir mažinti imunitetą. Intensyvi treniruotė, trunkanti daugiau nei pusantros valandos, teikia daugiau žalos nei naudos: žmogus tampa pažeidžiamas įvairių ligų. Rimtas fizinis krūvis mažina imuninės sistemos funkcijas ir sukelia ligų riziką tris-šešis kartus.

Mokslininkai įrodė, kad per ilgų ir sunkių treniruočių metu organizmas išskiria streso hormonus – kortizolį ir adrenaliną, kurie neigiamai veikia imuninę sistemą, taip pat didina kraujospūdį ir cholesterolio kiekį kraujyje. Šį efektą mokslininkai aptiko pas sportininkus po maratono.

Nepamirškite atsigauti

Jei sportuojate intensyviai, pasirūpinkite, kad jums netrūktų poilsio, o imuninė sistema atsigautų kartu su raumenimis. Ypač tai svarbu žiemos metu, kai siaučia gripas ir kitos virusinės infekcijos.

Vos tik pajutote, kad treniruotės neduoda jums teigiamo efekto, jūs pastoviai jaučiatės pavargę, širdis išsimušusi iš ritmo, jaučiate skausmą raumenyse – būtinai sumažinkite treniruočių intensyvumą.

Sportas ir peršalimas – ne draugai

Tiek naujokai, tiek ir patyrę sportininkai neretai ignoruoja peršalimo simptomus ir toliau sportuoja, nepaisant kosulio bei slogos.

Nepamirškite, kad net ir pati įprasčiausia sloga neigiamai veikia imuninę sistemą. Sunkus fizinis krūvis ligos periodu tampa papildomu stresu organizmui kovoti su infekcija. Ir vietoj sveikimo, jūsų organizmas tik dar greičiau susirgs.

Vis dėl to, jei neturite aukštos temperatūros ir kvėpavimo takų sutrikimų, galite lengvai pasportuoti ir pasivaikščioti – tai nepakenks imunitetui. Tačiau į sporto salę tomis dienomis neikite – jūs galite užkrėsti kitus, o patys dar labiau susirgti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius