Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Lietuvos geležinkelių“ darbuotojai biure darys mankštą

AB „Lietuvos geležinkeliai“ pasiryžo tapti šalyje viena labiausiai darbuotojais besirūpinančių įmonių. Kartu su Nacionalinio sveikatinimo institutu (NSI) surengtos apklausos apie darbuotojų savijautą bei fizinį aktyvumą metu paaiškėjo, kad net 82 proc. „Lietuvos geležinkelių“ administracijos darbuotojų dirba sėdimą darbą, o tarp dažniausiai paminėtų nusiskundimų – su pernelyg mažu fiziniu aktyvumu susiję kaklo, nugaros ir galvos skausmai.
Mankšta „Lietuvos geležinkeliuose“
Mankšta „Lietuvos geležinkeliuose“ / Žvalus.lt

Įvertinusi apklausos duomenis, bendrovė ėmėsi įgyvendinti sveikatinimo programą, pagal kurią biurų darbuotojai du kartus per dieną savo darbo vietose darys mankštą. Taip pat NSI specialistai konsultuos biuro darbuotojus specialiai „Lietuvos geležinkeliams“ sudarytų metodikų pagrindu bei teisingos laikysenos, mitybos klausimais. Trijų mėnesių sveikatinimosi darbo vietose programa pradėta įgyvendinti nuo ketvirtadienio, gruodžio 12 dieną.

Kartu su Nacionalinio sveikatinimo institutu atliktos apklausos tikslas – įvertinti šalyje vienos didžiausių įmonių dirbančiųjų savijautą ir sveikatos būklę. „Dauguma apklaustų administracijos darbuotojų skundėsi kaklo ir pečių juostos, juosmens, galvos skausmais, o tai, pasak specialistų, tiesiogiai susiję su sėdimu darbu“, – sakė NSI direktorius Dainius Vanagas. Jo nuomone, „Lietuvos geležinkelių“ biuro darbuotojų apklausa atspindi daugumos šalies įmonių problemas: tarnautojai per mažai juda, todėl atsiranda įvairių dėl pernelyg mažo aktyvumo atsirandančių kūno skausmų, taip pat prastėja nuotaika, krinta darbuotojų produktyvumas.

Sveikatingumo programą, kuri padės išspręsti pernelyg mažai judančių biuro darbuotojų problemas, specialiai „Lietuvos geležinkeliams“ sukūrė Lietuvos sporto universiteto (LSU) mokslininkai. „Programa skirta mažinti stresą, atpalaiduoti raumenis, pagerinti sąnarių būklę, pramankštinti galūnes, kaklą, nugarą ir juosmenį, – pasakojo viena programos sudarytojų Kristina Zaičenkovienė, LSU mokslininkė, biomedicinos mokslų daktarė, diplomuota pilateso ir aerobikos instruktorė. – „Lietuvos geležinkeliams“ sukurti pratimai – patikrinti ir labai efektyvūs. Jie neužima daug laiko, o nauda akivaizdi: mankšta veiksminga ir gerina žmonių būklę bei savijautą. Po šios mankštos dirbančiųjų diena bus ir malonesnė, ir produktyvesnė“.

Į darbuotojų dienotvarkę bus įvestos dvi mankštos pertraukėlės po 10-15 min. Dirbančiųjų kompiuterių monitoriuose numatytu laiku pasileis programa, demonstruojanti mankštos pratimus. Kad būtų mankštinamasi taisyklingai, sukurtos specialios vaizdo pamokos, pratimus vaizdo įrašuose demonstruojanti K. Zaičenkovienė atkreipia dėmesį į dažniausiai daromas klaidas. Visi pratimai sukurti pagal pilateso metodiką ir yra skirti atlikti sėdint. „Šiai mankštai daryti nereikia specialios aprangos, jos metu lengvai sušylama, bet nesuprakaituojama“, – pasakojo programos sudarytoja. Taip pat „Lietuvos geležinkelių“ darbuotojus nuotoliniu būdu konsultuos sporto, mitybos specialistai, bus teikiami taisyklingos laikysenos patarimai.

Sveikesnio gyvenimo būdo programa pasiūlyta visoje šalyje dirbantiems „Lietuvos geležinkelių“ biurų darbuotojams. Gruodžio 12 dieną bendrovės biure Vilniuje vyko programos pristatymo renginys, per kurį buvo pademonstruotas videotreneris ir pratimų pavyzdžiai, vyko bendra mankšta, darbuotojai gavo vertingų specialistų patarimų aktualiausiais klausimais, pvz., apie nugaros skausmų prevenciją ir panašiai. Artimiausiu metu įvadiniai sveikatinimo programos renginiai vyks Kaune ir Klaipėdoje. Siekiant maksimalaus efektyvumo, programai įsibėgėjus bus renkami papildomi duomenys apie tai, kiek darbuotojai įsitraukia į programą ir ar jaučia teigiamus savijautos pokyčius, kaip vertina tokią įmonės administracijos iniciatyvą apskritai.

Toliau pateikiama dalis Nacionalinio sveikatinimo instituto (NSI) surengtos apklausos duomenų. Apklausoje dalyvavo 1054 „Lietuvos geležinkelių“ administracijos darbuotojų.

Darbo veikla
 

Apklausos duomenimis, 82 proc. „Lietuvos geležinkelių“ administracijos darbuotojų daugiausia dirba sėdimą darbą.

Ne
 

Daugiausia biurų darbuotojų nusiskundimų – dėl sprando, nugaros, juosmens ir galvos skausmų.

Mankšta
 

Kasdien mankštinasi 4,8 proc. darbuotojų, 21,2 proc. sportuoja 2-3 kartus per savaitę,  o 33,6 proc. aktyviai sportuoja kelis kartus per metus ar net rečiau.

Užsiėmimus vedė viena iš programos sudarytojų Kristina Zaičenkovienė.

Kristina Zaicenkoviene
Kristina Zaičenkovienė

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius