Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

6 mitai apie salotas

Salotų lapai
Nick Saltmarsh, Flickr.com / Salotų lapai
Šaltinis: Žvalus.lt
0
A A

Niekas nesiginčija, jog salotos – dietinis patiekalas. Ar tai tiesa? Štai jums pagrindiniai mitai.

1 mitas. Tai tik salotos!

Net ir pačios paprasčiausios salotos sudaro 490 kkal ir 41 g riebalų. Kai kurių salotų kaloringumas siekia net 1300 kkal ir 72 g riebalų. Todėl atidžiai skaitykite, iš ko gaminamos salotos.

2 mitas. Neriebūs padažai yra patys naudingiausi

Ne visai tiesa. Jūs skaičiuojate kalorijas ir ribojate riebalus, tačiau dauguma tokio tipo padažų turtingi cukrumi. Be to, tokie padažai neleidžia įsisavinti karotenoidų ir antioksidantuų, kurių gausu žaliose salotose ir pomidoruose.

3 mitas. Salotos – tik maistas

Tarkim, gražgarstės padeda kovoti su vėžiu. Šios žolės deaktyvuoja tabako sukeltus toksinus. Špinatai – dar vienas puikus herojus, kovojantis su silpnaregyste ir onkologiniais susirgimais. Jaunas kopūstas, žalios garstyčios ir roputė taip pat kovoja prieš vėžinių ląstelių susidarymą. Rozmarine, violetinėse salotose yra daug betakarotino.

4 mitas. Vartokite žalios spalvos produktus

Įvairių spalvų salotose yra fitonutrinų, kurių nėra žaliuose augaluose. Tarkim, baklažanuose yra labai stipūs antioksidantai, mažinantys širdies ligų riziką, gerinantys smegenų funkcijas. Ridikas padeda kovoti prieš vėžį, raudoni pomidorai pilni likopinų, gerinančių širdies darbą ir saugančių nuo vėžinių ląstelių. Beje, populiarios žaliosios salotos (aisbergas) yra pačios nenaudingiausios maistingumo prasme.

5 mitas. Pupos puikiai pakeis mėsos baltymą

Visas šauktas pupų mus aprūpins 4 g baltymų – tačiau to neužteks, jei tai vienintelis baltymas maisto racione. Per dieną žmogui reikia 0,96 g baltymų 1 g mūsų svorio, t.y. moteris sverianti 58 kg turi suvartoti 55 g baltymų per dieną. Baltymų gausite daugiau, jei suvalgysite ¾ stiklinės pupų (~11 g baltymų), ¼ kiaušinio (4 g baltymo) arba ¼ puodelio smulkinto sūrio.

6 mitas. Ekologiškos salotos labai naudingos

Įpakuotos salotos netenka B, C vitaminų  ir kitų naudingų medžiagų; karštis ir šviesa šį procesą pagreitina. Nupjautos iš vakaro salotos yra sveikesnės nei per savaitę iš ekologinių laukų surinktos salotos. Žinoma, galima rasti daugybę priežasčių, kodėl reikia rinktis ekologiškus ir organinius produktus, tačiau tai neturi nieko bendro su maistinėmis medžiagomis.

Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie 15min