Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

7 produktai, kuriuos valgydami kvailėjate

Visa tai, ką valgote, veikia ne tik jūsų fizinę būklę, bet ir kognityvinę funkciją. Patys galite to nė nepajausti, tačiau aibė patiekalų ir produktų slopina jūsų gebėjimą mąstyti. Kas gi tie sveiko proto priešai?
Ledai taip pat nėra naudingi mūsų organizmui
Ledai taip pat nėra naudingi mūsų organizmui / Paul Wilkinson, Flickr.com

1. Greitasis maistas. Greitasis maistas toks populiarus, kad jį mielai renkasi ne tik vaikai, bet ir nemaža dalis suaugusiųjų. Tokio maisto užsakymo procedūra taip supaprastinta, kad galima net neskaityti meniu – tik besti pirštu į reikiamą paveikslėlį, arba užsisakyti maisto nė neišlipus iš automobilio. Tačiau vos tik toks maistas tampa įpročiu, sveikatos problemų tikrai neišvengsite – taip pat ir susijusių su smegenų veikla. Britų mokslininkai stebėjo vaikus, kurių šeimose būdavo nuolat maitinamasi greituoju maistu. Jau po pirmų stebėjimo metų nustatyta, kad šių vaikų intelekto koeficientas smuktelėjo. Tai tik dar kartą patvirtina, kad greitasis maistas – ne į naudą nei jums, nei vaikams.

2. Saldumynai. Spurgos, ledai, saldainiai – ką gi dar, be ėduonies ir antsvorio, gali suteikti tokie gardėsiai? Pasirodo, saldumynai gali pabloginti jūsų egzaminų rezultatus! Kalifornijos (JAV) mokslininkai sukūrė projektą, kurio metu tyrė žiurkes, duodami kasdien joms po tam tikrą porciją fruktozės arba cukraus. Nustatyta, kad žiurkės, kurios vartojo fruktozę, keliskart greičiau surasdavo išėjimą iš narvelio nei tos, kurioms duotas toks pats kiekis cukraus. Tiesa, pati fruktozė taip pat nėra visiškai saugi: dideli jos kiekiai daro neigiamą įtaką mąstymo procesui, nuo didelio kiekio saldaus maisto galimybė racionaliai mąstyti mažėja, didėja emocingumas.

3. Kramtomoji guma. Nepaisant to, kad daugelis specialistų rekomenduoja kramtomąją gumą kaip apetitą slopinančią ar ėduonies susidarymą lėtinančią priemonę, panašu, kad ji suteikia daugiau žalos nei naudos. Britų mokslininkai įrodė, kad žmonių, kurie nuo vaikystės turi įprotį kramsnoti kramtomąją gumą, atmintis su metais prastėja greičiau nei tų, kurie kramtomąją gumą kramto tik retkarčiais.

4. Sviestas ir sotieji riebalai. Ne naujiena, kad sotieji riebalai neigiamai veikia širdį ir kraujagysles. O tai, kad jie kenkia dar ir smegenų funkcijoms, žino ne visi. Tokios išvados priėjo Harvardo universiteto (Masačiusetsas, JAV) mokslininkai. Jie stebėjo grupę moterų, kurių dalis maitinosi daugmaž sveikai subalansuotu mitybos režimu, o kita neatsisakė gausiai riebalais gardintų produktų. Tyrimas truko 4 metus. Jo pabaigoje moterys turėjo atlikti testus smegenų veiklos efektyvumui nustatyti. Paaiškėjo, kad moterų, kurių valgiaraštyje netrūko riebaus maisto, testų rezultatai gerokai prastesni nei sveikiau besimaitinusių jų bendraamžių.

5. Nepakankamai angliavandenių. Jūsų nuotaika ir smegenų funkcijos nemaža dalimi priklauso nuo to, ar pakankamai energijos ir jėgų gaunate su maistu. Tuftso (Masačiusetsas, JAV) universiteto mokslininkai išsiaiškino, kad dietos, ribojančios angliavandenius, besilaikančios moterys prasčiau atlieka įvairius testus jų loginiam mąstymui ir atminčiai patikrinti nei tos, kurių valgiaraštyje lieka pakankamai vietos angliavandeniams.

6. Apdoroti maisto produktai. Dievinate konservuotus maisto produktus arba pusfabrikačius? Jei taip, ne juokais kenkiate savo protinėms galimybėms. Nustatyta, kad žmonės, kurie dažnai vartoja produktus, turinčius sintetinių aromatizatorių, trans riebalų, dažiklių, skonio stipriklių ir druskos, kenčia nuo suprastėjusios atminties, jiems sunkiau sukoncentruoti dėmesį, greitai priimti sprendimus. Bristolio universiteto (Didžioji Britanija) mokslininkai nustatė, kad apdoroti maisto produktai kenkia intelekto koeficientui, slopina imunitetą ir didina infekcijų tikimybę. Vaikams tokie produktai gali kelti augimo sutrikimus.

7. Keptas maistas. Jei jūs dievinate riebius, keptus patiekalus, silpnėja jūsų protinis ir fizinis vystymasis. Kepti riebūs patiekalai sukelia pripratimą, todėl geriau jais nepiktnaudžiauti. Keptas maistas ardo smegenyse esančias nervų ląsteles, kas savo ruožtu trikdo smegenų funkcijas.

Apskritai netaisyklinga mityba dažniausiai veikia smegenų funkcijas ne čia ir dabar, o praėjus keleriems ar net keliolikai metų, ypač skaudžiai organizmas tai prisimena sulaukus garbaus amžiaus. Todėl jei norite iki gilios senatvės išsaugoti aiškų protą – keiskite savo mitybos įpročius jau šiandien!

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius