-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar galima silkę užsigerti pienu? Produktų derinimo principai

Silkę užsigerti pienu? Daugelis tikriausiai tokį derinį prilygintumėte stiprių laisvinamųjų vaistų poveikiui. Tačiau tikriausiai nustebtumėte sužinoję, kad kitose šalyse net ir agurkai su kefyru laikomi tokiu pat nesuderinamu duetu.
Kas su kuo derinasi
Kas su kuo derinasi / Flickr.com
Temos: 1 Sveika mityba

O mes pasigardžiuodami srebiame šaltibarščius, ir viskas šiame patiekale mums – idealiai dera. Iš tiesų pagrįstai paaiškinti, kodėl šie produktai nedera vienas su kitu, niekas negali. Netgi medikai – pažvelgus per mokslinę prizmę, silkė ir pienas neprieštarauja vienas kitam, todėl gali būti vartojami kartu be jokių nemalonių pasekmių, jei tik jums tai skanu.

Produktų harmonija arba nesuderinamumas dažnai yra ne gastroenterologijos, o labiau tikėjimo sritis. Kiekvienoje tautoje esama savų tabu. Ir, pasak mitybos specialistų, verčiau jų nelaužyti: mitybos kultūra kiekvienoje tautoje grįsta tikėjimu, per šimtmečius susiformavusia pasaulėžiūra, papročiais. Galbūt kaip tik todėl mūsų kraštuose nebuvo priimta gaminti sūrio su pelėsiu, valgyti sraigių ir varlių, nors šių padarų mūsų kraštuose – apstu.

Įvairių šalių patiekalams vis dažniau persikeliant į mūsų virtuvę, kai kurie maisto produktai prigyja tarsi savi, kinta mitybos įpročiai ir pati valgymo kultūra. Ar esama tokių derinių, kurių turėtume atsisakyti?

Kepsnių – su alyvuogių aliejumi

Visagalė reklama ir nuolat liaupsinamos alyvuogių aliejaus savybės lėmė, kad būtent alyvuogių aliejus pastaruoju metu kepimui naudojamas dažniausiai, į antrą planą nustūmus anksčiau plačiai naudotą saulėgrąžų aliejų. Alyvuogių aliejus išpopuliarėjo pasklidus mitui, esą jame nėra cholesterino, netgi atvirkščiai, šis aliejus mažina jo koncentraciją kraujyje. Ir visai pamirštama tai, kad nė vienas aliejus neturi cholesterino. O visos gerosios alyvuogių aliejaus savybės dingsta tą pat akimirką, kai tik aliejus patenka ant karštos keptuvės. Todėl alyvuogių aliejaus dažniau pilkite ant salotų, jau paserviruotų patiekalų. Ruošiant kepinius galima kuo puikiausiai apsieiti su pigesniu saulėgrąžų ar rapsu aliejumi.

Alkoholis – su kokakola

Kokakola – ne vieno alkoholinio kokteilio sudėtinė dalis. Kalorijas skaičiuojantys žmonės neretai paprastą kokakolą keičia dietine. Nustatyta, kad kokakola ir kiti becukriai gazuoti gėrimai itin sparčiai absorbuojami žarnyne, todėl labai greitai praleidžia į organizmą alkoholį. To rezultatas – spartesnis apgirtimas nei nuo kitų alkoholinių kokteilių. Ir, žinoma, skausmingesnės pagirios. Todėl sveikiausias patarimas – apskritai nevartoti alkoholio. O jei nusprendėte gurkštelėti kokteilio – rinkitės tą, kuriame nėra gazuotų becukrių gėrimų.

Žemės riešutai su alumi

Šiose pupelėse (taip, taip, žemės riešutai yra ankštinių, o ne riešutų šeimos atstovai!) gausu B grupės vitaminų, taip pat vitaminų E, PP, D, mineralų (natrio, kalio, kalcio, mangano, fosforo, geležies), tačiau alkoholis daugelį šių maistingų medžiagų suardo, taigi bokalą alaus užkandus sauja žemės riešutų, iš riešutų gaunamas tik skonis ir kalorijos – daugiau jokios naudos.

Kiviai – su pienu ir jogurtu

Atrodytų, šis tropinis vaisius yra puikus priedas pusryčių dribsniams, taip pat tinka prie pieniškos košės, pieno kokteilio ar jogurto. Kivių skiltelėmis dažnai puošiami tortai – tai kodėl gi juo nepapuošus ir plaktos grietinėlės? Atsakymas paprastas: pati gamta padarė šį kulinarinį junginį nepageidaujamu. Kiviuose yra ypatingo enzimo, kurio veikiamas pieno baltymas skyla ir įgyja kartų skonį. Tai nekenksminga, tačiau patiekalo skonis neišvengiamai sugenda.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius