Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Arbata su pienu: ar galima?

Arbata su pienu – unikalus gėrimas, kurį gali gerti visi. Jis neabejotinai turi aibę naudingų savybių: per šalčius sušildo, per karščius numalšina troškulį, pakelia nuotaiką ir stiprina imunitetą, suteikia žvalumo ir ramina. Svarbiausia – rasti tokį arbatos paruošimo būdą, kuris pasirodys gardžiausias būtent jums!
Arbata su pienu
Arbata su pienu / Brett Taylor, Flickr.com

Nemari klasika

Daugelyje šalių arbatą įprasta gerti būtent su pienu. Ir tai – nenuostabu. Arbata stimuliuoja smegenų aktyvumą, pamaitina organizmą ir netgi stiprina imunitetą. Prie naudingųjų arbatos savybių prisideda dar ir pieno maistingumas, taip gaunamas puikus vitaminų ir mikroelementų derinys. Be to, šis gėrimas itin gerai įsisavinamas: arbata nuima pieno sunkumą. Arbata su pienu teigiamai veikia skrandžio mikroflorą, taigi rekomenduojamas sergant gastritu, skrandžio opalige. Šis gėrimas padeda atgauti jėgas peršalus, apsinuodijus maistu, jame gausu vitaminų, antioksidantų ir mikroelementų. Įpylus pieno į arbatą, sumažinamas kofeino kiekis, taigi jo geriant negresia dirglumas, nervingumas.

Tiesa, nevertėtų pamiršti, kad arbata su pienu skatina šlapimo išsiskyrimą, todėl geriau jos negerti dideliais kiekiais prieš naktį.

Ar gali būti kenksminga?

Vokiečių mokslininkai mėgino įrodyti, kad kazeinas (piene randamas baltymas) sunaikina katechiną – itin vertingą arbatoje esantį antioksidantą, atsakantį už širdies ir kraujagyslių sistemos tonusą. Tačiau toks teiginys veikiai buvo sukritikuotas. Visų pirma, juodojoje arbatoje katechino ir taip nedaug, daugiausia jo – žaliojoje arbatoje. Antra, pienas reaguoja tik su vienu iš katechino komponentų, o iš viso jų yra keturi. Be to, arbatoje yra apie 200 organizmui naudingų medžiagų, kurios tikrai nepradingsta sumaišius gėrimą su pienu. Taigi nuostoliai pernelyg menki, kad būtų verta atsisakyti tokio malonumo.

Kaip ir bet koks kitas maisto produktas, arbata su pienu gali sukelti ir individualų netoleravimą. Tačiau ir šiuo atveju labiausiai kaltinti reikėtų ne gėrimo sudėtį, o jo skonį – kai kuriems žmonėms tai paprasčiausiai neskanu. Kita vertus, labai tikėtina, kad jie paprasčiausiai nemoka pasigaminti skanios arbatos su pienu.

Populiariausias arbatos su pienu gaminimo būdas – tiesiog įpilti į arbatą pieno. Daugeliu atvejų to ir pakanka kad gėrimas būtų skanus. Tačiau anaiptol ne išskirtinis. O štai jei šiek tiek pakeistumėte gamybos procesą – gali būti, kad jūsų gėrimas taptų tikru gurmanišku šedevru!

  • Juodoji arbata su pienu

Dviem porcijoms užplikykite 400 ml juodosios arbatos. Tam prireiks 3 arbatinių šaukštelių arbatžolių. Indą, kuriame plikysite arbatą, sušildykite – įpilkite karšto vandens, ir išpilkite. Sudėkite arbatžoles, užplikykite verdančiu vandeniu tiek, kad jas visiškai apsemtų. Palaukite 5 minutes, tada supilkite likusią dalį vandens. Palikite nusistovėti 5 minutes. Kol arbata stovės, prikaistuvyje užvirinkite 300 ml pieno. Į arbatos puodelius įpilkite po 150 ml karšto pieno, o tada – užplikytos arbatos. Pagardinkite cukrumi.

  • Arbata su pienu termose

Patogus variantas tiems, kurie skuba rytais: pašildykite pieną iš vakaro! Užvirinkite pieną, supilkite jį į termosą ir užsukite dangtelį. Ryte turėsite itin skanaus pagardo arbatai. Ilgesnį laiką šilumoje pastovėjęs pienas įgauna kiek kitokį – švelnesnį, minkštesnį skonį, nei ką tik užvirintas. Tokiai arbatai proporcijos parenkamos kaip ir šviežiai gamintai: 200 ml arbatos ir 150 ml pieno. Arbata pilama į pieną, o ne atvirkščiai. Cukrumi gardinama pagal skonį.

  • Piene virta arbata

Tokią arbatą verda Indijoje, kai kuriose kitose Azijos šalyse. Nuo to, kuo pagardinsite tokią arbatą, priklausys ne tik jos skonis, bet net ir pavadinimas. Pavyzdžiui, įbėrus druskos, gausite sriubą, gvazdikėlių, cinamono ir kardamono – egzotišką karštą kokteilį.

Iš pradžių pasigaminkite paprastos arbatos su pienu, o tada galite paeksperimentuoti ir su prieskoniais.

1-2 porcijoms jums prireiks 0,5 l riebaus pieno, 2 arbatinių šaukštelių juodosios arbatos. Užvirinkite pieną, sumažinkite ugnį, supilkite užplikytą stiprią arbatą, pasirinktus prieskonius. Leiskite pienui dar kartą pakilti, sumažinkite ugnį ir dar pakaitinkite arbatą 2-3 minutes. Perkoškite, jei reikia – pagardinkite cukrumi ar medumi, ir galite gerti!

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius