Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Balti ir rudi ryžiai – ką rinktis?

Rudi ryžiai dabar ypač populiarūs
Evelyn Chu, Flickr.com / Rudi ryžiai dabar ypač populiarūs
Šaltinis: Žvalus.lt
0
Skaitysiu vėliau
A A

Šiuo metu ypač padaugėjo rudų ryžių gerbėjų. Tiesa,tokių žmonių padaugėjo dėl nuomonės, kad rudi ryžiai yra sveikesni nei balti. Ar tai tiesa?

Viena iš pretenzijų baltiesiems ryžiams, kad visi balti produktai yra „baltoji mirtis“. Druska, cukrus, balti miltai... Ir štai atėjo baltų ryžių eilė tapti nelabai sveikais. Tačiau kiekvienas maisto ekspertas patvirtins, kad nieko kenksmingo baltuose ryžiuose nėra, ypač jei naudosite juos, kaip ir bet kuriuos kitus maisto produktus, saikingai.

Kita rudųjų ryžių šalininkų nuomonė, kad ruduose ryžiuose daugiau ląstelienos (vienoje rudų ryžių stiklinėje yra apie 3 g, o baltųjų ryžių – apie 0,5 g ląstelienos). Todėl rudi ryžiai greičiau suteikia sotumo jausmą ir išlaiko jį ilgesnį laiką. Ir tai yra tiesa, jei valgote vienus ryžius, nekombinuodami su kitais maisto produktais. Tuomet iš tikrųjų ruduosius ryžius virškinti reikia ilgiau. Tačiau jei ryžiai – tai tik vienas iš valgio komponentų, ir jį valgote su daržovėmis bei prieskoniais, tuomet sotumo pojūčiui visiškai jokio skirtumo, ar ryžiai balti ar rudi.

Rudi ryžiai mažiau apdirbti, todėl ir naudingesni – taip kalba rudų ryžių gerbėjai. Taip, iš dalies tai tiesa. Todėl, kad neapdirbtuose produktuose išsilaiko daugiau maistingų medžiagų. Iš kitos pusės, grūdai valomi nuo nereikalingų ir ne itin naudingų medžiagų. O juk ryžiai auginami chemikalų pagalba, kai reikia apsaugoti juos nuo kenkėjų.

Yra nuomonė, kad baltuose ryžiuose yra labai daug tuščių kalorijų, t.y. jis yra kaloringesnis. Iš tikrųjų kaloringumo skirtumas yra labai mažas ir net ne esminis. Tiek rudi, tiek ir balti ryžiai yra mažo kaloringumo maisto produktais: 100 g virtų ryžių sudaro 130 kkal. Palyginimui – 100 g virtos jautienos – 260 kkal.

Tiek balti, tiek ir rudi ryžiai yra sveikos mitybos pagrindas jau tūkstančius metų, todėl nereikia abejoti šios grūdinės kultūros nauda. Ir nereikia vengti baltų ryžių, juolab galvoti, kad tai kenksmingas produktas. Pabandykite derinti abiejų rūšių ryžius – tebūnie draugystė!

 

 

Komentarai
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Daugiau straipsnių nėra
Rodyti senesnius straipsnius
Sužinokite daugiau
Parašykite atsiliepimą apie 15min