Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Desertai, kurie nepakenks figūrai

Ar iš tikrųjų taip jau nenaudingi, netgi kenksmingi saldūs desertai? Ar verta atsisakyti visų saldumynų vardan grožio ir sveikatos? Iš daugybės desertų visuomet galima išsirinkti „teisingą“ skanumyną – tą, kuris saikingai vartojant, nepakenks figūrai, sveikatai ir grožiui. Netgi atvirkščiai, bus naudingas organizmui, suteiks jėgų ir energijos.
Chalva – sveikas desertas
Chalva – sveikas desertas / Kate Hopkins, Flickr.com

Žinoma, niekas neabejoja medaus, juodojo šokolado, saldžių vaisių nauda sveikatai. Tačiau reikia ir juos vartoti saikingai.

Naudingų saldumynų sąrašą gali pratęsti chalva. Pats žodis „chalva“ išvertus iš arabų kalbos reiškia „saldumynas“ ir Rytuose yra vienas iš populiariausių ir mėgstamiausių desertų. Deja, priskirti šio skanėsto prie dietinių produktų negalima, nes 100 g chalvos yra apie 500 kcal, tai net 2,5 kartų daugiau nei duonoje. Tačiau ji turtinga vitaminais, kurių įvairovė priklauso nuo chalvos rūšies (saulėgrąžų, žemės riešutų, migdolų, sezamų sėklų ir kt.).

Saulėgrąžų chalvoje gausu B1, F1, E vitaminų, kurie gerina širdies ir nervų sistemos veiklą, stiprina imunitetą, teikiamai veikia odos ir plaukų būklę. Sezamų chalva vertinga savo mineraline sudėtimi – cinku, manganu, variu, kalciu, magniu, geležimi, fosforu. Šie mineralai ir joje esantys B1, C, F, E vitaminai turi teigiamą poveikį širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo, kaulų ir raumenų sistemoms.

Žemės riešutų chalvoje daug PP, B2, B6, D vitaminų. Į jos sudėtį įeina magnis, fosforas, geležis – mineralai, būtini organizmo ląstelių apsaugai nuo laisvųjų radikalų poveikio.

Taigi, chalva pasižymi ne tik puikiu skoniu, bet ir unikalia biologine verte, atjaunina organizmą, teigiamai veikia nervų sistemą, gerina kraujotaką ir virškinimą.

Daugelio mėgstamiausias vasaros desertas yra valgomieji ledai. Ledai iš natūralios grietinėlės yra vieni iš labiausiai subalansuotų maisto produktų, aktyvinančių medžiagų apykaitą, lengvai virškinami ir puikiai patenkina saldumynų poreikį. Leduose esama triptofano, kuris ramina nervų sistemą, mažina stresą. Vidutinėje ledų porcijoje yra 150–250 kcal, riebalų – 6–10 proc.

Sąlyginai naudingais, ne dideliais kiekiais, galima laikyti ir šiuos saldumynus – zefyrus, pastiles ir marmeladą.

Zefyrai ir pastilės yra gaminami iš vaisinės tyrės, cukraus, baltymų ir agaro. Agaras, gaminamas iš jūrinių raudonųjų dumblių, teigiamai veikia organizmą – normalizuoja virškinimą, gerina kepenų veiklą, naudingas skydliaukei dėl jame esančio jodo. Be to, agare yra kalcio, geležies, vario, vitaminų E, K, B5 ir cinko.

Marmeladas naudingas dėl jame esančio pektino – medžiagos ypač teigiamai veikiančios virškinimo trakto darbą. Pektinas mažina cholesterolio kiekį organizme, skatina medžiagų apykaitos procesus, gerina kraujotaką, veikia kaip natūralus „valytojas“, valo organizmą nuo toksinų ir kitų kenksmingų medžiagų.

Šie produktai gana kaloringi, tačiau visai neriebūs.

„Geriesiems“ desertams galima priskirti natūralų jogurtą, kuris nėra termiškai apdorotas. Tokio produkto mikroflora teigiamai veikia virškinimo darbą ir suteikia organizmui jėgų. Šį jogurtą atskirti nuo kitų tokios rūšies gaminių labai paprasta – jo trumpas galiojimo laikas. Natūralų jogurtą galite pagardinti uogomis ar medumi.

Gana didelė desertų grupė – įvairiausi kepiniai. Jei negalite gyventi be bandelių, sausainių, pyragų, tuomet geriau rinkitės gaminius iš prėskos ir neriebios tešlos, kurios pagrindas – miltai, vanduo ir augalinis aliejus. Mažai kaloringas, lengvai virškinamas kepinys yra biskvitas, kuriam paruošti reikia tik miltų, cukraus ir kiaušinių. Su sluoksniuotos tešlos gaminiais reikėtų būti atsargesniais – juose pakankamai daug sviesto, dažnai jie būna pagardinti riebiais kreminiais įdarais. Todėl tokie kepiniai apsunkina organizmą ir yra kaloringi bei riebūs. Trapios tešlos kepiniai yra patys „sunkiausi“, juose gausu kaloringų ingredientų. Šios tešlos gaminiai pavojingi figūrai ir visai nenaudingi sveikatai. Taip pat nepatartina piktnaudžiauti parduotuviniais sausainiais ir vafliais, nes visuose ilgai galiojančiuose konditerijos gaminiuose yra daug cukraus ir riebalų. Be to, jų sudėtyje yra transriebalų – pavojingų nesočiųjų riebalų, kurie kenkia organizmui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius