-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip maitintis teisingai?

Kiekvienas ir kiekviena iš mūsų norėtų būti gražūs. Ir vienas svarbiausių kriterijų – tai atsikratyti nereikalingo svorio. Tuomet prasideda alinančios dietos, atsisakymas to, ką mėgstame. Ką laimime tokiu atveju? Stresą, kuris tik trukdo mums gražėti. O juk teisingas kelias sulieknėti – tai nustoti apie tai svajoti, tik pagalvoti apie sveiką mitybą. Grožis ir sveikata prasideda nuo mūsų skrandžio.
Kaip teisingai maitintis?
Kaip teisingai maitintis? / Brad Tombers, Flickr.com
Temos: 1 Sveika mityba

Sveika mityba prasideda nuo taisyklių. Ir pirmoji iš jų – reguliarumas. Maitintis reikia stengtis vienu ir tuo pačiu metu, vengiant užkandžių ir dažnų kavos-arbatos gėrimų su pyragaičiais.

Ar kada nors susimąstėte, ką valgote? Pasirodo, galvojant apie maistą, kurį jūs valgote, galima paveikti ir savijautą bei išorę. Maisto produktus galima padalinti į dvi grupes, pagal tai, kaip jie veikia medžiagų apykaitą. Vieni iš jų padeda išsiskirti energijai ir teigiamai veikia mūsų gyvybinį tonusą. Kiti stimuliuoja ląstelių atsistatymą.

Pirmąją, energiją gaminančią grupę, sudaro tokie produktai kaip varškė, neriebus sūris, žuvis, kava, kakava, arbata, česnakas, grikiai, rugiai.

„Statomoji“ medžiaga – kiaušiniai, pienas, kiauliena, vištiena, kalakutiena, daržovės, kepiniai. Labai svarbios medžiagos – pomidorai ir bulvės.

Taigi, jei jūs mąstote apie svorio praradimą, valgykite daugiau energiją gaminančių produktų. Jei sudarinėsite meniu iš jų, jūs programuosite savo organizmą lieknėjimui, jausitės aktyviu ir energingu.

Dauguma iš mūsų sudėtingais gyvenimo periodais nustoja valgyti – „kąsnis gerklėje stringa“. Tačiau didesnė dalis žmonių vis dėlto stresą „užkandžiauja“ ir kemša viską, ką mato akys. Jei norite stiprios sveikatos, netieskite rankos link eilinio dešros gabaliuko. Yra daugybė metodų, leidžiančių nugalėti stresą ir nepersivalgyti.

Ramybė – sėkmingas raktas į jūsų sveiką mitybą. Nesinervinkite prie stalo ir atminkite, kad jūs pietaujate ar vakarieniaujate, o ne šiaip valgote. Tebūnie valgymas būna ceremonija. Stenkitės kuo mažiau kalbėti telefonu ar su nemaloniais jums žmonėmis. Neskaitykite ir išjunkite televizorių. Kitu atveju suvalgysite daugiau nei įprastai.

Žinoma, reikia išmokti įveikti stresą. Mokinkitės atsipalaiduoti, relaksuoti ir medituoti – išmokite apie nieką negalvoti ir nekimšti į galvą liūdnų minčių. Atpalaiduokite raumenis, įkvėpkite pilna krūtine ir su malonumu suvalgykite savo pietus. Raumenų atpalaidavimas ne tik išlaisvina suspaustą energiją ir gerina savijautą, bet ir teigiamai veikia emocinę žmogaus būklę. Vietoj televizoriaus pabandykite pusryčių ar vakarienės metu pafantazuoti apie tai, kas jums malonu. Sukurkite teigiamą įvaizdį smegenyse ir įveikite savo susikaupusį nuovargį.

Jums padės skanus ir įvairus maistas. Visą savaitę valgyti tik virtus grikius – tai tik būdas įsivaryti stresą. Rekomenduojama bent keturis kartus per savaitę keisti maistą. Būtinai valgykite sriubas. Venkite prikimšto nakčiai skrandžio. Idealu, jei paskutinis valgymas bus iki 20 valandos. Į maisto racioną įtraukite daugiau vaisių, daržovių. Tuomet oda nebus sausa ir šiurkšti. Valgykite mažiau riebaus, sunkaus maisto. 20 gramų sviesto per dieną užtenka, kad oda ir plaukai tviskėtų.

Labai dažnai antsvorį sukelia žarnyno ir virškinamojo trakto sutrikimai. Tai ir vidurių užkietėjimas, ir viduriavimas. Vidurių užkietėjimas neigiamai veikia ir mūsų išorę – netrukus veidas „pasipuošia“ spuogais. Ypač vidurių užkietėjimu skundžiasi sėdintį gyvenimo būdą vedantys žmonės. Norėdami to išvengti, 20 minučių prieš maistą išgerkite stiklinę vandens. Galima suvalgyti juodųjų slyvų arba šaukštelį medaus. Ir pasistenkite daugiau judėti bei nesėdėti vien prie darbo stalo.

Kalbant apie atskirus produktus, tarkim, duona pat iš savęs nėra blogas produktas. Tačiau ji dažniausiai valgoma su nesuderinamais produktais – angliavandeniais. Duona turi būti pilno grūdo, geriausiai juoda. Valgykite bent vieną obuolį per dieną ir tuomet jums nereikės gydytojų: jie ir valo, ir maitina reikalingais vitaminais organizmą.

Maistą reikia valgyti lėtai ir kruopščiai kramtant. Niekada nevalgykite skubėdami. Neskubėdami jūs suvalgysite žymiai mažiau maisto. O virškinsite geriau, jei sukramtysite sąžiningai.

Dabar populiarios monodietos – baltymų, angliavandenių. Tačiau atminkite, kad baltymų deficitas gali iššaukti ir tam tikrų sveikatos sutrikimų: oda netenka stangrumo, tampa sausa ir apdribusi, atsiranda ankstyvos raukšlės, plaukai blogai auga. Tad nepamirškite, kad laikydamiesi specialių dietų, apribojate savo organizmą naudingomis medžiagomis.

Užtvirtindami sveikos mitybos efektą, įpraskite gerti. Svarbu, kad racione netrūktų naudingų gėrimų ir nuovirų. Vanduo šalina šlakus ir toksinus iš organizmo. Išgerkite kas valandą po stiklinę ar pusę vandens. Gerkite daugiau daržovių sulčių – taip praturtinsite savo organizmą vitaminais ir reikiamomis mineralinėmis medžiagomis.

Ir svarbiausiai – niekada nesustokite gražindami save. Išbandykite įvairius variantus, pasirinkite jums labiausiai tinkantį ir galvokite, ką valgote. Jūsų grožis, sveikata ir ilgi gyvenimo metai – jūsų rūpestingose rankose.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius