Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip nugalėti saldumo maniją?

Ech saldumynai... Taip vilioja, taip kvepia... O juk kartais minutės silpnumas sugadina ištisų savaičių valią ir vargą, siekiant idealios figūros. Kaip gi susilaikyti ir nepasiduoti pagundai?
Dauguma negali atsilaikyti saldumynų manijai
Dauguma negali atsilaikyti saldumynų manijai / Eric Martin, Flickr.com

Ugdykite valią

Kad ir kaip banalu būtų, visų pirma reikia ugdyti valią. Juk būtent valios pastangomis mes apskritai sugebame kažką kontroliuoti. Valios treniruotėms egzistuoja daugybė psichologinių technikų ir pratimų. Taip pat padeda joga ir meditacija. Tačiau pagrindinis dalykas – tai stiprus stimulas: kai kam tai graži figūra, kiti nori nesigėdyti nusirengti paplūdimyje, kažkas nori suvilioti nuostabų vyrą ar moterį.

Ypatingai saldumo manija paaštrėja esant stresui, depresijai arba nuobodžiaujant. Besimėgaudamas saldumynais žmogus juos paverčia savotiškais narkotikais. Tačiau, dietologai įsitikinę, jog cukrus negali iššaukti priklausomybės, nes tai ne vaistas. Reikia tik atsiminti, kad yra kitų būdų „gydyti“ savo emocinę būseną: pasivaikščioti, paskambinti draugams arba pašokti, kartais pažiūrėti filmą.

Viskas su saiku

Pradėjus kontroliuoti racioną, negalima visiškai atsisakyti saldumynų. Jie būtini mūsų organizmui. Cukraus pagalba žmogus gamina energiją, aktyvuoja smegenis. Todėl labai svarbu išmokti subalansuoti mitybą, neišskiriant saldumynų – juos reikia sumažinti, bet neišbraukti iš raciono. Tarkim, į kavą kiekvieną kartą dėti vis mažiau cukraus.

Baltyminiai produktai yra geri pagalbininkai kovojant su saldumo manija. Valgant baltymus organizmas jaučiasi sotus ir nesidomi saldumynais. Svajodami apie sveiką ir gražią figūrą, žmonės dažnai atsisako maisto, turinčio angliavandenių. Jie nustoja valgyti duoną, makaronus, bulves, tačiau angliavandenių trūkumą kompensuoja saldumynais. Neapsigaukite: jau geriau pietums valgykite makaronus nei pastoviai užkandžiaukite saldainiais.

Atsikratykite nereikalingų pagundų

Pastoviai persivalgant saldumynais, reikia veikti teisingai: mažiau matai – mažiau norisi. Todėl svarbu, kad nematytumėte pastoviai ant stalo padėtų gardėsių. Vaza su saldainiais taip ir trauks prieiti, palauždama pačius griežčiausius nusistatymus. Svarbu laikytis nustatyto maitinimosi režimo, vengiant užkandžių ir arbatos gėrimų, kuriuos palydi ir vienas kitas skanėstas.

Numušti saldumo poreikį padeda ir įprasta kramtomoji guma. Išlaidautojams patariama skirti tik konkrečią sumą per mėnesį saldumynams, ir kiekvieną mėnesį ją vis mažinti. Stenkitės nelaikyti namuose ir darbe šokolado, saldainių, sausainių ir kitų gardėsių. Palikite tik tai, be ko neapsieinate gamindami maistą – kakavą, konditerinius mišinius, želė, kisielių ir pan. Kartais saldumo maniją nugalės paprasčiausia tinginystė pasigaminti kažką skanaus.

Ieškokite alternatyvų

Rodos, nepakartojamą saldumo skonį niekas nepakeis. Tačiau yra labai daug natūralių ir naudingų produktų, kurie yra alternatyva cukrui: džiovinti vaisiai, uogos, riešutai, saldžios daržovės ir kt. Puikus priedas prie jų – mankšta kiekvieną dieną, kuri ne tik gerina figūrą, bet ir žvalina bei gamina serotoniną. Šį hormoną, kaip žinote, rasite ir saldumynuose. Jei mankštinsitės, nereikės smaguriauti.

Naudingą hormoną taip pat gausite pasilepinę aromatine vonia, perskaitę gerą knygą ar gerai praleidę vakarą su draugais. Kartais norą suvalgyti torto gabaliuką puikiai numalšina stiklinė vandens: juk dažnai organizmas nori gerti, o ne valgyti.

Numalšinti saldumynų ilgesį padės puodelis kavos, pieno kokteilis su vanile, vaisių salotos su cinamonu arba nedidelė juodojo šokolado plytelė su migdolu.

Prieš perkant saldumynus, pasidomėkite jų sudėtimi: venkite tų, kuriuose daug cukraus. Yra juk cukraus pakaitalai – sacharozė, gliukozė, sacharozė, klevų sirupas, medus, agavos sirupas ir kt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius