Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Kaip pagaminti skaniausią pasaulyje maltinuką?

Įprasti mūsų stalui maltinukai
Ravi Dhingra, Flickr.com / Įprasti mūsų stalui maltinukai
Šaltinis: Žvalus.lt
0
A A

Maltinukai – toks įprastas tradicinės namų virtuvės patiekalas, kad retai kuri šeimininkė susimąsto apie jo gaminimo ypatumus. O patyrę virtuvės meistrai primena: keletas mažų gudrybių šį paprastutį patiekalą gali paversti tikru gardumynu!

1. Kad maltinukas būtų minkštesnis, maišykite skirtingų rūšių faršą: kiaulieną, jautieną ir avieną, kalakutieną ir vištieną.

2. Nepatariama faršo skiesti pienu. Geriausia – šiltu virintu vandeniu. Piene – daug baltymų, jų yra ir mėsoje. Maltinukus kepant ar verdant, baltymai susitraukia, tad jei jų bus per daug – maltinukas bus kietas ir sausas. Tiesa, išimtis – paukštienos ir žuvies maltinukai. Jiems skirtą faršą rekomenduojama skiesti grietinėle. Skieskite tiek, kad faršas savo konsistencija primintų tirštą grietinę.

3. Nemuškite į faršą viso kiaušinio – užteks tik vieno ar keleto trynių. Jei faršas nėra pernelyg kietas ir birus, galima apskritai apsieiti be kiaušinio.

4. Sakoma, sviestu košės nepagadinsi. O štai svogūnas nepagadins nė vieno faršo! Jei nesiruošiate maltinukų kepti tuojau pat, tik gaminate faršą – dėkite ne žalią, o pakepintą svogūną.

5. Nebūtina į faršą dėti duonos ar trupinių. Pamėginkite įtarkuoti daržovių: kopūstų, bulvių, morkų, paprikų. Maltinukai bus ne tik minkštesni, sultingesni, bet ir sveikesni. O jei norite ypatingo, nekasdieniško skonio – į faršą galite berti smulkintų riešutų.

6. Kad maltinukai būtų minkšti ir purūs, patyrusios šeimininkės faršą pamuša: keletą kartų paima į rankas visą gniutulą ir meta jį į dubenį. Tada faršas nebe taip limpa prie rankų, formuojami maltinukai nesuyra.

7. Lipdant maltinuką į jo vidų galima įdėti šiek tiek pasirinkto įdaro (pvz. tarkuotų pakepintų morkų, grybų, smulkinto kiaušinio). Tokie maltinukai vadinami zrazais. Jei nenorite įdaro, pamėginkite į maltinuko vidų įdėti gabalėlį ledo ir sviesto. Rezultatas nenuvils!

8. Paniravimui galima naudoti maltų džiūvėsėlių, įvairių sėklų, miltų. O jei prieš tai apvoliosite maltinukus plaktame kiaušinio baltyme, jų plutelė bus ypač traški ir gardi.

9. Maltinukai apkepami tik gerai įkaitintoje keptuvėje, ant aliejaus. Pirmiausia rekomenduojama apkepti ant stiprios ugnies, kad susidarytų plutelė. Tada sumažinkite ugnį, uždenkite keptuvę dangčiu ir patroškinkite maltinukus 10-15 minučių. Arba apkeptus maltinukus sudėkite į puodą su nedideliu kiekiu vandens, uždenkite dangčiu ir tiek pat laiko patroškinkite.

10. Jei vadovaujatės sveikos mitybos principais, maltinukus galite pasigaminti ir ant garų. Toks virimo būdas rekomenduojamas tiems, kas laikosi dietos, taip pat vaikų stalui, be jo neapsieisite jei sergate skrandžio ligomis. Paimkite po 350 g jautienos ir neriebios kiaulienos faršo, įmaišykite susmulkintą svogūną, porą dantelių česnako. Įdėkite keletą riekelių vandenyje mirkytos baltos duonos, pagardinkite druska, pipirais, viską išmaišykite. Suformuokite nedidelius kukuliukus ir dėkite į garinį puodą. Tokie maltinukai troškinami 20-25 minutes. Patiekiami su troškintomis daržovėmis.

 

 

Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Temos: 1 Sveika mityba
Sužinokite daugiau
Parašykite atsiliepimą apie 15min