-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas būdinga visoms veiksmingoms dietoms?

Kiek egzistuoja dietų? Tūkstančiai! Kiek iš jų yra pakankamai efektyvios? Galbūt keli šimtai. Ir vis dėlto kai kurie jų principai stebėtinai panašūs. Taigi ką iš tiesų bendro turi veiksmingos dietos ir ką iš šių principų galima pritaikyti jums įprastai kasdienei mitybai?
Kaip sulieknėti efektyviai?
Kaip sulieknėti efektyviai? / Janaina Saraiva, Flickr.com
Temos: 1 Dieta

1. Lieknėkite lėtai. Veiksmingos dietos, turinčios ilgalaikį efektą, neapgaudinėja, kad per savaitę numesite 5 ar daugiau kilogramų. Tikrai gerai subalansuota dieta duoda garantiją, kad jos besilaikant nutirps 1 kg per savaitę, ne daugiau. Jei besilaikant dietos netenkama daugiau svorio jau per antrą ir visas paskesnes savaites – veikiausiai tirpsta ne riebalai, o raumenų audinys.

2. Mažiau cukraus, o ne riebalų. Laikantis dietos neišvengiamai ribojama, ką galima valgyti ir ko ne. Pagrindinis dalykas, ko ragina atsisakyti veiksmingiausios dietos – tai saldumynai. Nes būtent cukraus, esančio krakmolinguose angliavandeniuose (makaronai, balta duona), perteklių organizmas ima kaupti riebalų ląstelių pavidalu. O gerieji riebalai, gaunami su maistu, stiprina jūsų organizmą ir didina atsparumą ligoms. Jei jūsų valgiaraštyje per mažai riebalų – greičiau pajusite nuovargį, alkį, silpnumą, taigi mažai tikėtina, kad tokios dietos pajėgsite laikytis pakankamai ilgai.

3. Valgykite pusryčius. Gerai subalansuoti pusryčiai suteikia geriausią startą visai dienai. Todėl geriausios dietos į maisto režimą būtinai įtraukia sveikų angliavandenių, kiaušinių, grūdų. Jei dieta ragina atsisakyti pusryčių – mitybos specialistams ji nekelia pasitikėjimo.

4. Valgykite reguliariai. Visos veiksmingos dietos ragina maitintis reguliariai, iš anksto planuoti tiek pagrindinius patiekalus, tiek užkandžius – tai leidžia išvengti kankinančio alkio jausmo ir aprūpinti organizmą visomis būtiniausiomis maisto medžiagomis, nepaisant maisto kiekio apribojimo.

5. Nusiteikite ilgai distancijai. Trumpalaikės dietos – keleto dienų ar savaitės – duoda trumpalaikį efektą. Jei jūsų tikslas – sulieknėti visam laikui, turėtumėte rinktis tokį mitybos režimą, kurio galėsite laikytis mėnesius, metus, o gal ir visą gyvenimą.

6. Baltymai su angliavandeniais. Kad ir kaip bebūtų liaupsinami maisto derinimo principai, kai baltymai su angliavandeniais nevartojami vienu metu, vis dėlto mitybos specialistai šį derinį vadina idealia priemone, leidžiančia palaikyti stabiliai žemą cukraus koncentraciją kraujyje.

7. Viskas, ko reikia. Sudarant gerą valgiaraštį, jame skiriama vietos visoms maisto produktų grupėms. Maistas įvairus, dominuoja natūralūs produktai. Bet koks vieno produkto iškėlimas aukščiau kitų, specifinio maisto pasirinkimas kaip pagrindinio ir dominuojančio kiekvienos dienos valgiaraštyje, rodo, kad dieta prastai subalansuota, netinkama kaip ilgalaikis mitybos planas.

8. Kalorijų neskaičiuokite. Kalorijų skaičiavimas – pakankamai pasenęs metodas mesti svorį. Be to, įrodyta, kad jis nėra itin efektyvus. Jei vien kalorijų skaičiavimas taps jūsų mitybos atspirties tašku, tai reikš, kad nuolat rinksitės sumažinto kaloringumo, bet nebūtinai sveikus produktus. Be to, nors vienas keksiukas ir puodelis latė turi panašų kiekį kalorijų, kaip omletas su šonine ir puodelis arbatos, maistingumu jų sulyginti tikrai negalima.

9. Daugiau judesio. Jei dieta deklaruoja, esą jos laikantis visai nebūtina keisti gyvenimo būdo – vadinasi, ji nėra tinkama norintiems sulieknėti sveikai ir ilgam. Kiekviena efektyvi dieta skatina derinti lieknėjimo procesą su didesniu fiziniu aktyvumu.

10. Venkite pusgaminių. Visos gerosios dietos ragina vengti patiekalų, pagamintų iš pramoniniu būdu apdoroto maisto, pusfabrikačių. Juose gausu sintetinių priedų, rafinuoto cukraus, druskos, dažniausiai apskritai belieka spėlioti, iš kokių sudedamųjų dalių suformuotas galutinis gaminys. Todėl laikantis geros dietos 90 procentų jūsų patiekalų turėtų būti arba natūralūs produktai, arba pagaminti namų sąlygomis.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius