Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Kodėl kepta – pavojinga

Keptas maistas yra labai skanus, tačiau ar sveikas?
Flickr.com / Keptas maistas yra labai skanus, tačiau ar sveikas?
Šaltinis: Žvalus.lt
0
A A

Nereikia niekam įrodinėti, kad skrudintos bulvytės aliejuje kenkia sveikatai. Tačiau naudingu produktu nepavadinsi ir mažai kalorijų turinčias cukinijas, pakeptas ant sviesto.

Juk ne šiaip sau daugumoje gydomųjų dietų keptus produktus rekomenduojama keisti troškintais ir gamintais garuose. Kodėl gi keptas maistas nėra sveikas?

Papildomos kalorijos

Kepimo sviete procesas – ant augalinio aliejaus, sviesto, margarino ar taukų – prideda papildomų kalorijų prie tų, kurios ir taip yra produktuose.

Tarkim, didelė kepta bulvė turi maždaug 220 kkal ir mažiausiai vieną gramą riebalų. Jei bulves jūs skrudinsite, gausite porciją, sudarančią 700 kkal ir daugiau nei 30 g riebalų.

Paskaičiuoti, kiek daugiau kalorijų turės maisto produktas po kepimo, gana paprasta.

Prie pradinio kaloringumo pridėkite po 9 kkal prie kiekvieno riebalų gramo, kurie susigėrė į gaminamą maistą. Pagal įvairius duomenis, į 100 g paruošto produkto įsigeria maždaug po 2 gr riebalų.

Todėl prie bulvės, sveriančios 200 g ir turinčios 140 kkal, reikia pridėti 36 kkal nuo įsigėrusių 4 g aliejaus.

Svarbu ir tai, kad kepdami maisto produktai praranda didelę dalį maistinių medžiagų. Aukšta temperatūra, iki kurios yra įkaitinami riebalai, naikina vitaminus.

Širdis pavojuje

Greitojo maitinimosi įstaigos dažnai kepimui naudoja riebalų mišinius, kuriuose yra hidrinti augaliniai riebalai – transriebalai. Šie produktai yra pigūs, todėl plačiai vartojami. Vis dėl to, šie riebalai daro mūsų organizmui didelę žalą Transriebalai didina cholesterolio kiekį kraujyje, didina infarkto miokardo ir išėminės širdies ligos riziką.

Be to, hidrintus riebalus galite aptikti ne tik keptuose gaminiuose: juos rasite kai kuriose margarino rūšyse, riebalų mišiniuose ar aliejuje.

Pakepinti kancerogenai

Kepant angliavandenių turinčius produktus, tarkim bulves, susidaro akrilamidai. Šios medžiagos didina vėžio riziką ir nervinės sistemos negalavimus. Akrilamidai gaunami cheminės reakcijos metu, kai cukrūs ir asparagino aminorūgštys yra įkaitinami iki 180 laipsnių ir aukščiau.

Ar turime alternatyvą?

Naudingiausia produktus gaminti garuose, taip pat virti arba kepti orkaitėje be riebalų.

Deja, keptas maistas žmogaus receptoriams yra skanus. O atsisakyti šio maisto tik dėl svorio arba sveikos gyvensenos, gana sudėtinga.

Tiems, kam labai patinka „keptas“ skonis, dietologai siūlo gaminti maistą ant grilio. Galima naudoti ir grilinę keptuvę arba kepti maistą ant grotelių orkaitėje. Toks gaminimo būdas nereikalauja papildomų riebalų, be to, ir šalina riebalus iš pačio produkto.

Jei negalite atsisakyti bulvių traškučių, gaminkite juos patys. Susmulkinkite bulves kiek įmanoma ploniau, išdėliokite ant skardos, apipurkškite alyvuogių aliejumi (neliekite!) ir pabarstykite druska. Kepkite bulves orkaitėje, kol griežinėliai apskrus ir įgaus geltoną-rusvą spalvą.

Namuose paruoštas maistas ir skanesnis, ir sveikesnis.

Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie 15min