-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kuo pakeisti majonezą?

Majonezas priskiriamas nesveikųjų produktų kategorijai. Maža to, jis dar ir kaloringas. Tačiau kad ir kaip nesinorėtų jo vartoti, kai kuriose salotose ir mišrainėse jis tiesiog - nepakeičiamas. Kita vertus – galbūt jūs paprasčiausiai nežinote, kuo jį pakeisti?
Majonezas
Majonezas / Gail Rast, Flickr.com
Temos: 1 Sveika mityba

Pavadinimas „majonezas“ kildinamas nuo ispanų miesto Majono, esančio Ispanijai priklausančioje Menorkos saloje. Ten šis padažas vadinamas salsa mahonesa. Jis gaminamas iš alyvuogių aliejaus, kiaušinio trynio, acto, prieskonių, cukraus ir druskos. Tačiau toks padažas pradeda gesti tepraėjus vos keletui valandų nuo pagaminimo. Todėl pradėjus gaminti jį pramoniniu būdu, į majonezą imta dėti įvairiausių sintetinių priedų – kad jis išliktų nepakitusios konsistencijos ir toks pat gardus. Kaip tik šie komponentai bei riebalai ir kelia dilemą: valgyti majonezą ar nevalgyti?

Kulinarai siūlo keletą padažų variantų, kurie gali kuo puikiausiai pakeisti majonezą net ir lietuvių taip mėgstamoje baltoje mišrainėje. Visų pirma – pamėginkite sumaišyti grietinę su garstyčiomis. Tokio padažo skonis jus tikrai maloniai nustebins. Jis idealiai tinka prie visų salotų, kurios paprastai gaminamos su majonezu. Grietinės ir garstyčių proporcijomis galima žaisti priklausomai nuo skonio ir poreikių. Dažniausiai pakanka 1 šaukšto garstyčių 1 stiklinei grietinės.

Beje, garstyčias taip pat galite išbandyti pačių įvairiausių rūšių – tai tikrai dovanos jums naujų kulinarinių atradimų. Grietinė su aštriomis, kartokomis garstyčiomis, gali atrodyti pernelyg aitri. Sumaišius su prancūziškomis garstyčiomis, skonis pastebimai sušvelnėja. O jei nebijote įmantresnio skonio – galite maišyti su grūdėtosiomis garstyčiomis: toks padažas bus ne tik skanus, bet ir gražus.

Grietinę padaže taip pat galima pakeisti natūralaus skonio jogurtu. Geriausia rinktis tirštesnį, o ne tą, kuris labiau primena kefyrą.

Jogurto pagrindu galima pasigaminti it įvairesnių padažų. Pavyzdžiui, pamėginkite į jogurtą įpjaustyti 3 dantelius česnako, įmaišyti 3 šaukštus alyvuogių aliejaus ir viską išplakti. Arba paeksperimentuokite taip: 1 stiklinė pieno, 3 šaukštai varškės, 2 šaukštai garstyčių, žiupsnelis kmynų, druskos, cukraus. Jei mėgstate aštriau – įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus ir įmeskite keletą grūdelių citrinos rūgšties.

Daržovių patiekalams ypač tiks toks padažas: 100 g grietinės, 1 dantelis česnako, 1/2 citrinos sultys, petražolės. Jogurtą ir citrinos sultis sumaišykite, česnaką ir petražoles susmulkinkite, viską išplakite.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius