Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti

Mokslininkai išsklaidė mitą, neva druska – kenksminga

Amerikiečių mokslininkai išsiaiškino, kad natrio kiekis, kurį įsisavina kiekvieno žmogaus organizmas, turi beveik nekintamą išraišką – svyruoja nuo 2,6 iki 4,8 gramų.
Druska – naudinga ar žalinga?
Druska – naudinga ar žalinga? / Veronica Bucks, Flickr.com

Taigi riboti druskos vartojimą veikiausiai ne taip svarbu, kaip manyta ligi šiol: kad ir kiek jos besuvalgytume, organizmas įsisavins lygiai tiek, kiek jam reikia, – tvirtinama naujausių tyrimų išvadose.

Daugelyje šalių laikomasi gana griežtų rekomendacijų, kiek druskos per parą gali suvartoti žmogus. JAV sveikiems žmonėms patariama suvartoti ne daugiau kaip 2,3 g druskos per dieną, o sergantiems širdies ligomis ir turintiems padidėjusį kraujospūdį – ne daugiau kaip 1,5 g (maždaug ketvirtadalis arbatinio šaukštelio). Tačiau neseniai mokslininkai nustatė, kad natrio kiekis, kurį įsisavina žmogaus organizmas – beveik nekintamas dydis, svyruojantis nuo 2,6 iki 4,8 gramų. Žmogus negali įsisavinti daugiau druskos, nei jam reikia. Druskos perteklius iš organizmo pašalinamas natūraliai.

Tiesa, medikai kol kas neskuba atsisakyti įprastų rekomendacijų riboti druskos kiekį. Ypač žmonėms, kurių kraujospūdis linkęs didėti – jiems geriau natrio chlorido gauti ne daugiau nei 1-3 gramus. Druską ribojanti dieta esant padidėjusiam kraujospūdžiui sureguliuoja ne vienintelį, bet vieną iš pagrindinių kraujospūdžio didėjimo veiksnių – skysčių užsilaikymą. Jau prieš dešimtmetį atliktuose išsamiuose tyrimuose buvo neginčijamai įrodyta, kad apribojus valgiaraštyje druskos kiekį (tam dažniausiai pakanka nesūdyti maisto jo gaminimo procese, šiek tiek druskos berti tik ant to, kas jau atsidūrė jūsų lėkštėje) tikrai efektyviai mažina arterinį kraujo spaudimą. Jei žmogaus kraujospūdis linkęs šiek tiek didėti, tokių mitybos korekcijų paprastai pakanka, kad jo kraujospūdis normalizuotųsi.

Joduota druska – geriau?

Sveiko gyvenimo būdo šalininkai dažnai stengiasi paprastą druską pakeisti joduota. Jodas būtinas normaliai medžiagų apykaitai organizme palaikyti, jis taip pat stimuliuoja protinę veiklą, užtikrina sklandų nervų sistemos darbą. Tačiau tam, kad joduota druska tikrai teiktų naudos organizmui, svarbu žinoti keletą niuansų. Visų pirma – tai, kad tokia druska netenka savo gerųjų savybių per maždaug keturis mėnesius, todėl perkant ją būtina žvilgtelėti į datą, nurodančią, kada ši druska pagaminta. Naudoti tokią druską gaminant karštus patiekalus taip pat beprasmiška – paveiktas karščio jodas visiškai išgaruoja. Joduotos druskos taip pat negalima berti į daržovėms konservuoti skirtą marinatą – daržovės arba surūgs, arba apkars.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius