Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Produktai „narkotikai“: maistas, prie kurio priprantama

Mes negalime gyventi be maisto, taigi, bet kuriuo atveju mes esame nuo jo priklausomi. Ir jei ši priklausomybė būtų tik mažo kaloringumo maistui... Neturėtumėme jokių problemų su antsvoriu. Tačiau dažnai špinatų vengiame, o į pirkinių krepšelį krauname visai netinkamus produktus.
Sunku atsisakyti šokolado
Sunku atsisakyti šokolado / Jonathan Reyes, Flickr.com

Cukrus

Tai ne tik paprastų angliavandenių šaltinis. Cukrumi „prifarširuoti“ gaminiai mus labai greitai įtraukia: tai saldainiai, saldūs gėrimai, balta duona, kepiniai. Kaip bebūtų keista, potraukis saldumynams atsiranda... sveikai maitinantis! Rizikos grupėje dažniausiai yra moterys, kurios laikosi žemo kaloringumo dietų. Organizmui trūksta energijos ir jis negali atsilaikyti pačiam paprasčiausiam energijos papildymui – produktams, kutiuose yra greiti angliavandeniai. Patekę į kraują, jie labai greitai pakelia cukraus kiekį. O po pusvalandžio vėl nusileidžia į tą patį lygį, ir organizmas reikalauja dar.

Ką daryti? Nugalėti cukraus poreikį galima, jei vartosite pakankamai baltymų ir sudėtingų angliavandenių, kurie stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje. Nesilaikykite mažo kaloringumo dietų: net ir antsvorį turinčioms pacientėms gydytojai rekomenduoja suvartoti 1200-1600 kkal per dieną. Jokiais būdais nesumažinkite cukraus vartojimo staigiai – mažinkite jo kiekį po truputį, tačiau kasdien.

Šokoladas

Euforija, kurią sukelia šokolado valgymas, išgelbėja mus nuo blogos nuotaikos ir streso. Tačiau po vienos skiltelės norisi dar vienos... Ypač tai būdinga moterims PMS metu. Taip, šokoladas padeda gaminti serotoniną – laimės hormoną, keliantį nuotaiką. Tai savotiškas antidepresantas, kuriame yra ir cukrus, ir kofeinas, ir teobrominas.

Ką daryti? Visų pirma, visiškai nereikėtų atsisakyti šokolado: jei labai norisi, kartą per dieną galima leisti sau suvalgyti 10-15 g šio skanėsto. Svarbiausiai nepamirškite, kad tą dieną reikia nesuvalgyti papildomų 60-80 kkal. O juk suvalgytos papildomos kalorijos akimirksniu sugadins visą euforiją... Antra, gaminti serotoniną padeda gaminti seksas ir bėgimas.

Kietasis sūris

Virškinant sūrį, išsiskiria kazomorfinai, kurių pagaminama daugiau nei geriant pieną ar valgant ledus bei kitus pieniškus produktus. Be to, sūryje yra triptofanai – aminorūgštys, iš kurių mūsų organizmas gamina malonumo hormonus, todėl sūris veikia kaip antidepresantas, o jo norisi dar ir dar.

Ką daryti? Jei jūs norite sūrio, valgykite jo kasdien po truputį (ne daugiau nei 20 g per kartą), geriausiai – be duonos, šalia rinkitės daržoves. Atkreipkite dėmesį ir į kalorijų kiekį 100 g. Be to, geriausias variantas, mėgstantiems sūrį – tai ožkos sūris.

Greitasis maistas

Vien tik kepamo aliejaus kvapas, sklindantis nuo šių užkandinių, priverčia kaupti seiles. Ir jau seniai įrodyta, kad šis maistas iš tikrųjų žmonėms sukelia priklausomybę. Greitojo maisto priklausomybės paslaptis – tai skonio receptorių dirginimas: aromatizatoriai, skonio priedai ir natrio gliutamatas, stiprinantis skonį. Organizmas pripranta prie šios „dozės“, todėl visi natūralūs produktai tampa be skonio ir netgi neskanūs. Ir norisi vėl palepinti skonio receptorius.

Ką daryti? Visų pirma, reikia išsivalyti organizmą, vengiant greitojo maisto produktų. Tik visiškai nevalgydami šio maisto, išvalysite savo organizmą nuo chemijos, ir tik tada pajusite bei patirsite natūralių produktų skonį ir privalumus.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius