-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Rytietiškos gudrybės, kaip išsaugoti liekną figūrą

Jei norite sulieknėti, nevenkite rytietiškos virtuvės. Rytų virtuvė – plati sąvoka, apimanti Azijos, Indijos, Kaukazo ir Balkanų šalių kulinariją. Ji asocijuojasi su svetingumu, nukrautais valgiais stalais, maisto įvairove. Tačiau tų kraštų žmones retai kamuoja antsvorio problema. Rytų virtuvė yra gerai subalansuota, neapsunkina medžiagų apykaitos, remiasi giliomis kulinarinėmis tradicijomis.
Rytietiški makaronai
Rytietiški makaronai / Leila Menouer, Flickr.com
Ryžiai

Be jų neapsieina nei viena rytietiška virtuvė. Ryžiai – daugelio lieknėjimo dietų ir organizmo valymo pagrindas: jie naudingi ir mažai kaloringi, šalina iš organizmo šlakus bei kitas kenksmingas medžiagas.

Rudieji, juodieji, baltieji, geltonieji, smėliniai – šių kruopų rūšių įvairovė labai plati, kaip ir jų paruošimo būdų. Net ir plaunami jie skirtingai, priklausomai nuo rūšies ir patiekalo specifikos: šiltame, karštame, šaltame ar sūdytame vandenyje.

Ne nuostabu, kad esant tokiai įvairovei, ryžius galima valgyti kas dieną ir nesiraukstyti išgirdus nuobodų žodį „monodieta“.

Žuvis ir mėsa

Jei azijietiškos virtuvės neįsivaizduojame be žuvies, tai kaukazietiška daugeliui asocijuojasi su šašlykais ir kitais mėsos gaminiais. Čia itin vertinama aviena, joje mažai cholesterolio ir daug fluoro bei E vitamino. Sultinga ėriena gerai įsisavinama ir net tinkama diabeto profilaktikai. Tokia mėsa negadina figūros, ypač jei valgoma laikantis patiekalo paruošimo tradicijų: su žolelėmis ir šviežiomis daržovėmis.

Žuvis – vitaminų šaltinis ir puikus produktas norintiems sulieknėti, propaguojantiems sveiką gyvenimo būdą. Joje daug lengvai virškinamų baltymų, nesočiųjų omega-3 riebalų rūgščių, mažai riebalų.

Rauginto pieno produktai

Airanas, kumysas, maconi, katykas, kefyras, jogurtas ir kiti rauginto pieno produktai – dažnai puikuojasi ant rytietiško stalo. Šiuose gėrimuose daug baltymų ir mažai riebalų, jie lengvai virškinami bei teigiamai veikia žarnyną. Be to, stiprina nervų sistemą. Karštuoju sezonu rauginto pieno produktus skanu vartoti pagardinus žalumynais, agurkais, valgoma kaip šalta sriuba.

Žalioji arbata

Rytų maistą sunku įsivaizduoti be puodelio žaliosios arbatos. Sakoma, kad geišos norėdamos išlaikyti liekną figūrą išgerdavo porą puodelių šios arbatos likus pusvalandžiui prieš valgį – tai padėdavo sumažinti apetitą.

Žalioji arbata greitina medžiagų apykaitą, šalina šlakus, gerina virškinimą. O neseniai atlikti tyrimai parodė, kad 3 žaliosios arbatos puodeliai per dieną padeda atsikratyti nereikalingais kilogramais net kaloringo maisto mėgėjams. Gėrimas bus dar naudingesnis, jei pagardinsite citrina – katechinai, mažinantys kūno svorį, geriau įsisavinami organizme, jei arbata geriama su šio citrusinio vaisiaus riekele.

Rudadumbliai

Kopūstai, tiek baltagūžiai, tiek žiediniai ar brokoliai, pasižymi mažu kaloringumu ir dideliu kiekiu vitaminų. O jūros kopūstai, arba laminarija, turi dar ir ypatingą fermentą, skaidantį riebalus. Azijos virtuvėje juos derina su ryžiais, žuvimi, sojos produktais arba valgo kaip salotas. Džiovinti ir susmulkinti jūros kopūstai gali būti naudojami vietoje druskos. Skrandyje šių rudadumblių apimtis žymiai padidėja ir todėl ilgam numalšinamas alkio jausmas.

Prieskoniai

Imbieras, anyžius, bazilikas, gvazdikėliai, kalendra, sezamo sėklos, kardamonas, ciberžolė, įvairiausių rūšių pipirai – prieskonių gausa rytietiškoje virtuvėje sunkiai suskaičiuojama. Jų pagalba, bet koks dietiškas patiekalas tampa be galo aromatingu, skaniu ir žadinančiu apetitą. Tokia prieskonių įvairovė leidžia beveik apsieiti be „baltosios mirties“ – druskos. Be to, aštrūs prieskoniai skatina metabolizmą ir degina riebalus.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius