-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Užkandate nemalonumus? Darykite tai teisingai

Nemažai žmonių bando „suvalgyti“ savo blogą nuotaiką mėgiamu maistu, ir tokiu būdu pasigerina savo emocinę būseną. Prieš egzaminus patiria tam tikrus virškinimo sutrikimus, o po skanių ir sočių pietų daug kas mėgaujasi nirvana. Tiesa, kad maisto pagalba galima nugalėti blogą nuotaiką, tik reikia tai daryti teisingai – kad nauda būtų ir papildomų kilogramų nepriaugtumėte.
Ką valgyti teisingai?
Ką valgyti teisingai? / Miha Miha, Flickr.com
Temos: 1 Sveika mityba

Stresas? Stresą iš tiesų galima nugalėti su maisto pagalba. Reikia tik žinoti, ką valgyti. Moksliškai įrodyta, kai kai kurios medžiagos teigiamai veikia mūsų nuotaiką ir ramina stresą. Tai ir pilno grūdo makaronai, kuriuose daug magnio – būtino mineralo kovojant su stresu. Papildykite makaronus lašiša, kuri parūpins riebiomis rūgštimis Omega-3, ir pajusite, kaip nerimas slopsta. Prie makaronų tiks įvairios salotos bei daržovės. Nepamirškite ir vaisių, turtingų C vitaminu.

Nesinori nieko daryti? Ar pusryčiavote šiandien? Ko gero, ne. Arba jūsų pusryčius sudarė „tušti“ angliavandeniai. Sotūs pusryčiai turi suteikti energijos ilgam laikui: jie ilgai išsilaiko skrandyje ir didina insulino kiekį, palaikydami produktyvų darbą. Pusryčiams rinkitės pilno grūdo duoną, naminius dribsnius, košes. Be to, tokie pusryčiai garantuos ir gerą virškinimą.

Tačiau jei jūsų nuovargis yra chroniškas, vartokite daugiau produktų, kuriuose yra geležies. Vienas iš pirmųjų geležies deficito simptomų – tai sulėtėjusi medžiagų apykaita ir padidėjęs nuovargis. Norėdami išlaikyti darbingą organizmą, vartokite bent 18 g geležies per dieną. Visų pirma tai tamsi mėsa ir kepenėlės.

Bloga nuotaika? Neleiskite sau valgyti traškučių, ledų ar vartoti alkoholio. Tai pati pavojingiausia situacija apsivalgymui. Jūs vėliau jausitės blogiau, kadangi prie blogos nuotaikos prisidės dar ir kaltės jausmas bei nepasitenkinimas savo silpnavališkumu. Geriau įsijunkite mėgiamą muziką ir išsimaudykite aromatinėje vonioje. Galite suvalgyti ne daugiau nei 30 g kartaus šokolado, arba bananą – jie taip pat pakelia geros nuotaikos, serotonino, lygį.

Pykstate? Išgerkite arbatos puodelį. Tai geras nervų ramintojas bet kurioje situacijoje. Tik žalioji arbata čia netinka – joje gausu antioksidantų, dar energingiau nuteikiančių. Jokiais būdais neužkandžiaukite saldumynais arbatos. Nors... juodojo šokolado gabalėlis ir čia tiks.

Miegate ten, kur stovite? Jei vidury dienos knapsite, gali būti kaltos ne tik bemiegės naktys, bet ir mažas gliukozės lygis kraujyje. Vargu, ar čia padės kavos puodelis – jis laikinai padeda koncentruoti dėmesį, tačiau tai ne energija, o dopingas, varginantis nervinę sistemą. Smegenų ląstelės maitinasi išskirtinai gliukoze, todėl jos labai jautriai reaguoja į medžiagas, esančias kraujyje. Jei smegenys negauna pakankamai angliavandenių, darbas lėtėja ir jūsų smegenys pradeda taupyti energiją – jūs tampate mieguisti. Tačiau nereikia skubėti užkandžiauti saldainiais: paprasti angliavandeniai greitai pakelia gliukozės lygį, tačiau taip pat greitai jį ir sumažina – taip mieguistumas tik sustiprėja. Išlaikyti energiją geriausiai maistu, praturtintu ląsteliena arba baltymu – būtent toks maistas stabilizuoja gliukozės patekimą į kraują. Puikiai tiks obuolys, jogurtas arba sausi vaisiai.

Pavargote po ilgos dienos? Atsisėdote prieš televizorių ir norisi kramtyti? Jei po įtemptos darbo dienos jums norisi ką nors nervingai pakramtyti, rinkitės ne džiūvėsėlius ar traškučius, bet riešutus. Riešutai, skirtingai nei greitasis maistas, praturtinti B ir E vitaminais, be to, cinku ir magniu. Vitaminus suriša laisvieji radikalai, atsirandantys nuovargio metu. Taip pat veikia ir magnis, kurį rasite riešutuose, jis beje ir pašalins staiga užklupusį galvos skausmą. Jei skauda galvą, vietoj vakarinės arbatos rinkitės mineralinio vandens su citrina stiklinę.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius