Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sveiko gyvenimo taisyklės

Gyvenimo ir mitybos būdą mes renkamės patys. O tai reiškia, kad mes patys nusprendžiame, kiek ilgai gyvensime.
Sveikai gyventi nėra taip sunku
Sveikai gyventi nėra taip sunku / Emma Lamb, Flickr.com

Mažo kaloringumo dietos

Maitintis asketiškai – ne naujiena. Ne vienas dietologas ir mokslininkas yra įrodę, jog sumažinę kalorijų skaičių per dieną, galima pasiekti stulbinančių rezultatų. O sumažinus antsvorį, pailgėja ir gyvenimas. Valgantys mažo kaloringumo maistą, rečiau serga diabetu, širdies ir kraujagyslių ligomis. Pastebėta, kad sumažinus kalorijų kiekį per dieną, sumažėja insulino lygis ir kūno temperatūra – tokie rodiklių duomenis yra ilgaamžiškumo požymis. Taip pat sunormalizavus kalorijų skaičių, sumažėja DNR pakitimų, kuriems turi įtaką laisvieji radikalai.

Optimizmas

Optimistus rečiau ištinka infarktai ar insultai. Kaip gi išaiškinti ryšį tarp požiūrio į gyvenimą ir ankstyvos mirties rizika? Pasirodo, optimistai atidžiau prižiūri savo sveikatą, teisingiau maitinasi ir daugiau juda. Jie geriau įveikia stresą nei pesimistai. Pastovus charakteris neapkrauna endokrininės ir imuninės sistemos. Mokslininkai mano, kad optimistai gali nugyventi 20 metų ilgiau nei pesimistai. Taip gaunasi, kad optimistinis požiūris į gyvenimą verčia žmones gyventi sveikai, o tai reiškia ilgaamžiškumą. Optimistai filtruoja gautą informaciją: jie su malonumu stebi laimingus veidus ir klauso gerų žinių, tačiau vengia piktų žmonių ir nenori nieko žinoti apie nemalonius įvykius. Jie tikisi, kad viskas bus gerai, net jei rimtai serga.

Išsilavinimas

Šveicarijoje atliktas tyrimas: vyrai, baigę universitetą, gyvena vidutiniškai 7 metais ilgiau nei jų bendraamžiai, gavę vidurinį išsilavinimą. Šveicarijų moterų skirtumas – 3,6 metai.

Žinoma, aukštasis išsilavinimas suteikia daugiau galimybių gauti gerai apmokamą darbą ir teisingai gydytis. Tačiau juk ir intelektinis krūvis neleidžia „pelyti“ smegenims. Šis krūvis gerina smegenų darbą, o dėl to mes sugebame išlaikyti fizinę formą. Mokslininkai pastebėjo, kai blogai dirba smegenų žievė, žmogus gana greitai susensta. Gerai dirbančios smegenis leidžia mums lengvai įveikti bet kokius sunkumus ir stresą. Todėl smegenis reikia dažniau lavinti, kaip ir atmintį.

Judėjimas

Žmonės, kurie juda, gyvena ilgiau ir ilgiau išlieka jaunais. 10 tūkstančių žingsnių per dieną – štai paprastas ilgos jaunystės receptas. Žinoma, puiku, jei bent dalį šių žingsnių nužengsite miške ar parke. Bent kartą per savaitę rinkitės ne automobilį, bet visuomeninį transportą; jei važiuojate su automobilių, pasistatykite jį kuo tolimesnėje aikštelėje; vaikščiokite į sporto ar šokių klubą. Tinka bet koks judėjimas.

Grūdinimasis

Ši procedūra pripratina organizmą prie temperatūrų kaitos ir tokiu būdu apsaugo nuo peršalimo. Tačiau yra ir dar vienas privalumas – grūdinimo procedūros jaunina. Grūdinimas treniruoja visus organus ir taip lėtina senatvės požymius.

Paprasčiausias būdas grūdinis – lįsti po kontrastiniu dušu. Tačiau grūdina ne tik šaltis, bet ir karštis. Jei tik galite kaitintis pirtyje, nevenkite to, o po karštos pirties pasimėgaukite vėsiu oru arba šaltu dušu.

Aukščiausias grūdinimosi pilotažas – maudymasis iškirstoje eketėje. Ypatingai rekomenduojama žmonėms virš 40 metų. Šiame amžiuje organizmui reikia mobilizuoti rezervines jėgas, kad išliktų jaunas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius