Laimutė Anužienė
15min nuotr. / Laimutė Anužienė

Laimutės Anužienės istorija: skandalo pradžia ir atleidimas

Ilgą laiką Laimutė Anužienė vadovavo Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centrui (KMPMC) taip, kaip norėjo, tačiau po savo sparnu priglaudusi buvusią švietimo ir mokslo ministrę Audronę Pitrėnienę atkreipė dėmesį taip, kad galiausiai po pusės metų jos pačios mokymo centre nebeliko. Nuo ko viskas prasidėjo ir kaip viskas vystėsi?

2017 metų gruodžio 19 diena

STT įduota ilgametė Laimutės Anužienės pavaduotoja jau nebedirba Karaliaus Mindaugo centre.

Daugiau apie tai

 

2017 metų gruodžio 13 diena

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija patvirtina 15min tyrimo duomenis ir nustato, kad keturi Karaliaus Mindaugo centro darbuotojai pažeidė įstatymą. Didžiausios bėdos tenka ilgametei Laimutės Anužienės pavaduotojai Jolantai Valiulienei. Etikos sargai konstatuoja, kad jos valdoma įmonė „Valedija“ melžė profesinę mokyklą: per trejus metus Karaliaus Mindaugo centras su „Valedija“ sudarė beveik 200 sutarčių. Dėl J.Valiulienės veiklos etikos sargai kreipėsi į STT.

Daugiau apie tai

2017 metų lapkričio 3 diena

Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centras turi naują vadovę – Norą Pileičikienę.

Daugiau apie tai

2017 metų rugsėjo 14 diena

VTEK nesustoja: etikos sargai siūlo naikinti aibę galimai neteisėtų L.Anužienės sprendimų ir sandorių, sudarytų jos vadovavimo KMPMC metu.

Daugiau apie tai

2017 metų rugsėjo 13 diena

L.Anužienė galiausiai atleista iš Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro – jau nedirbs nė su projektais.

Daugiau apie tai

2017 metų rugsėjo 13 diena

VTEK siūlo L.Anužienę bausti pinigine bauda, pradedamas tyrimas dėl jos artimųjų.

Daugiau apie tai

2017 metų rugsėjo 12 diena

Taškas padėtas? Tikrai ne. Paaiškėja, kad L.Anužienė lieka mokykloje „vesti darbų įvaizdžio ir socialinio bendravimo kontekste“, tai išsiaiškina „Laisvės televizija“.

Daugiau apie tai

2017 metų rugsėjo 8 diena

L.Anužienė atleidžiama iš užimamų pareigų. ŠMM iniciatyva surengtame KMPMC dalininkų susirinkime penktadienį pritarta ministerijos reikalavimui atšaukti direktorę L.Anužienę iš pareigų.

Daugiau apie tai

2017 metų rugpjūčio 16 diena

15min žurnalistai nepalieka šios istorijos ir toliau aiškinasi bei informuoja visuomenę. Paaiškėja, kad Karaliaus Mindaugo centrą melžė ne tik L.Anužienė, bet ir jos pavaduotoja.

Daugiau apie tai

2017 metų birželio 22 diena

FNTT krato L.Anužienės vadovaujamą Karaliaus Mindaugo centrą: įtariamas sukčiavimas ir kiti nusikaltimai.

Daugiau apie tai

2017 metų birželio 14 diena

STT pradeda ikiteisminį tyrimą dėl galimų pažeidimų Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centre.

Daugiau apie tai

2017 metų birželio 12 diena

Nors įstatymų pažeidimai kaip ant delno, staiga susirgusi centro vadovė L.Anužienė toliau asmeniniais tikslais galimai naudojasi valstybės turtu ir vadovauja per atstumą. O žurnalistams padėjęs šaltinis sulaukia atpildo.

Daugiau apie tai

2017 metų balandžio 28 diena

Bandoma iš posto išversti susikompromitavusią centro vadovę L.Anužienę, tačiau dalininkai pasipriešina ir idėja trumpam žlunga.

Daugiau apie tai

2017 metų balandžio 28 diena

Aiškėja, kad KMPMC – tikra suirutė su viešaisiais pirkimais. Centras neskelbia sudaromų sutarčių, nors tai daryti privalo. Dar daugiau, Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) ne vienam įstaigos konkursui turėjo rimtų pastabų ir įpareigojo nutraukti sutartis, tačiau centras tai padaryti atsisakė.

Daugiau apie tai

2017 metų balandžio 25 diena

Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė reikalauja L.Anužienės pasitraukimo. Paskutinis lašas ministrės kantrybės taurėje – nauji faktai, rodantys, kaip L.Anužienė iš savo vadovaujamos įstaigos įžūliai pildė savo kišenes. Ministerijos inicijuotas auditas parodė sunkiai suvokiamą piktnaudžiavimą. Paaiškėjo, kad L.Anužienė be sąžinės graužaties savo vadovaujamos įstaigos lėšas skyrė pati sau, su savimi sudarydama autorines sutartis. Auditas nustatė, kad pernai L.Anužienė KMPMC vardu sudarė net 12 sutarčių „su darbo grupėmis, į kurių sudėtį įtraukta ji pati ar jos šeimos nariai“.

Daugiau apie tai

2017 metų balandžio 25 diena

15min Tyrimų skyriaus žurnalistai toliau domisi KMPMC valdomu turtu. Atsiveria įspūdingas paveikslas: juk ne kiekviena įstaiga gali pasigirti moderniu žirgynu, ištaigingomis patalpomis pajūryje, kuriomis noriai naudojasi ir dabar aukštas pareigas užimantys politikai. Redakciją pasiekia ir KMPMC darbuotojų sąrašai, kuriuose išvardinti asmenys, kurie centre įdarbinti galimai fiktyviai, o savo darbo vietose, net nesirodo. Ir tai esą jokia paslaptis patiems centro darbuotojams. 15min šaltiniai patvirtina, kad tokia praktika ypač paplitusi Šv. Ignaco Lojolos kolegijoje.

Daugiau apie tai

2017 metų balandžio 12 diena

Kilęs skandalas iš KMPMC priverčia trauktis buvusią švietimo ir mokslo ministrę A.Pitrėnienę.

Daugiau apie tai

2017 metų balandžio 12 diena

VTEK nariai vienbalsiai nutaria imtis A.Pitrėnienės ir L.Anužienės veikos tyrimo.

Daugiau apie tai

2017 metų balandžio 10 diena

15min Tyrimų skyrius nepalieka šios istorijos ir toliau gilinasi. Prieš žurnalistų akis atsivėria tikrai įspūdingas paveikslas. Studentai, kurie diplomus gauna nė karto neapsilankę paskaitose, asmeninėms reikmėms naudojamas KMPMC turtas, mamos ir dviejų jos sūnų sukurtas ES milijonų siurblys, dovanos ir paslaugos politikams. Kaune įsikūrusio KMPMC direktorė L.Anužienė sudarė autorinių sutarčių pati su savimi ir papildomai išsimokėjo nemažą sumą. Papildomų išmokų gavo ir įstaigoje dirbantys jos šeimos nariai. Be to, paaiškėjo, kad centro diplomai būdavo išduoti studentams, kurie realiai nesimokė. L.Anužienė taip pat Vilniaus centre, Didžiojoje gatvėje, ketino įkurti spa centrą.

Daugiau apie tai

2017 metų balandžio 5 diena

15min žurnalistas Skirmantas Malinauskas paviešino tyrimą apie dviejų draugių Laimutės Anužienės ir Audronės Pitrėnienės susitarimą. Buvusi švietimo ir mokslo ministrė „darbietė“ A.Pitrėnienė įsidarbina L.Anužienės vadovaujamame KMPMC, eksministrei tenka aukštos pareigos profesinės mokyklos Palangos padalinyje. Dar užimdama ministrės pareigas A.Pitrėnienė šiam centrui spėjo perleisti patalpas Palangoje. Pernai būtent A.Pitrėnienės teikimu Vyriausybė panaudos teisėmis šiam centrui skyrė beveik 1 tūkst. kvadratinių metrų ploto patalpas Palangoje. Paaiškėja ir L.Anužienės apetito mastai: ji važinėja prabangiu visureigiu„Volvo XC90“, kuris registruotas mokymo centro vardu. Tūkstančius jaunų žmonių sąžiningo verslo ir pilietiškumo mokanti L.Anužienė nemato jokio reikalo visuomenei paaiškinti, kaip buvo išleisti dešimtys tūkstančių eurų, nors už jos naudojamą visureigį sumokėjo kiekvienas Lietuvos mokesčių mokėtojas. Naujas „Volvo XC90“ su bazine įranga salone kainuoja nuo 55 iki 126 tūkst. eurų priklausomai nuo modelio.

Daugiau apie tai