-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nejaukiausios pasaulio vietos (2): „iškeptos“ mumijos, prakeikta pilis ir A.Hitlerio ligoninė

Yra pasaulyje tokių vietų, kur, atrodo, už kiekvieno kampo gresia pavojus arba slepiasi kraują kaitinanti paslaptis. Portalas „Brightside.me“ sudarė tokių vietų sąrašą.
Ligoninė Vokietijoje, įkurta kaip tuberkuliozės sanatorija, po I-ojo pasaulinio karo čia gydytas Hitleris, o vėliau ir II-ame pasauliniame kare sužeisti nacių kariai
Ligoninė Vokietijoje, kurioje gydytas Adolfas Hitleris bei nacių ir sovietų kariai / Vida Press nuotr.

Pirmąją jo dalį, kurioje yra ir Kryžių kalnas, rasite paspaudę čia.

Jūsų dėmesiui – likę objektai, atsidūrę nejaukiausių vietų sąraše.

Kabajano mumijos, Filipinai

Vida Press nuotr./Kabajano mumijos Filipinuose
Vida Press nuotr./Kabajano mumijos Filipinuose

Žymiosios Kabajano mumijos, išlikusios, kaip manoma, nuo 1200–1500 metų, palaidotos Kabajano laidojimo olose šiaurinėje Filipinų dalyje. Šiose olose rasta daug nedidelių medinių karstų, o juose – palaikai. Kaip normalaus dydžio žmonių kūnai tilpdavo į juos? Pasirodo, ibalojų gentyje mirštančiam žmogui duodavo gerti specialaus sūraus tirpalo, kuris pradėdavo ruošti kūną mumifikacijai. Vėliau velionio kūnas būdavo įtrinamas specialiomis žolelėmis ir galiausiai – skrudinamas ant lėtos ugnies keletą savaičių ar net mėnesių. Taip paruoštas kūnas tilpdavo į mažytį karstą, be to, išliko amžiams.

Overtouno tiltas, Škotija

Vida Press nuotr./Overtouno tiltas Škotija
Vida Press nuotr./Overtouno tiltas Škotija

Šis senas tiltas veda į nedidelį kaimelį Miltoną. Vietiniai pasakoja, kad XX a. viduryje ant jo pradėjo dėtis keisti dalykai: daugybė šunų ėmė nuo jo šokinėti. Dauguma jų neišgyveno, nes maždaug nuo 15 m aukščio tilto nukrisdavo tiesiai ant uolų.

Tačiau dar kraupiau skamba faktas, kad išgyvenusieji gyvūnai vėl sugrįždavo ant tilto ir bandydavo nuo jo nušokti dar kartą. Priežastis, kodėl šunys taip elgėsi, nežinomos iki šiol.

Actun Tunichil Muknal urvas, Belizas

Shutterstock nuotr./Actun Tunichil Muknal ola belize
Shutterstock nuotr./Actun Tunichil Muknal ola Belize

Actun Tunichil Muknal urvas yra netoli San Ignacio, Belize. Tai svarbi archeologinių kasinėjimų vieta, suteikusi mokslininkams pagrįstų įrodymų dėl majų civilizacijos egzistavimo. Vienoje urvo dalių buvo savotiška majų šventykla, kurioje būdavo atliekamos svarbios apeigos. Majai tikėjo, jog iš šios vietos patenkama į požeminį pasaulį.

Leap pilis, Airija

Vida Press nuotr./Prakeikta Leapo pilis Airijoje
Vida Press nuotr./Prakeikta Leapo pilis Airijoje

Ši pilis garsėja tuo, jog yra prakeikta. Tiesa tai ar ne, sunku pasakyti, vis dėlto pati pilis iš tiesų yra viena niūriausių pasaulyje.

Vien ko verti didžiuliai požemiai, kuriuose įrengta įvairių keistų ir pavojingų dalykų. Jie atrasti kasinėjimų metu, prieš atstatant pilį. Ne ką mažiau įdomūs radiniai buvo ir daugybė žmonių kaulų. Kas leidžia neabejoti – šioje pilyje mirė daugybė žmonių, greičiausiai belaisvių, kalėjusių iki paskutinės savo gyvenimo dienos. Vietiniai iki šiol tiki, jog pilis yra požemių dvasių namai. Todėl geriau jų neerzinti ir neišleisti į laisvę.

Chauchilla kapinės, Peru

Vida Press nuotr./Chauchilla kapinės Peru
Vida Press nuotr./Chauchilla kapinės Peru

Chauchilla kapinės yra maždaug 30 kilometrų į pietus nuo Naskos miesto, pietinėje Peru dalyje. Jos atrastos 1920 m. Mokslininkai nustatė, jog ten palaidoti maždaug 700 metų amžiaus palaikai.

Ypatinga detalė – žmonės kapavietėse palaidoti neįprastai: jie tupi. Be to, visi „plačiai šypsojosi“ – tai nustatyta atlikus specialius tyrimus. Atlikti juos buvo galima dėl stebėtinai gerai išsilaikiusių palaikų. Tai greičiausiai lėmė ypač sausas klimatas, būdingas šiai Peru vietai.

Tofeto šventovė, Tunisas

Ši vieta primena vieną tragiškiausių dalykų – tai, kad kadaise čia buvo aukojami kūdikiai. 1921 m. Tofete dirbę archeologai atrado kelias eiles urnų, kuriose buvo ne tik aukojimo ceremonijai paruoštų gyvūnų, bet ir mažų vaikų palaikai.

Gyvačių sala, Brazilija

Vida Press nuotr./Gyvačių sala Brazilijoje
Vida Press nuotr./Gyvačių sala Brazilijoje

Ilha da Queimada Grande arba tiesiog Gyvačių sala, esanti Brazilijoje, yra laikoma viena pavojingiausių pasaulyje. Ji visa padengta uolomis ir mišku, kas ypač patinka gyvatėms.

Teigiama, jog vienam kvadratiniam metrui šioje saloje tenka 6 gyvatės. Pasak brazilų, dauguma jų ypač pavojingos, kadangi jų nuodai suveikia iš karto. Taigi, išsigelbėti įgėlus nėra šansų. Būtent dėl to Brazilijos valdžia draudžia žmonėms lankytis šioje saloje. Tiesa, oficialių draudimų paiso ne visi.

Buzludzha, Bulgarija

Vida Press nuotr./Kambarys kongresų salėje, Buzludzha, Bulgarija
Vida Press nuotr./Kambarys kongresų salėje, Buzludzha, Bulgarija

Šis statinys – didžiausias Bulgarijoje – stovi ant Buzludzha kalno 1,441 m aukštyje. Čia jis buvo pastatytas 1980 metais Bulgarijos Komunistų partijos užsakymu. Statybos užtruko beveik 7 metus.

Prie šio projekto dirbo daugiau nei 6 000 darbininkų ir inžinierių. Pastato interjere dominuoja marmuras, o laiptai dekoruoti raudonu stiklu. Subyrėjus komunizmui pastatas smarkiai nukentėjo nuo plėšikų ir vandalų – viskas, ką buvo galima išnešti, išplėšti, dingo. Vis dėlto net ir išlikusios pastato dalys įspūdingos. O kai kuriems primena ateivių laivą. Galbūt dėl to pastaraisiais metais Buzludzha netrūksta lankytojų.

Mirusiųjų miestas, Rusija

Vida Press nuotr./Mirusiųjų miestas – Dargavsas Šiaurės Osetijoje
Vida Press nuotr./Mirusiųjų miestas – Dargavsas Šiaurės Osetijoje

Dargavsas, esantis Šiaurės Osetijoje, Rusijoje, iš pirmo žvilgsnio atrodo malonus mažas kaimas, kuriame – daug mažų akmeninių namukų. Tačiau iš tiesų tai – senovinis kapinynas. Žmonės kartu su rūbais, taip pat asmeniniais daiktais palaidoti specialiose kriptose.

Apleista karo ligoninėje Beelitz-Heilstätten, Vokietija

Vida Press nuotr./Ligoninė Vokietijoje, įkurta kaip tuberkuliozės sanatorija, po I-ojo pasaulinio karo čia gydytas Hitleris, o vėliau ir II-ame pasauliniame kare sužeisti nacių kariai
Vida Press nuotr./Ligoninė Vokietijoje, įkurta kaip tuberkuliozės sanatorija, vėliau tapusi nacių ir sovietų karių ligonine

Ši ligoninė Vokietijoje pirmiausia buvo įkurta kaip tuberkuliozės sanatorija. Po Pirmojo pasaulinio karo čia gydytas Adolfas Hitleris, o vėliau ir Antrajame pasauliniame kare sužeisti nacių kariai

Tiesa, po 1916 m. ligoninė atsidūrė rusų komunistų okupacinėje zonoje ir tapo didžiausia sovietų ligoninė už SSRS ribų. Visas kompleksas yra sudarytas iš 60 atskirų pastatų (kai kurie jų dabar renovuoti).

Nebaigtas Cincinačio metro, JAV

Wikimedia commons nuotr./Nebaigti Cincinačio metro tuneliai
Wikimedia commons nuotr./Nebaigti Cincinačio metro tuneliai

Grandiozinės metro statybos Cincinatyje prasidėjo 1884 metais. Tačiau vėliau sumažėjus gyventojų skaičiui dėl visą pasaulį apėmusio Pirmojo pasaulinio karo, statinys tapo niekam nereikalingas.

Toks niekada neužbaigtas metro šiuo metu yra patrauklus turistams – čia rengiamos ekskursijos (oficialios – dukart per metus). Tiesa, likusią metų dalį čia užsuka vieniši klajokliai, trokštantys savarankiškai patirti aštrių pojūčių.

Kabantys Sagados karstai, Filipinai

Vida Press nuotr./Kabantys karstai Sagadoje, Filipinuose
Vida Press nuotr./Kabantys karstai Sagadoje, Filipinuose

Dar viena šiurpoka vieta Filipinuose, atskleidžianti senuosius vietinių gyventojų laidojimo papročius. Luzono saloje esančiame Sagados kaime ant uolų „pakabinti“ karstai su žmonių palaikais stebina. Tačiau vietiniai turi tam paaiškinimą: nuo seno čia gyvenę žmonės tikėjo, kad kuo aukščiau „pakabinamas“ karstas su velioniu, tuo jo siela bus aukščiau danguje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius