Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Graikija atsiveria: atsakymai į DUK ir ką žinoti planuojant kelionę

Nuo gegužės 14 d. Graikijoje gyvenimas pasikeitė – liovėsi galioti nemažai apribojimų, tad jau šią savaitę į šalį pradeda vykti ir turistai. Lietuvos kelionių organizatoriai taip pat pradeda skraidinti keliautojus į Graikiją, kuriai šiemet prognozuojamas itin didelis populiarumas. Tiesa, kai kurie draudimai šalyje išlieka, pavyzdžiui, gali būti iššūkių dėl nuvykimo į salas. Taip pat galios ir gana neįprasta taisyklė, prie kurios restoranuose ir baruose turės priprasti lankytojai.
Graikija ruošiasi turistų sugrįžimui
Graikija ruošiasi turistų sugrįžimui / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Graikija ilgai ruošėsi keliautojų priėmimui. Balandžio 19 d. panaikino privalomą saviizoliaciją atvykstant iš kai kurių šalių. Tiesa, tuomet turistai neplūstelėjo, nes šalyje galiojo daug apribojimų – tiek judėjimui tarp regionų, tiek paprasčiausiam išėjimui iš namų. Juos palikti galima buvo tik dėl tam tikrų priežasčių, o išeinant reikėjo išsiųsti sms žinutę.

Nuo penktadienio galima tiek nevaržomai išeiti iš namų, tiek judėti tarp regionų. Tik dar kurį laiką bus nepatogumų naudojantis vidiniais skrydžiais ir keleiviniais keltais.

Apie viską iš eilės:

Ar reikia testo prieš kelionę?

Taip, jeigu nesate pilnai paskiepytas. COVID-19 testas (PGR) turi būti atliktas ne anksčiau nei likus 72 valandoms iki atvykimo į Graikiją. Jis privalomas visiems – nesvarbu, iš kokios šalies atvykstate. Testas nebūtinas tik vaikams iki 5 metų amžiaus.

O jeigu esu paskiepytas?

Jeigu esate gavęs visas būtinas dozes ir turite tai patvirtinantį sertifikatą anglų ar graikų kalba – testo darytis nereikia. Svarbu tai, kad nuo paskutinės dozės turi būti praėjusios bent 14 dienų.

Net ir turint neigiamą rezultatą arba skiepų pažymėjimą oro uoste keliautojas gali būti atsitiktinai atrinktas greitajam testui. Jeigu testas pasirodytų teigiamas, reikėtų karantinuotis specialiame viešbutyje, išlaidas padengtų Graikijos vyriausybė.

Ar reikia pildyti atvykimo formą?

Taip, net jei esate ir paskiepytas. Ne vėliau nei 24 val. iki kelionės pradžios privalu užpildyti Keleivio lokalizavimo formą (PLF) (https://travel.gov.gr/#/) ir gausite specialų QR kodą.

Kaip patogiausia nuskristi į Graikiją?

Lietuvos kelionių organizatoriai pradeda vykdyti keliones į ją, tai galima agentūrose įsigyti bilietų į užsakomuosius skrydžius. Tiesa, jie būna brangesni nei reguliarūs.

Kol kas tiesiogiai galima nuskristi tik iš Vilniaus į Atėnus („Ryanair“), nuo kitos savaitės iš Kauno į Rodą („Ryanair“), tačiau birželį atsiras daugiau krypčių.

„Wizz Air“ šiemet nustebino pažadėdama tiesioginius skrydžius iš Vilniaus į Santoriną, taip pat planuoja skraidyti ir į Zakinto salą. „Ryanair“ žada iš Vilniaus skristi į į Chaniją Kretoje bei Korfu.

Iš Rygos „airBaltic“ skraido į Atėnus, Heraklioną, Rodą, Salonikus. Nuo birželio skraidys ir į Kerkyrą, Santoriną, nuo liepos – ir į Kosą.

Ar galėsiu plaukti ar skristi į salas?

Norint pasinaudoti vidiniais skrydžiais arba keleiviniais keltais reikės pateikti dokumentą, kad esate paskiepytas, arba pasidaryti COVID-19 testą. Tai galės būti arba PGR (ne senesnis nei 72 val.), arba antigenų testas (ne senesnis nei 24 val.). Sąlygos galioja visiems žmonėms nuo 5 metų amžiaus.

Kretoje gyvenantis Audrius A. Morkūnas savo feisbuko puslapyje „Mano Kreta“ rašo, kad šis draudimas galios iki Europos Sąjungos žaliojo sertifikato. Viliamasi, kad jis atsiras birželio mėnesio antroje pusėje.

Ar jau veikia muziejai?

Nuo penktadienio, gegužės 14 d., jiems leidžiama atverti duris. Archeologinės vietovės jau veikiai nuo seniau.

Ar dar galioja komendanto valanda?

Taip, tačiau ji gerokai sutrumpina. Komendanto valanda dabar prasideda 00.30 val. ir tęsiasi iki 5 val. ryto. Turistams jokių išimčių, priešingai nei Turkijoje, nenumatyta.

Ar jau vyksta renginiai?

Ne. Tačiau nuo gegužės 21 d. bus leista atidaryti lauko kino teatrus, nors juose bus ribojamas žmonių kiekis – bus galima įsileisti ketvirtadaliu mažiau lankytojų.

Nuo gegužės 28 d. bus leista rengti kultūros renginius ir renginius atviroje erdvėje (tačiau tik su sėdimomis vietomis).

Ar paplūdimiai jau atverti?

Taip, jau nuo gegužės 8 d. Gultų ir skėčių yra mažiau, nes tarp jų privalu išlaikyti bent 4 metrų atstumą. Taip pat jie reguliariai dezinfekuojami. Aptarnaujančiam personalui ir paplūdimio barų darbuotojams yra privalu reguliariai testuotis dėl COVID-19.

Ar veikia restoranai, barai?

Taip, lauke. Prie staliuko gali sėdėti ne daugiau 6 asmenų.

Neįprasta taisyklė – restoranuose ir baruose nebus galima leisti muzikos, bent jau gegužės mėnesį. Nebus jos ir paplūdimių baruose. Toks draudimas sutiktas pasipiktinimais, bet valdžia aiškino, kad taip rekomendavo sveikatos ekspertai.

Jų nuomone, kai restorane groja muzika, lankytojai turi kalbėti garsiau ar net rėkti, o tai padidina užkrato perdavimo lašeliniu būdu riziką.

Be to, lankytojams patariama sėdint prie stalo dėvėti kaukes, jeigu tuo metu nevalgot ar negeriat.

Ar reikia dėvėti kaukes?

Taip, viešose vietose. Tiek lauke, tiek viduje.

Ar viešbučiuose bus bufeto tipo maitinimas?

Taip. Didžioji dalis taisyklių viešbučiams išlieka tokios pačios, kaip praėjusiais metais – Graikija jau gali naudotis savo gerąja 2020 m. vasarą sukaupta patirtimi. Darbuotojai bus kas savaitę testuojami, bus privalu laikytis higienos atstumo, higienos reikalavimų,

Ryškiausias pokytis – grįš bufeto tipo maitinimas viešbučiuose, svečiai dabar galės patys pasiimti maistą. Kad tai būtų saugu daryti, numatyta daug reikalavimų: bus privalu visiems svečiams dezinfekuoti rankas prieš imant maistą, laikytis atstumų, o maistas turės būti uždengtas skydais. Svečiams gali būti ir pasiūlytos vienkartinės pirštinės, kurias po maisto įsidėjimo reikės išmesti, o kai kurie patiekalai iškart patiekiami vienam žmogui skirtuose induose.

Kur rasti informaciją apie Graikijoje galiojančias taisykles lietuvių kalba?

Nuolat informacija atnaujinama Užsienio reikalų ministerijos puslapyje čia.

Taip pat aktuali informacija skelbiama į Graikiją poilsiautojus gabenančių kelionių agentūrų puslapiuose (pavyzdžiui, „Novaturo“, „Tez Tour“, „Itakos“).

Išsamiai ir operatyviai apie taisykles Graikijoje skelbia Kretoje gyvenantis ir keliones organizuojantis Audrius A. Morkūnas savo puslapyje „Mano Kreta“.

Ar grįžtant į Lietuvą reikės testo, izoliuotis?

Taip. Atvykstantys į Lietuvą asmenys turi pateikti neigiamą COVID-19 testo (ne senesnio nei 72 val.) atsakymą ir izoliuotis 10-iai dienų (galima susitrumpinti iki 7 atlikus papildomą testą).

Tačiau jeigu esate pilnai paskiepytas arba turite dokumentą, kuris patvirtina, jog per pastarąsias 180 dienų persirgote COVID-19 – nereikia nei testo, nei izoliacijos.

Daugiau apie išimtis rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius