Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Skurdžiausioje Europos šalyje lankęsis lietuvis: kaip gerai, kad nenuėjome šiuo keliu

Su Naujaisiais metais, bičiuliai. Turbūt pamenate, kad paskutiniame savo tekste pasakojau, kaip Naujuosius metus sutikau Maskvos Raudonojoje aikštėje. Tada apsireiškė keli susirūpinę skaitytojai, kurie klausė, kaip taip gali būti, kad Naujieji dar nebuvo atėję, o aš jau buvau juos atšventęs – gal aš pakeliavau laiku ar ką? Turiu nuvilti, stebuklų čia nebuvo, jie tiesiog praleido informaciją, jog aprašyti įvykiai buvo kelerių metų senumo. Kita vertus, tai normalu, mes visi paskutiniu metu esame, kaip pasakytų prezidentas Smetona, suirzį ir susirūpinį. Nėra ko norėti, kai tokie įtempti laikai dabar.
Padniestrė
Padniestrė / V.Mikaičio nuotr.

O kai kurie skatino mane ir toliau rašyti apie posovietinį bloką, nes neva tai man geriausiai sekasi. Skaitytojų noras – šventas reikalas. Po buvusias sovietines teritorijas keliavau gana daug, todėl sugeneruoti naujus pasakojimus dar visai yra įmanoma. Šiandien užmeskime akį į kitą įdomią ir geopolitiniuose mūšiuose taip pat besisukiojančią buvusią sovietinę respubliką – Moldovą.

Kuo ji įdomi? Pirmiausia tuo, kad šioje šalyje jau trisdešimt metų yra užsaldytas konfliktas, kurio židinys – Padniestrės Moldavų Respublika, trumpiau vadinama tiesiog Padniestre. Ji susidarė griūnant Sovietų Sąjungai, kai sovietinės respublikos, tarp jų ir Moldova, viena po kitos ėmė skelbtis nepriklausomybę.

Padniestrės gyventojų daugumą sudarę rusakalbiai gyventojai išsigando, kad neva tai fašistine tapsiančios Moldovos ar galimo jos prisijungimo prie Rumunijos, ir išreiškė norą likti Sovietų Sąjungos sudėty. Tam norui išsipildyti lemta nebuvo, nes nudvėsė ir pati Sovietų Sąjunga. Tada Padniestrė pasiskelbė nepriklausomybę.

Moldova, žinoma, su tuo nesutiko, tad šalyje įsiplieskė karas tarp Moldovos ir Padniestrės pajėgų. Ar nepanašu į tai, kas dabar vyksta Donbase? Moldova tą karą, aišku, būtų laimėjusi, tačiau į kovas įsikišo Rusija, kuriai nepatinka kaimynų bandymai gyventi savarankiškai, ir moldavai turėjo atsitraukti.

Su Rusijos pagalba laimėjusi nepriklausomybės kovas, Padniestrė, deja, nelaimėjo pasaulinio pripažinimo. Jos nepripažįsta net ir ta pati Rusija, kuriai naudinga regione palaikyti dar vieną konflikto zoną, nes galima ja manipuliuoti. Kad Moldovai nekiltų pagundos vėl bandyti vienyti teritoriją jėga, Padniestrėje dislokuota daugiau nei tūkstantis Rusijos karių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius