Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 vietų Jungtinėje Karalystėje, kurias labiausiai mėgo lankyti karalienė Elžbieta II

Kol pasaulis gedi karalienės Elžbietos II mirties, galima sekti jos pėdomis ir aplankyti jos mėgstamas vietas visoje Karalystėje, rašoma „The Travel“.
Vietos Jungtinėje Karalystėje, kurias labiausiai mėgo lankyti karalienė Elžbieta II
Vietos Jungtinėje Karalystėje, kurias labiausiai mėgo lankyti karalienė Elžbieta II / Vida Press / 123RF.com nuotr.

Tokio monarcho, kaip karalienė Elžbieta II, pasaulio istorijoje tikriausiai daugiau niekada nebebus. Ji valdė 70 metų ir 214 dienų. Vadinasi, karalienė tapo ilgiausiai valdžiusiu Didžiosios Britanijos monarchu ir ilgiausiai istorijoje valdžiusiu monarchu. Taigi nusileido tik Prancūzijos karaliui Liudvikui XIV.

Vida Press nuotr. / Karalienė Elžbieta II
Vida Press nuotr. / Karalienė Elžbieta II

Deja, Jos Didenybė karalienė mirė 2022 m. rugsėjo 8 d. Balmoralo pilyje, praėjus vos keliems mėnesiams po to, kai atšventė platininį jubiliejų, kuriuo pažymėjo savo 70-metį Didžiosios Britanijos soste. Per savo valdymo laikotarpį Jos Didenybė karalienė priėmė 15 ministrų pirmininkų ir 13 JAV prezidentų bei tapo 15 Sandraugos karalysčių, įskaitant Jungtinę Karalystę, suverene. Jai mirus, jos įpėdiniu tapo Karolis III, jos pirmasis sūnus.

Kol pasaulis gedi karalienės mirties, galima sekti jos pėdomis ir aplankyti jos mėgstamas vietas gimtojoje karalystėje. Jos Didenybė daug keliavo. Nors dauguma jos kelionių buvo oficialios, ji keliaudavo ir pramogauti. Štai keletas mėgstamiausių jos vietų:

10. Holyroodhouse rūmai, Edinburgas, Škotija

Škotija buvo mėgstamiausia karalienės šalis, o Edinburge esantys Holyroodhouse rūmai buvo jos oficiali rezidencija.

Per visą savo valdymo laikotarpį karalienė kiekvienos vasaros pradžioje savaitę praleisdavo šioje rezidencijoje, todėl ją dar labiau verta aplankyti atvykusiems į Škotiją. Rūmai yra atviri visuomenei.

123RF.com nuotr. / Holyroodhouse rūmai, Edinburgas, Škotija
123RF.com nuotr. / Holyroodhouse rūmai, Edinburgas, Škotija

9. Balmoralo pilis, Aberdynšyras, Škotija

Balmoralo pilis buvo viena iš karalienės karališkųjų rezidencijų ir, ko gero, jos mylimiausia vieta pasaulyje. Didžiąją savo, kaip monarchės, valdymo dalį karalienė kiekvieną vasarą praleisdavo šioje didingoje rezidencijoje, dažniausiai su savo vyru princu Philipu ir karališkąja šeima.

Būtent į šią pilį Jos Didenybė išvyko po to, kai 2021 m. balandį mirė jos mylimas vyras. Balmoralo pilyje 2022 m. rugsėjo 8 d. čia mirė ir ji. Dėl to karališkoji rezidencija tapo viena istoriškiausių vietų pasaulyje.

123RF.com nuotr. / Balmoralo pilis, Aberdynšyras, Škotija
123RF.com nuotr. / Balmoralo pilis, Aberdynšyras, Škotija

8. Sandringamo dvaras, Norfolkas, Anglija

Daugelį metų Sandringamo dvaras Norfolke, Anglijoje, buvo mėgstamiausia karalienės Elžbietos II ir jos karališkosios šeimos Kalėdų vieta. Be to, sakoma, kad Jos Didenybė 600 akrų ploto dvare kasmet praleisdavo visą žiemą.

XIX a. dvaras visada buvo karališkoji rezidencija, nes 1862 m. jį pirmą kartą įsigijo Velso princas Albertas Edwardas. Dvaro sodyboje yra salonas, kuriame mėgsta ilsėtis karališkosios šeimos nariai, ir valgomasis, kuriame įrengtas atviras židinys.

Vida Press nuotr. / Sandringamo dvaras, Norfolkas, Anglija
Vida Press nuotr. / Sandringamo dvaras, Norfolkas, Anglija

Dvare taip pat yra 60 akrų sodas ir muziejus, kuriame saugoma dovanų, įteiktų karalienei per daugelį jos valstybinių vizitų, kolekcija.

Sandringamo rūmai nuo 1977 m. yra atviri visuomenei, kai buvo švenčiamas Jos Didenybės sidabrinis jubiliejus. Čia galima susipažinti su karališkosios šeimos gyvenimo būdu, o muziejuje – su karališkąja istorija.

7. Bekingemo rūmai, Londonas

Karalienė turėjo kelias rezidencijas visoje Jungtinėje Karalystėje ir pasaulyje, tačiau ji vis tiek turėjo namus – elegantiškus Bekingemo rūmus, esančius pačioje Didžiosios Britanijos sostinės širdyje. Čia gimė princas Charlesas (dabar karalius Karolis III) ir princas Andrew.

Bekingemo rūmai buvo ne tik Jos Didenybės namai, kuriuose ji praleido didžiąją savo gyvenimo dalį, bet ir Britanijos monarchų administracinė būstinė.

Nepaisant to, kad rūmai yra tokia svarbi vieta, juose nėra draudžiama lankytis. Į juos nuolat plūsta didžiulės minios žmonių, čia nuolat lankosi smalsuoliai iš viso pasaulio.

123RF.com nuotr. / Bekingemo rūmai, Londonas
123RF.com nuotr. / Bekingemo rūmai, Londonas

Rūmuose kartais rengiami muzikos koncertai, vakarienės, banketai, karališkosios vestuvės ir pobūviai.

Dauguma karalienės gimtadienių buvo švenčiami Bekingemo rūmų balkone. Daugeliu atžvilgių šie rūmai buvo vieta, kur buvo galima būti arčiausiai Jos Didenybės.

6. Vestminsterio abatija, Anglija

Vestminsterio abatija yra istorinė bažnyčia Anglijoje, kurioje nuo pat Vilhelmo Užkariautojo karūnavimo 1066 m. karūnuojami Didžiosios Britanijos monarchai.

Bažnyčia atliko svarbų vaidmenį Jos Didenybės karalienės gyvenime, todėl ją taip pat galima priskirti prie mėgstamiausių jos vietų.

123RF.com nuotr. / Vestminsterio abatija, Anglija
123RF.com nuotr. / Vestminsterio abatija, Anglija

Šioje bažnyčioje vyko kai kurios laimingiausios ir reikšmingiausios karalienės gyvenimo akimirkos – nuo jos karūnavimo iki vestuvių ir daugumos jos vaikų bei anūkų vestuvių.

Jos Didenybės karalienės laidotuvės taip pat vyks Vestminsterio abatijoje.

5. Vindzoro pilis, Anglija

Vindzoro pilis yra viena iš daugelio karalienės rezidencijų, kurią ji lankė tam tikrais metų laikotarpiais. Tai seniausia ir didžiausia gyvenama pilis pasaulyje, taip pat viena iš trijų oficialių karalienės rezidencijų.

Kasmet per Velykų šventes Jos Didenybė mėnesį lankydavosi šioje pilyje ir joje gyvendavo, rengdavo įvairius renginius. Lankytojai iš viso pasaulio atvyksta apžiūrėti įspūdingos karališkosios pilies architektūros ir stebėti įdomių karališkosios sargybos veiksmų.

123RF.com nuotr. / Vindzoro pilis, Anglija
123RF.com nuotr. / Vindzoro pilis, Anglija

4. Karališkoji visų šventųjų koplyčia, Vindzoras, Anglija

Jos Didenybė karalienė buvo tvirtai tikinti krikščionė ir reguliariai lankėsi pamaldose bažnyčiose visoje Jungtinėje Karalystėje. Tačiau jos mėgstamiausia bažnyčia buvo Vindzoro Didžiajame parke esanti Karališkoji visų šventųjų koplyčia.

Čia karalienė ir jos šeima reguliariai atlikdavo pamaldas. Koplyčioje vyko ir kelios karališkosios vestuvės. Neseniai čia buvo pakrikštyti karalienės anūkai.

3. Klarenso rūmai, Londonas

Klarenso rūmai buvo Jos Didenybės karalienės ir jos vyro rezidencija prieš jai įžengiant į sostą.

Jai išsikėlus, čia apsigyveno keletas kitų karališkosios šeimos narių, įskaitant princą Charlesą (dabar karalius Karolis III), princą Harry ir princą Williamą.

Šių rūmų įspūdinga architektūra yra dar viena priežastis aplankyti šią istorinę vietą.

Vida Press nuotr. / Klarenso rūmai, Londonas
Vida Press nuotr. / Klarenso rūmai, Londonas

2. Askoto hipodromas, Berkšyras, Anglija

Karalienė labai mėgo žirgus, todėl „Karališkojo Askoto“ renginys buvo jos galimybė šiai meilei išreikšti. Ji buvo žirgų lenktynių rėmėja ir, kaip žinoma, kasmet dalyvaudavo lenktynių renginyje, kur stebėdavo, kaip lenktyniaujama dėl nugalėtojo prizo.

„Karališkasis Askotas“ dažniausiai rengiamas Ascourt lenktynių hipodrome, Berkšyre.

123RF.com nuotr. / Askoto hipodromas, Berkšyras, Anglija
123RF.com nuotr. / Askoto hipodromas, Berkšyras, Anglija

1. „The Dorchester“ viešbutis, Londonas

Jos Didenybė karalienė turėjo per daug rezidencijų, kad jai kada nors prireiktų užsisakyti viešbutį, tačiau jei ir yra viešbutis, galintis pasigirti, kad jame buvo apsistojusi karalienė, tai – „The Dorchester“, esantis Meifere, Londone. Viešbučiui teko garbė priimti karalienę, kai ji buvo princesė – 1947 m. liepos 10 d.

Tai buvo dieną prieš jos sužadėtuvių su princu Philipu paskelbimą. Dėl karalienės vizito viešbutis tikriausiai tapo dar populiaresnis. Kita vertus, šio viešbučio prabanga ir pasaulinio lygio patogumai taip pat yra viena priežasčių, kodėl jis toks garsus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius