Europiečiai masiškai ir iš anksto perka vasaros keliones į Europos kurortus, dėl to kils kelionių kainos ir lietuviams

Dviejų didžiausių turizmo rinkų Europoje – Didžiosios Britanijos ir Vokietijos – kelionių organizatoriai skelbia apie rekordus: daugybė turistų iš anksto planuoja vasaros atostogas ir jau dabar užsisako keliones į populiarius Europos kurortus. Dauguma savo poilsį planuoja Ispanijoje, Kroatijoje, Graikijoje, Bulgarijoje ir Juodkalnijoje. Panašios tendencijos ir Lietuvoje.
Los Gigantes uolos Telerifėje
Los Gigantes uolos Telerifėje / 123rf.com

„Europos šalių ir Lietuvos turizmo sektoriaus tendencijos panašėja vis labiau – ir pas mus stebime itin aktyvius išankstinius kelionių pardavimus. Lyginant su tuo pačiu periodu praėjusiais metais, šiuo metu išankstinių kelionių parduota net 30 proc. daugiau. Vasaros kelionėmis prekiaujama jau apie pora mėnesių“, – sakė tarptautinio kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ rinkodaros ir viešųjų ryšių vadovė Inga Aukštuolytė.

Pasak jos, tokias tendencijas antrina ir 2016-ųjų rudenį atliktų tyrimų duomenys: daugiau nei trečdalis poilsiautojų atostogų kelialapiais apsirūpina gerokai iš anksto – net prieš 6–4 mėnesius.

„Tarp poilsiautojų iš Lietuvos populiariausios kryptys yra Turkija, Bulgarija, Graikija ir jai priklausančios Rodo, Kretos salos, taip pat Ispanija, Italija. Poilsiautojų lūkesčius pateisino vos praėjusiais metais pasiūlytos kelionės į Kampanijos regioną Italijoje. Matydami poilsiautojų susidomėjimą, šiemet Italijos kryptį papildėme Riminio kurortais ir Sicilijos sala – tai „Tez Tour“ vasaros sezono naujienos“, – nurodė kelionių organizatoriaus atstovė.

I.Aukštuolytės teigimu, ženklaus kelionių kainų augimo greičiausiai pavyks išvengti.

„Vis dėlto priežasčių brangimui matyti, mat ir vėl kyla pernai kritusios naftos kainos, taip pat brangsta visas paslaugų sektorius apskritai.

Beje, ir patys poilsiautojai vis dažniau linkę rinktis brangesnes keliones, aukštesnės klasės viešbučius ir paslaugas, taip investuodami į didesnį komfortą. Kokybiškas poilsis žmonių akyse įgyja vis didesnę vertę, todėl mažiausios kainos nebėra pagrindinis įsigijimo kriterijus“, – nurodė pašnekovė.

Renkasi Europą, nes skristi kitur bijo

123rf.com nuotr./Varnos kurortas Bulgarijoje – vienas populiariausių visoje Juodosios jūros pakrantėje
123rf.com nuotr./Varnos kurortas Bulgarijoje – vienas populiariausių visoje Juodosios jūros pakrantėje

Tai, kad ateinančią vasarą Europos paplūdimiai bus pilnesni nei įprasta, daugiausia lemia turistų poreikis rinktis saugesnę kryptį. Iki šiol nemaža dalis britų ir vokiečių vasarą keliaudavo į pamėgtus Egipto, Turkijos ir Tuniso kurortus. Tačiau visos šios šalys šiuo metu išgyvena ne pačius geriausius laikus dėl vidinių konfliktų bei padidėjusios terorizmo grėsmės. Todėl nemaža dalis ištikimų Tuniso, Turkijos ir Egipto gerbėjų keičia planus ir vietoje jų renkasi saugesnes kryptis.

Prognozuojama, kad dėl išaugusio susidomėjimo kelionėmis į Europos kurortus, pačių kelionių ir paslaugų kainos didės. Didžiosios Britanijos turizmo ekspertai nurodo, jog britams vasaros atostogų išlaidos šiemet gali būti didesnės maždaug 15 proc. nei pernai.

Didžiausias susidomėjimas tarp britų jaučiamas Ispanijos kurortais. Lyginant su 2016 m. sausiu, šiemet vasaros kelionių į Ispaniją pirkimas Didžiojoje Britanijoje yra didesnis maždaug 15 proc. Prognozuojama, kad jis gali padidėti antra tiek ir baigiantis metams siekti 30 proc.

„Pernai kai kurie turistai, pavėlavę įsigyti keliones į Ispaniją laiku, vėliau to padaryti nebegalėjo. Todėl šiemet atostogomis rūpinasi iš anksto“, – pagrindinę priežastį nurodė tarptautinės rinkos tyrimų kompanijos „GfK“ atstovai Didžiojoje Britanijoje.

Vokiečiai, kaip ir britai, šiemet taip pat aktyviau nei pernai užsisako išankstines keliones į Ispaniją, taip pat Bulgariją, Kroatiją ir Graikiją. Todėl tarptautinis kelionių operatorius „Thomas Cook“ išplėtė savo pasiūlymus vasaros sezonui į Graikiją, numatęs papildomas 30 tūkst. vietų skrydžiuose į Heraklioną, Chaniją, Kretą, Rodą, Korfu ir Kosą. Šie užsakomieji skrydžiai iš Vokietijos į Graikiją bus pradėti balandį. Vasaros piko metu, esant reikalui, skrydžių skaičių žadama padidinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius