Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

LFF perversmo siekianti Valdo Ivanausko komanda prakalbo ir apie juodžiausią scenarijų

Trečiadienį Vilniuje surengta spaudos konferencija, kurioje šalies futbolo legenda Valdas Ivanauskas su bendražygiais pristatė savo ketinimus pradurti daug metų skausmingai tvinkčiojantį pūlinį ir išversti iš posto nuo 2012-ųjų Lietuvos futbolo federacijai (LFF) vadovaujantį Julių Kvedarą.
Valdas Ivanauskas
Valdas Ivanauskas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Užsiminta ir apie FIFA diskvalifikaciją

„Nusikalstama Lietuvos futbolui LFF veikla“ pavadintoje konferencijoje savo mintimis pasidalijo ne tik V.Ivanauskas, bet ir buvęs Lietuvos futbolo rinktinės žaidėjas, dabar verslininkas Arūnas Šuika, buvęs Lietuvos jaunimo rinktinės žaidėjas advokatas Česlavas Okinčicas, verslininkas Raimondas Karpavičius bei politologas Laurynas Kasčiūnas.

„Mūsų tikslas – pateikti analizes ir vizijas, kas šiuo metu dedasi LFF. Daugelis žino šią situaciją iš kalbų. Mūsų tikslas pasistengti, kad situacija pagerėtų. Ar galima pakeisti dabartinį LFF prezidentą? Mūsų atsakymas – galima“, – kumščiu dabartinei šalies futbolo valdžiai grūmojo Lietuvos futbolo veteranų sąjungos „Meistrai“ vadovas, didžiausios Baltijos šalyse pieno konservų gamintojos „Marijampolės pieno konservai“ savininkas R.Karpavičius.

„Jei situacijos nebus galima pakeisti, reiškia Lietuvos futbolas neturi ateities. Tą puikiai įrodo ir rinktinės reitingas dabartiniame FIFA nacionalinių komandų reitinge. Nusileidžiame net Sirijai, kuri šiuo metu visai negali žaisti“, – vertino R.Karpavičius.

Jis pavyzdžiu laiko Lietuvos krepšinio federaciją (LKF). R.Karpavičiaus teigimu, sėkmės rinkimuose atveju LFF valdžia norėtų bendradarbiauti su LKF.

Jis aiškino, kad perėmusi LFF valdžią, iniciatyvinė grupė nepretenduotų į valstybės pinigus, kadangi iš UEFA gauna pakankamą dotaciją – apie 6-7 mln. eurų. Šios sumos turėtų pakakti federacijos išlaidoms padengti.

Sąsajų su prieštaringu verslininku neišsižadėjo

Paklaustas, ar naujai suburta iniciatyvinė grupė turi sąsajų su neseniai Tauragės futbolo apskrities federacijos (TAFF) vairą perėmusiu nusikalstamo pasaulio autoritetu vadinamu verslininku Arūnu Pukeliu-Šviniumi, R.Karpavičius neneigė, kad palaiko TAFF poziciją. „Jie taip pat kovoja prieš dabartinę valdžią ir manau, kad teisiškai viskas bus išspręsta“, – aptakiai apie bičiulystę su A.Pukeliu kalbėjo R.Karpavičius.

Trečiadienį 15min.lt jau rašė, kad aršiai prieš LFF dabartinį prezidentą pasisakantis ir Tauragės futbolo perversmą įvykęs A.Pukelis puikiai pažįsta Marijampolėje verslą turintį R.Karpavičių, nes ir pats Marijampolėje turi verslo interesų.

LFF perversmo siekianti iniciatyvinė grupė prakalbo net ir apie patį juodžiausią scenarijų – FIFA diskvalifikaciją 2 metų laikotarpiui. „Galbūt tai vienintelė išeitis. Galbūt verta du metus palaukti ir nežaisti tarptautinėje arenoje ir išsivalyti. Manau, jog tai nebūtų pats prasčiausias variantas, kadangi blogiau jau būti negali“, – kalbėjo R.Karpavičius.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Raimondas Karpavičius
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Raimondas Karpavičius

Apie bauginimus ir daromą įtaką

R.Karpavičiaus teigimu, J.Kvedaro grupuotė lengvai manipuliuoja žmonėmis, esą yra ne vienas atvejis, kai J.Kvedarui artimi žmonės siekia specialiai įbauginti su futbolu susijusius žmones.

„Mums pradėjus kalbą su apskričių futbolo federacijų vadovais, tuoj pat pasirodė Kauno „Daktarų“ ir „Kamuolinių“ nusikalstamų grupuočių atstovai. Sunku juos visus identifikuoti. Vienas iš jų prisistatė J.Kvedaro žentu ir aiškino, kad „dengia“ visos Lietuvos futbolo federacijos teritoriją, o bachūras​ Kvedaras yra jų globotinis. Tai beveik pažodžiui pasakyti jų žodžiai, – kalbėjo R.Karpavičius. – Tie, kurie sutiko kalbėti, tuoj pat išgirdo grasinimus apie nusuktas baltų balandžių galvas.“

R.Karpavičius teigė žinojęs, kad panašūs dalykai dedasi šalies futbole, tačiau kad situacija tokia beviltiška, neįsivaizdavo. 

Strėlės į futbolo akademiją

Savo bendražygiui antrino ir V.Ivanauskas. „Šis klausimas prasideda nuo nacionalinės rinktinės. Ji yra veidrodis ir viso šalies futbolo veidas. Rezultatai patys kalba už save. Kaltinti trenerius ir žaidėjus lengviausia. Viskas prasideda nuo jaunimo. Visi puikiai žino, kas yra Nacionalinė futbolo akademija (NFA). Jos įkūrimas buvo tikrai geras žingsnis. Nuo to laiko turėjo būti futbolo pakilimas, tačiau išėjo atvirkštinė reakcija. Visgi mūsų rinktinių pastarieji rezultatai rodo, kad visas darbas buvo netinkamas. NFA metinis biudžetas apie 579 tūkt. eurų. Tai reiškia, kad per dešimt metų išleista virš 5 mln. eurų, o rezultatų nulis“, – apie šalies futbolo skaudulius kalbėjo V.Ivanauskas.

Galbūt verta du metus palaukti ir nežaisti tarptautinėje arenoje ir išsivalyti. Manau, jog tai nebūtų pats prasčiausias variantas, kadangi blogiau jau būti negali.

Nuo vieno garsiausių visų laikų šalies futbolininko kliuvo ir NFA vadovams. „Už NFA stovi 15 darbuotojų. Už visas mūsų šalies futbolo rinktines atsakingas Stasys Stankus. Įsivaizduojate, vienas žmogus – visagalis. Atsakomybę turėtų prisiimti ir NFA direktorius Raimondas Statkevičius. Šiuo metu nėra nei vieno žaidėjo, kuris atitiktų rinktinės lygį. Visi žaidėjai į nacionalinę komandą pateka tik S.Stankaus dėka“, – rėžė V.Ivanauskas.

Pasak jo, jaunimo rinktinės rezultatai tragiški. „Dešimt metų – labai ilgas laiko tarpas. Aštuoni metai darbo duoda gerus rezultatus, pavyzdžiai – Belgija ir Vokietija. Pas mus viskas yra kitaip. Situacija tik blogėja, bet niekas nekreipia dėmesio. Futbolo visuomenė visa tai puikiai mato“, – kalbėjo V.Ivanauskas.

Reikalauja S.Stankaus galvos

Ne vienus metus Vokietijos „Bundeslygos“ klubuose žaidęs V.Ivanauskas į Lietuvą buvo pakvietęs savo bičiulius iš šios šalies. Akademijos lygį jie įvertino labai gerai, tačiau didžiausia problema yra atranka.

„Pas mus atranką atlieka bet kokius trenerio gabumus praradęs S.Stankus. Pagal kokį principą žaidėjus atrenka jis? Lukas Spalvis – vienintelis šviesulys, tačiau jis nėra NFA auklėtinis. Visgi ir jis priverstinai turėjo grįžti į Lietuvą ir kurį laiką priklausyti NFA, kad galėtų atstovauti Lietuvos devyniolikmečių rinktinei per mūsų šalyje vykusį Europos čempionatą“, – pyko V.Ivanauskas.

V.Ivanauskas klausė, kodėl Deividas Šemberas, Žydrūnas Karčemarskas, Marius Stankevičius ar pastaruoju metu puikiai žaidžiantis Darvydas Šernas nekviečiami į rinktinę. „Nes nėra lojalūs LFF ir nebijo pasakyti savo nuomonę, – tuoj pat atsakė V.Ivanauskas ir pridėjo. – Pokyčiai yra būtini šiuo metu ir jie bus.“

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Valdas Ivanauskas
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Valdas Ivanauskas

Būtini struktūros pokyčiai

Buvęs Lietuvos rinktinės žaidėjas A.Šuika pirštu bedė į būtiną LFF infrastruktūros pertvarką.

„Esame numatę, kad, nepaisant nacionalinio stadiono, privalome turėti bent keturis keturių žvaigždučių UEFA kategorijos stadionus. Numatyta keliolika įvairių dydžių dengtų maniežų, kuriuos paskirstytume visoje Lietuvoje. Šis planas visuomenei bus pristatytas artimiausiu metu. Iš valstybės institucijų matomas akivaizdus nusivylimas ir dabartinė valdžia šios situacijos nepakeis“, – kalbėjo verslininkas.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Arūnas Šuika
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Arūnas Šuika

Pas mus atranką atlieka bet kokius trenerio gabumus praradęs Stasys Stankus. Pagal kokį principą žaidėjus atrenka jis?

Kovo 11-osios Akto signataras advokatas Č.Okinčicas taip pat įsitikinęs, kad šalies futbolui reikalingos permainos.

„Tai, kad po 25 metų mūsų futbolas atsidūrė tokioje vietoje, puikiai parodo, kad reikalingos permainos. Neturime nacionalinio stadiono, o LFF didžiuojasi, jog išvis turi stadioną, kur galime žaisti. Po to saugodama savo pagrindinius žaidėjus Anglijos rinktinė į Lietuvą atsiunčia jaunimą. Tai puikiai parodo, kur šiuo metu yra mūsų futbolas. LFF valdžia neturi jokio pasitikėjimo, jokio autoriteto“, – kalbėjo advokatas Č.Okinčicas.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Česlavas Okinčicas
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Česlavas Okinčicas

„Jei ir toliau situacija nesikeis, mes taip niekada ir nepateksime į Europos ar pasaulio čempionatus. Privalome kažką keisti“, – kalbėjo futbolui neabejingas politologas L.Kasčiūnas.

Vėliavnešio dar neišsirinko

Futbolo atgimimo sąjūdžiu save pakrikštiję iniciatyvinės grupės atstovai trečiadienį dar negalėjo pasakyti, kuris iš jų norėtų matuotis LFF prezidento kostiumą. 

„Asmeniškumų jokių nėra. Artimiausiu metu iš mūsų kandidatų bus kažkas paskelbtas. Mums svarbiausia – pakeisti Lietuvos futbolo įvaizdį“, – kalbėjo V.Ivanauskas.

15min.lt žurnalisto paklaustas, ar sutiktų būti tuo vėliavnešiu, jei turėtų bendražygių paramą ir palaikymą, V.Ivanauskas teigė: „Sprendžiu ne aš. Spręs rinkimai, spręs visuomenė. Kitam vadovui teks didžiulė, nežmoniška atsakomybė. Visa tai reikėtų gerai apgalvoti, bet taip, aš tai priimu“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius