-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujas darbuotojas Lietuvos futbole – „Kamuolinių“ gaujos vadeiva

Kauno futbolo manieže galima išvysti naują projektų vadovą. Į šias pareigas Lietuvos futbolo mėgėjų asociacija įdarbino Giedrių Janonį, geriau žinomą Kamuolio pravarde. Jis laikomas vienos pavojingiausių Lietuvoje ir Europoje „Kamuolinių“ gaujos lyderiu.

Kol 14-os tomų Kamuolinių gaujos byla nagrinėjama teisme, Giedrius Janonis imasi darbų futbolo srityje.

Ant jo kojos yra uždėta apykojė, kad pareigūnai galėtų žinoti buvimo vietą, o į laisvę šią vasarą padėjo grįžti 30 tūkst. eurų užstatas. Dabar, 15min šaltinių teigimu, nuo ryto iki pietų 50-metis kaunietis matomas Kauno futbolo manieže, kur jau rengia įvairius susitikimus.

„Taip, – 15min informaciją apie naujas G.Janonio pareigas patvirtino Nacionalinės futbolo mėgėjų lygos atstovas Karolis Dieninis. – Jis turėtų pradėti dirbti ir prisidėti prie Kauno renginių.“

Iki šios vasaros G.Janonis kelerius metus buvo laikomas už grotų, bet galiausiai teismas atsižvelgė į ilgą suėmimą ir paleidimą į laisvę pagrindė tokia nutartimi: „Teismas atsižvelgė į tai, kad Giedrius Janonis saistomas socialiniais ir šeiminiais ryšiais (turi nuolatinę gyvenamąją vietą, yra vedęs, yra asmenų, kuriais privalo rūpintis, iki suėmimo dirbo), jam reikalinga periodinė medikų priežiūra, Lietuvos futbolo mėgėjų asociacijos (LFMA) charakterizuojamas teigiamai, yra galimybė kaltinamąjį priimti LFMA projektų vadovo pareigoms.“

Suprasti akimirksniu

  • Šios bylos, kurioje kaltinamųjų – net 27, nagrinėjimas tik prasidėjo. Liepos viduryje Kauno apygardos teismas Kamuolinių lyderius už užstatus paleido į laisvę.
  • Prokurorai buvo apskundę nutartis paleisti Giedrių Janonį, Deividą Čerešką, Genadijų Borisovą ir Tomą Gaidanką, motyvuodami, kad užstatų sumos yra per mažos ir neatitinka Kamuolinių vadeivoms inkriminuojamų veikų pavojingumo ir jų gautų pajamų.

Pareigos – rūpintis organizacija ir rėmėjų paieška

Lietuvos futbolo mėgėjų asociacija rengia varžybas Kaune.

Šio miesto komandoms organizuojamos pirmenybės vasarą ir žiemą, pavyzdžiui, šiuo metu vyksta vasaros „7 prieš 7“ baigiamosios kovos.

Asociacijos direktoriumi nurodomas buvęs futbolo teisėjas Saulius Dirda, pastarąsias dienas į 15min skambučius neatsiliepęs.

Anot įgaliotinio, savanoriškais pagrindais lygoje dirbančio K.Dieninio, S.Dirda yra išvykęs ilsėtis į užsienį.

Tačiau ir K.Dieniniui yra žinomos naujojo darbuotojo G.Janonio atsakomybės organizacijoje.

„Konkrečiai negaliu pasakyti, nes nesu direktorius, bet jis turėtų užsiimti komandų paieška, tvarkaraščių sudarymu, rungtynių organizacija, rėmėjų paieška, – sakė K.Dieninis. – Visi einamieji miesto pirmenybių organizaciniai klausimai.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Giedrius Janonis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Giedrius Janonis

K.Dieninio teigimu, G.Janonis turėtų dažniau dirbti nuotoliniu būdu, nors varžybos įprastai vyksta Kauno futbolo manieže, kur 15min šaltiniai teigė jau pastebėję naująjį darbuotoją, įprastai biure tvarkantį reikalus iki pietų.

„Negaliu pasakyti, – paprašytas patikslinti sakė K.Dieninis. – Bet pagal logiką, kai rengsime rudens ar žiemos pirmenybes, tikėtina, kad tada ir dirbs.“

Paklaustas, kaip G.Janonio reputacija gali atsiliepti rėmėjų paieškai ir pačios lygos reputacijai, jos atstovas susilaikė nuo vertinimo.

„Kadangi ne pats priimu sprendimus dėl darbuotojų įdarbinimo, nenorėčiau pateikti savo asmeninės nuomonės – ji nėra aktuali šiuo atveju“, – sakė K.Dieninis.

Lietuvos futbolo mėgėjų lygos interneto svetainę puošia Lietuvos futbolo federacijos, Kauno apskrities futbolo federacijos ir futbolo aprangos gamintojo „hummel“ logotipai.

Tačiau aukščiau šalies futbolo hierarchijoje esančių organizacijų vadovai tvirtino nesantys informuoti apie naują žinomą darbuotoją Kauno futbole.

„Nežinau, mūsų mėgėjų asociacija yra Kauno apskrities asociacijos narys, bet turime 25 klubus / narius ir nežinau, kas ką priima – neturiu tokios informacijos“, – sakė Kauno futbolo apskrities vadovas Dainius Šumauskas.

Jei asociacijos vadovas mato, kad tas žmogus gali dirbti, tai kodėl gi ne?

Lietuvos futbolo federacijos vykdomojo komiteto narys irgi nesiryžo vertinti reputacinių klausimų.

„Aš to žmogaus asmeniškai nepažįstu ir būtų sunku komentuoti jo kompetenciją, – sakė D.Šumauskas. – Jei asociacijos vadovas mato, kad tas žmogus gali dirbti, tai kodėl gi ne?“

Kauno futbolo aikštynas
Kauno futbolo aikštynas

Kauno futbolo aikštynas, kuriame veiklą vykdo Nacionalinė futbolo mėgėjų lyga, priklauso Lietuvos futbolo federacijai.

Jos vadovas Tomas Danilevičius teigė, kad jam informacija apie naują projektų vadovą nėra žinoma.

„Vardas ir pavardė girdėta, žinau, apie ką kalbate, bet daugiau sunku ką nors sakyti, nes visų mėgėjų futbolo asociacijų darbuotojų nežinau – asociacijų ir mėgėjų klubų yra daug, – sakė T.Danilevičius. – Tai nėra federacijos darbuotojas, tad negaliu pakomentuoti.

Kauno treniruočių centras priklauso mums, bet veiklą ten vykdo tie, kurie nuomoja aikštes. Jų sprendimus komentuoti sunku.“

Už ką teisiamas Giedrius Janonis?

Generalinė prokuratūra ir kriminalinė policija šių metų pradžioje baigė tirti ir teismui perdavė „Kamuolinių“ nusikalstamo susivienijimo bylą.

Kaip skelbė prokuratūra, teismui perduota „išskirtinio dydžio ir sudėtingumo baudžiamoji byla, kurioje 60 asmenų kaltinami padarę įvairius labai sunkius ir sunkius nusikaltimus, veikdami ginkluotame nusikalstamame susivienijime, kuris žinomas „kamuolių“ pavadinimu“.

Suprasti akimirksniu

  • Kriminalinių knygų ir videoprojektų autorius Dailius Dargis G.Janonį-Kamuolį vadina tikriausiai ryškiausiu visų laikų kriminaliniu veikėju.
  • Anot D. Dargio, Kamuoliniai išsiskyrė iš kitų gaujų paslaptingumu. Grupuotė buvo sukaupusi įspūdingus turtus – prabangių namų, automobilių. Įtariama, kad vienas gaujos vadeivų galėjo nelegaliai susikrauti apie 10 mln. eurų iš prekybos narkotikais ir automobilių vagysčių.
  • Kamuoliniai veikė ne viename Lietuvos mieste, bet ypač aktyvūs buvo Kauno Šančių rajone, kur buvo pagrindinis grupuotės „filialas“. Ten klestėjo vogtų automobilių dalių prekyba, yra įtarimų, kad buvo įsteigti net ir keli metamfetamino fabrikai.

Baudžiamąją bylą sudaro 424 tomai, surinkti ikiteisminio tyrimo duomenys apie 1999–2018 metais galimai padarytus šio susivienijimo nusikaltimus, iš viso – 51 nusikaltimą.

12 tomų sudarančiame kaltinamajame akte nurodoma, kad šio ginkluoto nusikalstamo susivienijimo dalyviai kaltinami ginkluoto nusikalstamo susivienijimo organizavimu ir vadovavimu jam, nužudymu, pasikėsinimu nužudyti, mažiausiai septynių asmenų sveikatos sutrikdymu, neteisėtu laisvės atėmimu, turto prievartavimu ir kitais labai sunkiais ir sunkiais nusikaltimais, kurie pasižymėjo ypatingu žiaurumu ir fizinio smurto panaudojimu.

Be šių nusikaltimų, baudžiamojoje byloje taip pat gausu duomenų apie šio nusikalstamo susivienijimo vykdytą ilgametį, verslinio pobūdžio disponavimą labai dideliais kiekiais narkotikų ir psichotropinių medžiagų, jų kontrabandą ir prekybą jais tiek Lietuvoje, tiek užsienio valstybėse, duomenų apie disponavimą nusikaltimams vykdyti skirtu dideliu kiekiu šaunamųjų ginklų, sprogmenų, šaudmenų, jų kontrabandą, duomenų apie daugkartines didelės vertės svetimo turto vagystes, įvairiausių dokumentų klastojimą ir kitus įvairaus sunkumo bei pobūdžio nusikaltimus.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Giedrius Janonis teisme
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Giedrius Janonis teisme

Anot prokuratūros, kad ikiteisminį tyrimą atlikę Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai bei šį tyrimą kontroliavę ir organizavę Generalinės prokuratūros prokurorai detaliai atkūrė net ir prieš daugelį metų padarytų nusikaltimų eigą, faktines aplinkybes, nustatė įtariamuosius, surinko išsamius duomenis apie susivienijimo dalyvius, jų pasiskirstymą vaidmenimis ir funkcijomis, apie su nusikalstamu susivienijimu bendrai nusikaltimus dariusius asmenis.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, susivienijimas veikė kaip gerai organizuota kelių pakopų struktūra – vadovai periodiškai rengė pasitarimus, per juos aptarinėjo bendrus nusikalstamo susivienijimo planus ir konkrečius nusikaltimus, sprendė dėl bendro nusikalstamo susivienijimo pinigų fondo („kasos“) ir jį tvarkančių asmenų, sukauptų lėšų panaudojimo teikiant pagalbą sulaikytiems, suimtiems ir nuteistiems susivienijimo dalyviams, advokatų darbo apmokėjimo, narių paklusnumo, disciplinos, lojalumo, konfliktų ir kontaktų su užsienyje veikiančiomis organizuotomis nusikalstamomis grupuotėmis ir kitus organizacinius klausimus.

„Susivienijime tikslingai buvo palaikoma įtarumo, baimės atmosfera, vykdomos brutalios fizinės ir finansinės bausmės nepaklusniems nariams ir kitiems asmenims“, – nurodė prokuratūra.

Pasak prokuratūros, apie susivienijimo keltą grėsmę ir padarytų nusikaltimų sunkumą liudija per kratas rastas ginklų arsenalas: dešimtys „TT“, „Makarov“, „Berreta“, „CZ“ „IŽ Baikal“, „Ruger“, „Unique“ markės pistoletų, pistoletų-kulkosvaidžių PPS ir AGRAM 2002, Kalašnikovo konstrukcijos automatų bei kitų šaunamųjų ginklų, tūkstančiai jiems skirtų šovinių, duslintuvų, dėtuvių, kitų ginklų dalių bei priedų.

Viena baudžiamoji byla anksčiau atskirta iš šio tyrimo, ji šiuo metu nagrinėjama Kauno apygardos teisme.

Tirdami šį nusikaltimą pareigūnai nustatė, kas iš susivienijimo narių vieną 2011 metų vasaros naktį Hagoje sunkiai sužalojo žmogų ir po daugiau nei šešerių metų rado miesto centre į vandens kanalą išmestą šaunamąjį ginklą, kuriuo įvykdytas šis nusikaltimas.

„Didelė ikiteisminio tyrimo medžiagos dalis atskleidžia šio susivienijimo vykdytos narkotinių medžiagų kontrabandos ir prekybos jais mastus. Ikiteisminio tyrimo medžiagoje yra duomenys apie beveik dvi tonas metamfetamino, daugiau nei 140 kilogramų kokaino ir iš šių narkotinių medžiagų kontrabandos bei prekybos Lietuvoje bei užsienio šalyse gautas milijonines pajamas“, – teigta prokuratūros pranešime.

Per ikiteisminį tyrimą ištyrus atskirus nusikaltimus, dalis šio susivienijimo narių buvo nuteisti Lietuvoje bei užsienyje ir dabar atlieka jiems skirtas bausmes. Dalies įtariamųjų šiuo metu ieškoma, todėl jų atžvilgiu ikiteisminiai tyrimai buvo atskirti ir tebevyksta. Taip pat dalies įtariamųjų atžvilgiu tyrimas nutrauktas dėl jų mirties.

Sąsajos su futbolu – nuo senų laikų

Kamuolinių vadeiva įvardinamas G.Janonis seniai žinomas dėl savo aistros futbolui.

15min jau yra rašiusi apie viešą paslaptį, kad G.Janonis buvo vienu iš 2017 m. LFF taurę iškovojusio Kauno „Stumbro“ klubo įkūrėjų. Nuo pat įkūrimo klubą globojo iš „Daktarų“ gaujos likučių sudaryta viena didžiausių Kauno kriminalinių grupuočių „Kamuoliniai“. Šios, dabar nebeegzistuojančios Kauno futbolo komandos namų rungtynėse buvo galima išvysti ne vieną Kauno nusikalstamo pasaulio atstovą.

Pastarąjį kartą viešai G.Janonis buvo matytas 2017 m. Kauno NFA manieže per Lietuvos futbolo federacijos globojamą turnyrą, kurį laimėjo Kauno „Žaliakalnis“ – komanda, kurioje būta ir su teisėsauga reikalų praeityje turėjusių veikėjų, ir buvusių žinomų futbolininkų, tokių kaip Artūras Rimkevičius (miręs 2019 metais).

Tuo metu nugalėtojų komandą palaikė, po finalo čempioniškose nuotraukose su ja pozavo ir G.Janonis.

LFML nuotr./LFML nugalėtojai – „Žaliakalnis“
LFML nuotr./LFML nugalėtojai – „Žaliakalnis“

Prieš tai jis buvo įkalintas Berlyne, bet paskui jį galima buvo pamatyti Nacionalinėje futbolo akademijoje, kuri neoficialiai kartais vadinta „Kamuolinių“ rezidencija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius