Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Dambrausko debiutas Splite: iškelti tikslai, kreivi žvilgsniai ir žavėjimasis intelektu

Permainų laikotarpį išgyvenantis Splito „Hajduk“ ruošiasi ambicingam šūviui į viršų. Valdą Dambrauską vyriausiuoju treneriu pristatęs populiariausias Kroatijos klubas yra pasirengęs susigrąžinti buvusią šlovę ir jau artimiausiu metu taikytis į pačias aukščiausias pozicijas.

V.Dambrauskas vėl iš karto atsidūrė karštoje kėdėje, bet sužavėjo kroatų žiniasklaidą, kai jau pirmojoje savo spaudos konferencijoje ambicingai pareiškė, kad siekia dirbti tik tokiose komandose, kurios taikosi į aukščiausias pozicijas ar bent jau į prizininkų pakylą.

Splito komanda yra septynis kartus tapusi jau nebeegzistuojančios Jugoslavijos čempione ir pagal titulų skaičių nusileidžia tik serbų milžinams iš Belgrado – „Crvena zvezda“ (18) ir „Partizan“ (11).

Pirmaisiais Kroatijos nepriklausomybės metais „Hajduk“ dar išlaikė stipriausio šalies klubo statusą, bet vėliau pralaimėjo kovą aikštėje bei valdžios kabinetuose Zagrebo „Dinamo“ ir skandalingajam šio klubo prezidentui Zdravko Mamičiui.

Savo muziejuje „Hajduk“ turi šešis Kroatijos čempionų trofėjus, tačiau jie jau stipriai apsitraukę voratinkliais – paskutinis laimėtas 2005-aisiais.

HNK Hajduk Split nuotr./Valdas Dambrauskas
HNK Hajduk Split nuotr./Valdas Dambrauskas

Pastaruosius tris sezonus Dalmatijos pasididžiavimas liko net už prizininkų pakylos, tad tokiais rezultatais nėra patenkinti nei „Hajduk“ sirgaliai, nei vadovai.

Klubas privalėjo ieškoti naujos krypties ir vedliu į šviesesnį rytojų buvo pasirinktas sėkmingai su „Gorica“ klubu dirbęs sporto direktorius Mindaugas Nikoličius. Antradienį tapo aišku, jog dabar Splito futbolo ateitis labai priklausys ir dar nuo vieno lietuvio, o tiksliau – trijų, nes kartu su Valdu į Kroatiją atvyko ir ištikimiausias jo ginklanešys Marius Skinderis bei vartininkų treneris Justinas Gasiūnas.

44-erių pakruojiškis į Kroatiją grįžta puikiai suprasdamas, jog spaudimas nuo pat pirmosios dienos bus kur kas didesnis nei Velika Goricoje.

Lietuviui stojus prie komandos vairo klubo vadovai iš karto po nosimi pakišo prieš kelias dienas užbaigtą ir oficialiai pristatytą klubo strategiją – ilgai Splito futbolo visuomenės lauktą dokumentą su nubraižytomis kryptimis, kuriomis klubas turėtų judėti artimiausius šešerius metus.

HNK Hajduk Split nuotr./Valdas Dambrauskas
HNK Hajduk Split nuotr./Valdas Dambrauskas

Šiuo metu UEFA klubų klasifikacijoje „Hajduk“ užima 141 vietą. Iki 2027 metų parengtoje strategijoje numatytas tikslas Splito komandai pasiekti 80–100 pozicijas.

Kai V.Dambrauskas pirmoje spaudos konferencijoje prakalbo apie tai, jog tikisi sugrąžinti „Hajduk“ į Čempionų lygą, kurioje vienintelį kartą komanda žaidė 1994–1995 metų sezoną, ne vienas kroatų žurnalistas iš nuostabos kilstelėjo antakį.

Visgi dabar jau aišku, kad panašią viziją artimiausiam šešerių metų laikotarpiui piešia ir klubo vadovai.

Iki 2027-ųjų klubas planuoja bent du kartus tapti Kroatijos čempionu ir bent kartą iškovoti taurę.

Tikslai Europoje? Per šį laikotarpį „Hajduk“ bent du kartus turėtų žaisti Čempionų lygos ar Europos lygos atrankose, bent sykį patekti į Čempionų lygos grupių etapą, kartą – į Europos lygos grupių varžybas ir tris kartus – į Konferencijos lygos grupių varžybas.

Pastarajame turnyre Splito komanda bent po kartą turėtų pasiekti šešioliktfinalį ir aštuntfinalį.

HNK Hajduk Split nuotr./Valdas Dambrauskas
HNK Hajduk Split nuotr./Valdas Dambrauskas

Klubo vadovai sieks, kad pagrindinės komandos futbolininkų amžiaus vidurkis būtų 24–26 metai, kiekvieną sezoną į komandą integruojant po du jaunus akademijos žaidėjus.

Nors V.Dambrausko sutartis galioja iki 2024-ųjų, Splitas tikisi, jog lietuvis „Hajduk“ žaidimo kreivę kilstels dar iki naujųjų metų. Po trylikos turų Kroatijos čempionate komanda užima ketvirtą vietą ir šešiais taškais atsilieka nuo lyderių triumvirato – Zagrebo „Dinamo“, „Osijek“ ir „Rijeka“.

Lietuvio debiutas – jau šį šeštadienį, kai „Hajduk“ namuose priims „1.HNL“ autsaiderį Zagrebo „Hrvatski Dragovoljac“.

Standings provided by SofaScore LiveScore

V.Dambrauskas yra tik šeštas ne buvusios Jugoslavijos strategas, stojantis prie „Hajduk“ vairo ir dar nė vienas iš jų neišdirbo Splite ilgiau nei sezoną.

„Hajduk“ treneriai ne iš buvusios Jugoslavijos šalių
Sezonas Strategas R. + = - Perg. %
2009–10 Italy Edoardo Reja 17 11 3 3 64.71
2011–12 Bulgaria Krasimiras Balakovas 28 16 5 7 57.14
2016–17 Spain Joanas Carrillo 41 22 11 8 53.66
2021 Italy Paolo Tramezzani 24 14 4 6 58.33
2021 Sweden Jensas Gustafssonas 17 9 3 5 52.94

Taigi nieko keisto, kad net neapšilęs kojų V.Dambrauskas susiduria su aršia vietos specialistų priešprieša. Daugelis jų įsitikinę, jog „Hajduk“ privalo vadovauti vietinis specialistas.

„Kad treneriai keičiami kaip kojinės – nėra gerai, bet nemanau, kad strategai – vienintelė klubo problema. „Hajduk“ yra specifinė aplinka, kurioje užsieniečiui dirbti labai sunku, bet klubas vėl pasirinko ne kroatą. Dar nė vienas užsienietis su „Hajduk“ nelaimėjo nieko svarbaus. Turime jaunus trenerius Ivaną Juričių ir Ivaną Leko, kurie labai perspektyvūs ir atitinka „Hajduk“ lygį, bet mes renkamės užsienietį. Taigi atsakomybę turi prisiimti žmonės, kurie juos atsiveda“, – duodamas interviu tportal.hr pirštu į M.Nikoličių bedė „Hajduk“ legenda Ivanas Gudeljis.

Visgi ne visi lietuvių perspektyvas Dalmatijoje piešia tik niūriomis spalvomis.

Pavyzdžiui, „24 sata“ pažymi, kad „Hajduk“ gavo labai protingą ir plataus akiračio specialistą. Kroatai atkreipia dėmesį, kad 2002-aisiais, būdamas vos 25-erių, V.Dambrauskas dalyvavo Arūno Valinsko vestoje laidoje „Šeši nuliai – milijonas“ ir laimėjo 4 tūkst. litų, kuriuos išleido kelionei į Angliją, kur įgijo išsilavinimą, pradėjo trenerio kelią ir dirbo futbolo akademijose, o tarp jų – ir „Manchester United“.

Stopkadras/Valdas Dambrauskas laidoje „Šeši nuliai – milijonas“
Stopkadras/Valdas Dambrauskas laidoje „Šeši nuliai – milijonas“

Kroatams kapstantis po naujojo trenerio biografiją buvo prisimintas ir V.Dambrausko pomėgis šachmatams. Strategas vis dar retsykiais mėgsta dalyvauti kai kuriuose turnyruose ir netgi turi FIDE reitingą.

„Šachmatuose, kaip ir futbole, pirmiausia reikia užvaldyti vidurį, bet sėdėdamas prie lentos pasitiki tik savimi pačiu, o stadione turi komandą su žaidėjais, kurių kiekvienas turi ir gerųjų, ir blogųjų savybių. Nelyginčiau futbolo su šachmatais, juk futbole treneris nėra toks svarbus, nes pagrindinį darbą atlieka žaidėjai“, – yra kalbėjęs V.Dambrauskas.

Akivaizdu, kad Splite treneriui prireiks geros šachmatų partijos – galbūt net geriausios karjeroje. V.Dambrauskas pradeda ir...

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius