Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2022 02 14

Svarbiausiame JAV sporto renginyje – kvapą gniaužianti drama ir „Rams“ spindesys

Žiūrimiausiu ir brangiausiu vadinamas kasmetinis JAV metų sporto renginys – nacionalinės amerikietiškojo futbolo lygos (NFL) finalo mačas „Super Bowl“ – naktį iš sekmadienio į pirmadienį baigėsi „Los Angeles Rams“ triumfu. Los Andžele 56-ąjį kartą surengtoje akistatoje „avinai“ 23:20 pranoko „Cincinnati Bengals“.
Andrew Whitworth
„Rams“ triumfas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tai buvo vos antras kartas „Super Bowl“ istorijoje, kai akis į akį susitiko du pirmuoju numeriu NFL naujokų biržoje pašaukti įžaidėjai (quaterback).

36-erių Matthew Staffordą 2009-aisiais pasirinko „Detroit Lions“ ir į Los Andželą jis persikraustė tik 2021-aisiais.

25-erių „Bengals“ vedlys Joe Burrow metais anksčiau tik pravėrė NFL duris ir šiemet į lygos istoriją įėjo kaip greičiausiai (jau antrą sezoną) savo klubą į „Super Bowl“ atvedęs pirmasis šaukimas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Matthew Staffordas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Matthew Staffordas

Mačo pradžioje patirtis darė savo. „Rams“ geriau startavo ir įpusėjus kėliniui Odellas Beckhamas III atliko pirmą įžeminimą varžovų įskaitiniame plote, o Mattas Gay pridėjo tašką realizacijos smūgiu (7:0).

Į tai „bengaliniai tigrai“ atsakė tik Evano McPhersono tolimu spyriu, tačiau prasidėjus antram ketvirčiui Cooperis Kuppas gavo dar vieną gerą M.Staffordo perdavimą ir „Rams“ tvirtai perėmė iniciatyvą – 13:3.

Sinsinatis atkuto antrojo kėlinio viduryje, kai pagaliau suorganizavo rezultatyvią ataką. Tiesa, jos metu lemiamą perdavimą Tee Higginsui atliko ne kaip įparsta J.Burrow, bet kamuolį iš pastarojo gavęs Joe Mixonas.

„Scanpix“ nuotr./Joe Burrow
„Scanpix“ nuotr./Joe Burrow

„Rams“ problemos tuo nesibaigė. Vienas komandos lyderių O.Beckhamas III, gaudydamas kamuolį, stipriai susižeidė kelį ir buvo priverstas baigti rungtynes.

Į pertrauką Los Andželo komanda išėjo pirmaudama 13:10, bet tuomet viskas pradėjo griūti. Vos prasidėjus antrai mačo pusei T.Higginsas įžeminimu pirmą kartą išvedė „Bengals“ į priekį, o po dar vienos M.Staffordo klaidos E.McPhersonas įspyrė ir 3 taškų vertės smūgį (20:13).

Tolimu smūgiu „Rams“ priartėjo iki 4 taškų (16:20), o paskutiniame ketvirtyje dominavo gynyba. Visgi likus žaisti 1:25 min. M.Staffordo ir C.Kuppo tandemui pavyko ataką užbaigti įžeminimu, o paskutinis „tigrų“ bandymas gelbėtis baigėsi J.Burrow nuvertimu ir Los Andželo triumfu.

Finalo MVP buvo išrinktas lemiamą tašką padėjęs C.Kuppas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Paskutinė rezultatyvi ataka
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Paskutinė rezultatyvi ataka

Nugalėtojams tradiciškai atiteko Vince Lombardi trofėjus, pavadintas legendinio „Green Bay Packers“ trenerio, kuris laimėjo pirmuosius du „Super Bowl“ (1966 ir 1967) mačus, garbei. Po specialisto mirties 1970 m. rugsėjį trofėjus buvo pavadintas jo vardu.

„Super Bowl“ šiemet rungtynes priimė „SoFi“ stadionas – virš 100 tūkst. žiūrovų talpinanti arena, kurią įprastai „Rams“ dalijasi su kita Los Andželo NFL komanda „Chargers“.

„Rams“ buvo tik antroji komanda, kuri „Super Bowl“ rungtynes žaidė savo stadione. Įdomu, kad praėjusiais metais taip nutiko ir „Tampa Bay Buccaneers“. Namų sienos Floridos komandai irgi padėjo – su legendiniu Tomu Brady ji iškovojo savo antrąjį titulą istorijoje.

Nominaliai „Rams“ šiame mače turėjo tenkintis svečių statusu, bet vis tiek naudojosi savo įprasta rūbine, nes „šeimininkui“ iš Sinsinačio buvo paruošta „Chargers“ drabužinė.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Super Bowl LVI“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Super Bowl LVI“

Ši dvikova į NFL istoriją įėjo ir dėl jaunosios kartos genijų akistatos.

„Rams“ strategui Seanui McVay – 36-eri, „Bengals“ treneriui Zacui Taylorui – 38. Tokios jaunos trenerių poros „Super Bowl“ dar niekada nebuvo regėjęs, pirmą kartą į ietis kryžiavo ekipos, kurių vedliai yra jaunesni nei 40-ies. Įdomu ir tai, kad šį sezoną S.McVay su Z.Tayloru buvo patys jauniausi treneriai visoje lygoje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Seanas McVay
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Seanas McVay

Papildomo prieskonio finalui pridėjo ir tai, jog dar prieš trejus metus Z.Tayloras „Rams“ trenerių štabe ir buvo S.McVay asistentas, atsakingas už įžaidėjus, o po pralaimėto „Super Bowl“ persikėlė į Sinsinatį ir pradėjo vyriausiojo trenerio karjerą.

Šešioliktą NFL sezoną žaidžiantis 40-etis „Rams“ puolėjas Andrew Whitworthas tapo pirmuoju žaidėju „Super Bowl“ istorijoje, kuris buvo vyresnis už abiejų komandų trenerius.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Andrew Whitworthas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Andrew Whitworthas

„Avinams“ tai buvo antrasis iškovotas titulas ir penktasis „Super Bowl“ finalas. Vienintelį titulą jie iki šiol buvo laimėję 1999-aisiais, o 1979, 2001, 2018 m. pripažino oponentų pranašumą.

Sinsinačio komanda pralaimėjo trečiąjį finalą, prieš tai kapituliavę ir 1981, ir 1988 metais.

Iš šiuo metu 32 NFL žaidžiančių klubų „Super Bowl“ niekada nėra laimęję dvylika, o keturi – „Cleveland Browns“, „Detroit Lions“, „Jacksonville Jaguars“ ir „Houston Texans“ – net nėra žaidę finale.

„Scanpix“ nuotr./„Rams“ triumfas
„Scanpix“ nuotr./„Rams“ triumfas

Abu klubai reguliarųjį sezoną baigė ketvirtose savo konferencijų vietose ir tai buvo pirmasis kartas, kai „Super Bowl“ nesugebėjo pasiekti abiejų divizionų reguliariojo sezono „Top 3“ ekipos.

„Rams“ rezultatai sezono metu buvo kiek geresni. Jie iškovojo 12 pergalių ir patyrė 5 pralaimėjimus, „Bengals“ turėjo 10 pergalių ir 7 nesėkmes.

Nepaisant pralaimėjimo finale, Sinsinačio komandai šis sezonas ir taip buvo istorinis. „Bengals“ nebuvo laimėję atkrintamųjų rungtynių nuo 1999-ųjų ir tai buvo ilgiausia „sausra“ tarp keturių didžiausių Šiaurės Amerikos profesionalių sporto lygų (NFL, NBA, NHL ir MBL).

Įdomu ir tai, kad „Bengals“ tapo tik trečiąja komanda, patekusia į „Super Bowl“ po to, kai prieš dvejus metus turėjo patį blogiausią rezultatą lygoje. 1981 m. tokį patį šuolį pavyko atlikti „San Francisco 49ers“, o 2003-aisiais – „Carolina Panthers“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Zacas Tayloras
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Zacas Tayloras

Nors Z.Tayloro vyrai atkrintamosiose nebuvo stiprūs favoritai, J.Burrow solidus žaidimas leido patiesti „Las Vegas Raiders“ (26:19), „Tennessee Titans“ (19:16) bei po pratęsimo eliminuoti „Kansas City Chiefs“ (27:24) su viena ryškiausių šių dienų NFL žvaigždžių Patricku Maholmesu.

„Rams“ kelyje į finalą įveikė „Arizona Cardinals“ (34:11), tada eliminavo titulą ginantį „Buccaneers“ (30:27) ir taip užbaigė T.Brady karjerą, o lemiamame mūšyje dėl NFC čempionų titulo 20:17 palaužė stebinusį „San Francisco 49ers“.

„Scanpix“ nuotr./Įspūdinga scena pertraukos metu Los Andželo stadione
„Scanpix“ nuotr./Įspūdinga scena pertraukos metu Los Andželo stadione

1936 metais įkurtas „Rams“ priklauso JAV milijardieriui Stanui Kroenkei – Londono „Arsenal“ futbolo klubo savininkui, kuris taip pat valdo ir „Colorado Avelanche“ (NHL), „Denver Nuggets“ (NBA) bei „Colorado Rapids“ (MLS) franšižes.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Stanas Kroenke
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Stanas Kroenke

Pirmadienio ankstų rytą „SoFi“ stadione buvo ir daugiau pirmų kartų. Pirmąsyk „Super Bow“ istorijoje JAV himną The Star-Spangled Banner prieš rungtynes atliko juodaodė kantri dainininkė Mickey Guyton.

Pertraukos metu įspūdingą muzikos šou dovanojo Dr.Dre, Snoop Doggas, Eminemas, Mary J.Blige ir Kendrickas Lamaras. Pirmą kartą pertraukos metu panaudota ir gestų kalba – čia pagrindinius vaidmenis atliko JAV kurtieji reperiai Sean Forbesas ir Warrenas Snipe'as.

VIDEO: „Super Bowl LVI“ Halftime Show

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius