Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 11 05

Prokuratūra prašė skirti 100 tūkst. eurų baudas: treneriams B.Vyšniauskui ir A.Jakimavičiui – verdiktas dopingo byloje

Klaipėdos apygardos teismas ketvirtadienį paskelbė nuosprendį apeliacinėje dopingo byloje, kurioje figūruoja Lietuvos sunkiosios atletikos federacijos prezidentas bei garsiausių šalies sunkiaatlečių treneris Bronislavas Vyšniauskas ir dviračių treneris Antanas Jakimavičius. Apylinkės teismas sausį vyrams buvo skyręs 5 000 eurų baudas.
Ramūnas ir Bronius Vyšniauskai bei A.Jakimavičius
Ramūnas ir Bronislavas Vyšniauskai bei Antanas Jakimavičius / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

Abu treneriai siekė būti visiškai išteisinti, tuo metu prokuratūra prašė skirti milžiniškas baudas abiem treneriams – po 102 tūkstančius eurų.

Anksčiau Klaipėdos apylinkės teismo išteisintas sunkiaatletis Ramūnas Vyšniauskas šioje byloje nebefigūravo.

Klaipėdos apygardos teismas nutartimi atmetė abiejų nuteistų trenerių ir prokuroro apeliacinius skundus ir paliko galioti pirmos instancijos teismo priimtą sprendimą.

Teismas atmetė argumentus, kad šios dopingo medžiagos buvo įgytos per ilgą laiką, ir pažymėjo, kad sportininkų ir sporto trenerių gyvenamuosiuose būstuose, darbo vietose ir kitur yra nuolat atliekamos kratos, kurių tikslas ir yra surasti bei paimti dopingo preparatus.

Todėl visiškai nelogiška tvirtinti, jog patyrę ir ilgamečiai treneriai būtų galėję nežinoti šių aplinkybių ir būtų įsigiję savo asmeninėms reikmėms tokį didelį draudžiamų laikyti medžiagų kiekį ir dar tokiam ilgam laikotarpiui, suvokdami, kad jas bet kada gali rasti ir paimti tiek antidopingo agentūros darbuotojai, tiek policijos pareigūnai.

Byloje nepateikta įrodymų, kad draudžiamus preparatus treneriams būtų paskyrę gydytojai.

Byloje nepateikta įrodymų, kad draudžiamus preparatus treneriams būtų paskyrę gydytojai. Nors nuteistieji neigė turėję tikslą platinti draudžiamas medžiagas, tačiau tokius ketinimus įrodo telefono pokalbiai, kur daugeliu atveju minimi sportininkai, jų dalyvavimas varžybose.

Pasisakydama dėl parinktos bausmės rūšies ir dydžio teisėjų kolegija nurodė, kad prokuroro prašomo dydžio – 102 500 Eur – baudų paskyrimas prieštarautų bausmės proporcingumo ir teisingumo reikalavimams. Nuteistiesiems paskirtos bausmės yra tinkamai individualizuotos ir paskirtos tiek atsižvelgiant į bendruosius bausmės skyrimo pagrindus, tiek į bausmės paskirtį, nuteistieji praeityje neteisti, dirbantys, charakterizuojami teigiamai, o jų įvykdyti nusikaltimai labai didelių ir sunkių pasekmių nesukėlė.

Teisėjų požiūriu, prokuroro prašomo dydžio – 102 500 Eur – baudų paskyrimas prieštarautų bausmės proporcingumui ir teisingumui.

Klaipėdos apygardos teismo nutartis įsiteisėja nuo paskelbimo dienos, tačiau per 3 mėnesius gali būti skundžiama kasacine tvarka Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Apylinkės teismas treneriams skyrė baudas

Sausį Klaipėdos miesto apylinkės teismas sunkiaatletį Ramūną Vyšniauską išteisino, tačiau jo tėvas, Lietuvos sunkiosios atletikos federacijos prezidentas bei garsiausių šalies sunkiaatlečių treneris B. Vyšniauskas, pripažintas kaltu, kaip ir dar vienas kaltinamasis, dviračių treneris Antanas Jakimavičius.

Tuomet teismas paskelbė, jog treneriai pripažįstami kaltais už dopingo medžiagų, kurios pas juos aptiktos dideliais kiekiais, disponavimą turint tikslą jas platinti. Kaip tuomet pasisakė teisėjas, toks didelis kiekis medžiagų negalėjo būti skirtas savo vartojimui, nes tiek suvartoti tiesiog neįmanoma. Įvairovė aptikta didelė – nuo leidžiamų vaistų iki gelių ir tablečių. Už šį nusikaltimą treneriai Bronius Vyšniauskas ir Antanas Jakimavičius pripažinti kaltais. Jiems skirtos 100 MGL arba 5 000 eurų baudos.

Tiesa, dėl tam tikrų medžiagų, kurių aptikti maži kiekiai, treneriai išteisinti. Nesurinkta įrodymų, jog šios galėjo būti platinamos. Be to, tokius vaistus bet kuris žmogus su receptu gali įsigyti vaistinėje. Kaip skelbė teisėjas, panaudojus tokius vaistus nesama tvarkos, kaip jie turi būti tvarkomi – priduodami ar sunaikinami, tad tokių vaistų po gydymo gali likti.

Kaltinti dopingo medžiagų disponavimu

B.Vyšniauskas buvo kaltinamas savo gyvenamojoje vietoje, giminaičių gyvenamojoje vietoje ir sporto klubo patalpose neteisėtai laikęs dopingo medžiagų, turėdamas tikslą jas platinti. Jis neslėpė turintis tokių medžiagų ir pats jų vartojantis.

Dopingo platinimu kaltintas dviračių sporto treneris A.Jakimavičius pasakojo dirbantis nuo 1981 metų. Jis tikino sportininkams dopingo nedavęs.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Bronius Vyšniauskas
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Bronius Vyšniauskas

Vyrai teigė esantys nekalti. Ši byla tiek apylinkės, tiek apygardos teisme nagrinėta neviešuose teismo posėdžiuose.

Ramūnas Vyšniauskas, pas kurį vaistų kiekiai aptikti itin nedideli, apylinkės teismui buvo pateikęs gydytojo receptus ir išteisintas ir teigė, jog visa tai tebuvo nesusipratimas. Nesurinkta įrodymų, jog vyras šias medžiagas įgijo neteisėtai. Apklausti medikai patvirtino, jog tam tikru metu buvo oficialiai skyrę minimų vaistų.

Ketverių olimpinių žaidynių dalyvis R.Vyšniauskas per karjerą du kartus diskvalifikuotas dėl dopingo. 1997 metais jo organizme rasta testosterono, o 2015 metais – dehistochlorometilo.

Platino neleistinas medžiagas

Kaip yra skelbusi prokuratūra, visos trenerio turėtos medžiagos priskiriamos anabolinių ir androgeninių steroidų grupei, jos skirtos raumenų masei didinti, jėgai auginti.

Iš viso per kratas B.Vyšniausko ir jo giminaičių namuose, sporto klubo patalpose rasta daugiau kaip 20 flakonų, apie 40 pakuočių, daugiau nei 80 ampulių ir daugiau nei tūkstantis tablečių įvairių draudžiamų medžiagų.

Panevėžio kūno kultūros ir sporto centro treneris A.Jakimavičius buvo kaltinamas savo namuose, sodo namelyje ir kito asmens namuose neteisėtai laikęs dopingo, turint tikslą platinti. A.Jakimavičius taip pat buvo kaltinamas draudžiamų medžiagų gabenimu.

Kaltinamojo laikytos medžiagos priskiriamos anabolinių ir androgeninių steroidų grupei, taip pat augimo hormono ir augimo hormono išsiskyrimą skatinančių medžiagų grupei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius