Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Boksininkams keliamas tikslas – du olimpiniai kelialapiai

2015-ieji metai Lietuvos boksui tapo istoriniai. Eimantas Stanionis net po 22-ejų metų pertraukos į Lietuvą parvežė Europos čempionato aukso medalį, o Evaldas Petrauskas iškovojo bronzą. Prestižiniuose Lietuvos sporto apdovanojimuose 21-erių metų E. Stanioniui atiteko Metų proveržio prizas, o Europos čempiono treneris Vidas Bružas buvo išrinktas geriausiu Lietuvos treneriu.
Darius Šaluga
Darius Šaluga / LBF nuotr.

Tačiau pergalės jau tapo istorija ir Lietuvos boksininkų laukia labai įtempti 2016-ieji. Svarbiausia – kova dėl kelialapių į Rio de Žaneiro olimpines žaidynes.

„Jeigu mūsų boksininkai iškovos kelialapius į olimpiadą, jie tikrai pajėgūs laimėti ir olimpinius medalius“, – sako Lietuvos bokso federacijos prezidentas Darius Šaluga, su kuriuo pokalbis apie laukiančią olimpinę atranką, jau kitą savaitę vyksiantį Lietuvos bokso čempionatą ir nesibaigiančius teisėjavimo skandalus.

– Kokie Lietuvos bokso laukia 2016-ieji metai?

– Pirmiausia, labai atsakingi, nes vyks kova dėl olimpinių kelialapių. Jeigu boksininkams pavyks užsitikrinti vietas olimpinėse žaidynėse, tai vainikuos jų ketverių metų darbą. Praėję metai Lietuvos boksui buvo kaip niekad sėkmingi, po vienuolikos metų pertraukos Europos čempionate laimėjome medalius ir turime vos antrą Europos čempioną po Nepriklausomybės atkūrimo. Tačiau vis dar neturim olimpinių kelialapių. E.Stanionis ir E.Petrauskas patekti į olimpiadą gali kovodami Tarptautinės bokso asociacijos (AIBA) įkurtoje APB profesionalioje lygoje. Taip pat vyks du atrankos turnyrai balandžio pabaigoje Stambule (Turkija) ir liepos pradžioje Baku (Azerbaidžanas). Pastaruosiuose dalyvaus ir daugiau Lietuvos boksininkų, tikimės dėl olimpinių kelialapių kovos ir merginos.

– Kiek planuojama iškovoti olimpinių kelialapių?

– Kovai dėl olimpinių kelialapių metamos visos jėgos, sportininkams ir treneriams stengiamės sudaryti kuo geresnes sąlygas kuo geriau pasirengti svarbiausioms varžyboms. Keliamas tikslas – dvi vietos olimpiadoje. Daugiausia galimybių turi Europos čempionate medalius laimėję E.Stanionis ir E.Petrauskas, bet tikimės, kad gali pateikti staigmeną ir „iššauti“ ir kiti perspektyvūs boksininkai.

Prieš 2012 metų Londono olimpiadą E.Petrauskui irgi nebuvo prognozuojamas olimpinis kelialapis, bet tuomet 20-etis Evaldas sugebėjo ne tik patekti į olimpines žaidynes, bet ir iškovoti olimpinį medalį. Tai buvo pirmas Lietuvos boksininkų iškovotas olimpinis medalis po Nepriklausomybės atkūrimo, po šios pergalės prasidėjo Lietuvos bokso atgimimas, susidomėjimas boksu nuolat auga, daugėja bokso treniruotes lankančių vaikų.

– Kokios įdomiausios bokso varžybos šiais metais laukia Lietuvoje?

– Jau kitą savaitę, sausio 27 dieną Vilniuje Lietuvos edukologijos universiteto sporto salėje prasidės Lietuvos čempionatas, jame dalyvaus daugiau negu šimtas boksininkų ir boksininkių. Lietuvos čempionai paaiškės kitą šeštadienį vyksiančiuose finaluose. Šalies čempionate tikimės išvysti ir tituluočiausius mūsų boksininkus. Kadangi E.Stanionis ir E.Petrauskas yra tarp pasaulinio reitingo lyderių ir dalyvauja APB lygos kovose, norint jiems dalyvauti kitose varžybose, reikia Tarptautinės bokso asociacijos leidimo. Prašymas dalyvauti Lietuvos čempionate jau išsiųstas į AIBA, laukiam jų atsakymo.

Kaip ir kasmet Lietuvoje vyks ir tarptautinio pripažinimo jau sulaukę tradiciniai turnyrai – Kaune Algirdo Šociko, o Vilniuje Dano Pozniako vardo turnyrai, juose susirenka boksininkai iš 18-20 šalių ir galima išvysti tikrai įdomių bokso dvikovų. Didesni ar mažesni turnyrai vyksta ir kituose miestuose, tradicijos bus tęsiamos.

– Pernai po ilgos pertraukos buvo surengtas tarpvalstybinis Lietuvos ir Lenkijos rinktinių susitikimas, ar ši idėja pasiteisino, ar planuojama ir toliau rengti tokias bokso kovas?

– Iniciatyva tikrai įdomi ir Marijampolėje vykusi lietuvių ir lenkų dvikova sulaukė didelio susidomėjimo. Aišku, yra ką tobulinti ir mąstome, kaip padaryti tokius renginius dar patrauklesnius žiūrovams ir kelti varžybų lygį. Šią mūsų idėją palaiko ne tik artimiausios kaimyninės šalys, bet ir daugiau šalių bokso federacijos. Tikimės, kad į Lietuvą pavyks atvežti vieną tituluočiausių pasaulio rinktinių, derybos jau vyksta ir tikimės jos bus sėkmingos. Dėl didelio užimtumo šie susitikimai planuojami antrą pusmetį, nes pirmame didžiausias dėmesys bus skiriamas kovai dėl olimpinių kelialapių ir pasirengimui olimpiadai.

– Daug kritikos AIBA sulaukia dėl nesibaigiančių teisėjavimo skandalų, ar neobjektyvus teisėjavimas išlieka pagrindine bokso problema?

Deja, situacija dėl teisėjavimo negerėja. Londono olimpiadoje buvo daugybė protestų. Dėl teisėjavimo skandalų buvo netgi pagrasinta išbraukti boksą iš olimpinių žaidynių programos, todėl buvo sukurtos naujos taisyklės, pagal kurias, protestai dėl neobjektyvaus teisėjavimo tapo praktiškai negalimi. Neobjektyvus teisėjavimas tampa bokso vėžiu ir išplito netgi APB lygoje, ypač lemiamose kovose dėl olimpinių kelialapių.

Turnyrus rengiančios turtingos šalys investuoja didžiulius pinigus ir tikisi, kad investicijos atsipirks, todėl jeigu boksininkas ringe nepasiekia nokauto, viskas atsiduria teisėjų rankose. Olimpinius atrankos turnyrus organizuoja bokso madas pasaulyje diktuojančios šalys, todėl mums, mažos šalies atstovams, bus labai sunku. Kovą dėl olimpinių kelialapių sunkina ir Europai sumažintas skiriamų olimpinių kelialapių skaičius. Europoje konkurencija tapo milžiniška, todėl bus be galo sunku. Bet mes tikime Lietuvos boksininkais, kurie jau įrodė, kad yra Europos bokso elite.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius