-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Staigmena: Dohos bijojęs Marius Žiūkas tapo geriausiai pasirodžiusiu lietuviu

„Čia buvo ir karštis, ir naktis, ir spalio mėnuo. Nebuvo lengva, bet emociškai buvau pakylėtas“, – fantastišką pasirodymą Dohoje surengęs kalbėjo ėjikas Marius Žiūkas. Trijų olimpinių žaidynių dalyvis pasaulio čempionate Katare užėmė aukščiausią karjeroje, vienuoliktą, vietą (1:30:22) ir tapo geriausiai Dohoje pasirodžiusiu lietuviu.
Marius Žiūkas
Marius Žiūkas / Alfredo Pliadžio nuotr.

„Tai geriau nei Gudžius?“ – ėjiku neatsistebėjo finišo laukęs vienas iš Lietuvos komandos trenerių. Iš tiesų, pasaulio ir Europos čempionas Andrius Gudžius Dohoje liko 12-as ir 34-erių prieniškis viena vieta jį pranoko.

„Kol kas geriausia vieta iš lietuvių. Tikiuosi, kad bus dar geresnių poryt“, – ieties metiko Edžio Matusevičiaus sėkme tikėjo naujasis Lietuvos rinktinės lyderis.

Kai kiti ėjikai krito iš kovos, buvo diskvalifikuoti, o jų judesiai išdavė kančią, M.Žiūkas per Dohos pragarą ėjo stebėtinai užtikrintai.

„Sakyčiau, kad pavyko susitvarkyti su sąlygomis. Prieš čempionatą tai tikrai buvo baimės. Ypač, kai paskaičiau interviu, atsiliepimus žmonių. Tai bijojau. Tiesiai šviesiai sakau – bijojau sąlygų. Bet kas nuo manęs priklausė – dariau viską. Visaip bandžiau atsišaldyti – vandens ėmiau pilnais glėbiais, ledą dėjau visur, kur galima. Bandžiau viską, kas įmanoma, ir susiklostė neblogai. Tokiose sąlygose tik apie atsivėsinimą ir galvoji. Nieko daugiau – vėsint, vėsint, vėsint“, – po finišo apie pasiteisinusią strategiją kalbėjo ėjikas.

Šioje rungtyje Dohoje sužibėjo europiečiai. Nors čempionu tapo japonas Toshikazu Yamanishi (1:26:34), bet rusas Vasilijus Mizinovas (1:26:49) iškovojo sidabrą, o švedas Perseusas Karlstromas - bronzą (1:27:00).

Alfredo Pliadžio nuotr./Toshikazu Yamanishi
Alfredo Pliadžio nuotr./Toshikazu Yamanishi

M.Žiūko tai labai nenustebino: „Žinojau, kad šios sąlygos yra neprognozuojamos. Favoritai į medalius tikrai buvo japonai ir kinai, taip pat švedas, su kuriuo teko treniruotis. Bet į šešioliktuką galėjo papulti bet kuris sportininkas. Bet aš apie vietą negalvojau. Strategija buvo gaivintis nuo vieno punkto iki kito. Bet ir tai po 100 metrų, kai apsipili jau jauti, kad tau dega rankos.“

Tai buvo jau trečias pasaulio čempionatas M.Žiūkui. Iki šiol aukščiausia jo užimta vieta buvo 2013 metais Maskvoje – 25-a.

Lietuvos ėjikai jau kelis sezonus treniruojasi Australijoje. Ten įgyta patirtis ir padėjo Lietuvos ėjikui pasiekti tokią aukštą vietą: „Laikas ten mums davė ir pasitikėjimo savimi, ir žinių. Dabar Australijos treneris man pagelbėjo – parodė, kur yra ledo vonia. Nes tikrai būčiau nežinojęs. Ledo liemenę dėtis. Daug smulkių detalių, kurios padeda. Jie viską papasakoja ir tu tiki, kad tai padeda. Jaučiuosi žinantis daugiau. Gal tos detalės ir nepadės 20 vietų pagerinti rezultato, bet gali padėti. Ir karščio ten daugiau gauni ir organizmas prisimena tą karštį.“

Alfredo Pliadžio nuotr./Marius Žiūkas
Alfredo Pliadžio nuotr./Marius Žiūkas

M.Žiūką užvedė ir žiūrovų palaikymas: „Prieš tai ėjimo varžybose buvo labai mažai žiūrovų, bet dabar baigę savo rungtis kiti ėjikai atėjo palaikyti. Buvo smagu girdėti ir užsieniečių palaikymą. Kiekvienas tas pašaukimas „Lietuva“ padeda bent penkis metrus ištraukti.“

Ėjikas prisipažino, kad kaip niekada ilgas sezonas išvargino, bet pagaliau atsipirko metų metus kaupta patirtis: „Reikia dalyvauti ir mokytis iš savo klaidų, kažkada tada pasiseka.“

Lengvaatletis dar neturi bilieto į Tokijo olimpines žaidynes, bet neabejoja, kad ten konkurencija bus didesnė: „Daug kas bus išmokę pamokas po šitų varžybų. Bus daug geriau pasiruošę. Ne visi darė tai, ką aš dariau.“

„Nepasakyčiau, kad tai buvo sunkiausias čempionatas, nes kai eini geram rezultatui, tai emocijos nugali fizinį sunkumą. O kai tave nuolat lenkia, kaip buvo Londone, tai kiekvieną kilometrą kovoji, kad tęstum, o čia su kiekvienu kilometru kovojau dėl geresnės vietos. Sąlygos buvo sunkiausios, nors Maskvoje irgi buvo 30 laipsnių karštis“, – apie kovą su savimi kalbėjo Dohoje nustebinęs ėjikas.

Alfredo Pliadžio nuotr./Marius Žiūkas
Alfredo Pliadžio nuotr./Marius Žiūkas

Vienintelis likęs Lietuvos atstovas Dohoje yra ieties metikas Edis Matusevičius, kuris šeštadienį kovos dėl patekimo į finalą.

Lietuvių startai pasaulio čempionate

Spalio 5 d., šeštadienis

16:30 arba 18 val. Vyrų ieties metimas. Atranka. Edis Matusevičius

Spalio 6 d., sekmadienis

19:55 val. Vyrų ieties metimas. Finalas. Edis Matusevičius (jei pateks)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius