Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti
2023 08 20 /12:52

Valstybės stipendiją iškovojusi I.Zarankaitė: „Kitąmet tikiuosi didelio šuolio“

Lietuvos disko metimo čempionei Ievai Zarankaitei nepavyko prisijungti prie Mykolo Aleknos bei Andriaus Gudžiaus ir patekti į pasaulio čempionato finalą, tačiau 28-erių uteniškė įvykdė kitą planą – užsitikrino valstybės stipendiją.
Ieva Zarankaitė
Ieva Zarankaitė / Alfredo Pliadžio/LLAF nuotr.

Geriausiu pirmuoju bandymu I.Zarankaitė įrankį švystelėjo 59,98 m ir plačiai nusišypsojusi į kameras kėlė abu nykščius į viršų.

Antrasis bandymas leidosi visiškai šalia – 59,92 m, o trečiasis liko neįskaitytas.

Iki finalo lietuvei pritrūko 1,33 m. Galutinėje rikiuotėje ji užėmė 14 vietą, gerokai pasistiebdama į viršų nuo praėjusių metų pasaulio čempionato Judžine (JAV), kuriame buvo 25-a.

Alfredo Pliadžio/LLAF nuotr./Mama ir trenerė Vida Zarankienė, sesuo Eglė ir Ieva Zarankaitė
Alfredo Pliadžio/LLAF nuotr./Mama ir trenerė Vida Zarankienė, sesuo Eglė ir Ieva Zarankaitė

Tačiau I.Zarankaitė įvykdė kitą planą – patekdama tarp 16-os geriausių pasaulyje užsitikrino valstybinę stipendiją.

„Iš tikrųjų, labai džiaugiuosi pasirodymu. Mečiau tikrai stabiliai. Beveik 60 metrų. Aišku, norėtųsi virš 60 m. Ir gražiau atrodytų, ir skambėtų“, – su šypsena komentavo geriausia šalies disko metikė.

„Gaila to trečiojo metimo... Paprašiau visų paploti. Man tada sekasi geriau užsivesti. Aišku, kartais to adrenalino būna per daug, per greitai viską darai ir niekas nepavyksta“, – svarstė I.Zarankaitė.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ieva Zarankaitė
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ieva Zarankaitė

„Pirmą sykį apžiūrėjusi sektorių jo truputį išsigandau. Jis – labai greitas. Aš mėgstu juos lėtesnius ir tuomet pati sukuriu tą greitį. Džiaugiuosi, kad ryte jis dar nebuvo toks įkaitęs, nebuvo toks karštas ir slidus“, – disko metimo subtilybėmis, į kurias dėmesį vakar atkreipė ir A.Gudžius, dalinosi I.Zarankaitė.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ieva Zarankaitė
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ieva Zarankaitė

Priešingai nei vyrai vakar, kovoję vėlai vakare, moterys savo atranką pradėjo ankstyvą sekmadienio rytą, dar nespėjus įkaisti temperatūrai.

Sutapimas, ar ne, bet moterų rezultatai šįryt buvo gerokai aukštesni. Jei vyrams nė vienam nepavyko pasiekti finalo normatyvo (66,50 m), tai moterų atrankos A grupėje, kurioje varžėsi I.Zarankaitė, tai jau pirmaisiais bandymais padarė amerikietė Valerie Allman (67,14 m) ir legendinė kroatė Sandra Perkovič (65,62 m). Netrukus prie jų prisijungė ir kinė Ben Feng (65,68 m).

B grupėje finalo normatyvas (64 m) pakluso ir vokietei Claudine Vitai (64,51 m) bei dar vienai amerikietei Laulaugai Tausagai (64,34 m).

„Bijojau tokių ankstyvų varžybų, bet tam ruošiausi, dvi savaites mėčiau anksti ryte. Džiaugiuosi, kad metėme anksčiau, nes jau dabar stadione labai šilta. B grupei mesti bus dar šilčiau“, – nusijuokė I.Zarankaitė.

Į finalą galiausiai pateko 12 geriausių disko metikių.

Moterų disko metimo atrankos rezultatai
Moterų disko metimo atrankos rezultatai

„Tikrai buvo šokas vakar, kad nė vienas vyras neįvykdė to kvalifikacijos normatyvo. Bent 5-6 vyrai meta daugiau nei 70 metrų, o jų atrankos normatyvas buvo 66,50 m. Mūsų buvo 64 m. Moterų lygis tikrai kyla ir auga su kiekvienais metais. Sunku, bet dirbame, klijuojame techniką, stiprėjame. Labiausiai džiugina tas stabilumas šiame sezone. Po tokių stabilių sezonų dažniausiai ateina tas didelis šuolis. Kitais metais, olimpiniais, to didelio šuolio ir tikiuosi“, – vylėsi I.Zarankaitė.

Alfredo Pliadžio/LLAF nuotr./Geriausias Ievos Zarankaitės rezultatas
Alfredo Pliadžio/LLAF nuotr./Geriausias Ievos Zarankaitės rezultatas

Asmeninis jos disko metimo rekordas yra 62,08 m, o geriausias šio sezono rezultatas – 60,63 m.

Antrajame pasaulio čempionate dalyvauti lietuvė pernai Judžine (JAV) į finalą nepateko. Atrankoje įrankį metė 57,57 m ir užėmė 25 vietą.

„Ta patirtis tikrai labai padėjo. Šiemet jaučiausi daug ramiau. Visą sezoną varžausi su tomis pačiomis merginomis. Serktoriuje jaučiuosi stabiliau ir tvirčiau. Labiau pasitikiu savimi“, – teigė I.Zarankaitė.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ieva Zarankaitė
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ieva Zarankaitė

„Galvojau, gal tuo trečiuoju bandymu pavyks pasiekti ir olimpinį normatyvą (64,50 m). Bet šiek tiek per greitai viską padariau, nespėjau kojų pasistatyti, tuomet viršus jau skubėjo ir nepavyko... Nieko. Nereikia skubėti. Reikia išlaikyti intrigą kitiems metams“, – pridūrė disko metikė.

Priminsime, kad pirmadienį dėl medalių vyrų disko metimo finale kovos 20-metis Mykolas Alekna ir 32-ejų Andrius Gudžius.

Visus lietuvių starto laikus, dalyvius ir lūkesčius rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius