Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ypatinga JAV čempiono istorija: Lietuva dovanojo ietį ir šalies rekordininkę

„Sutikau Carlą Lewisą (lengvosios atletikos legendą, 9 kartus olimpinį ir 8 sykius pasaulio čempioną, – aut. past.). Sako: „Thomai, iš kur tokie marškinėliai?“ – juokėsi Thomas Pukstys, rodydamas į ryškiaspalvę Lietuvos aprangą pasaulio lengvosios atletikos čempionate.

Lietuvių kilmės Th.Pukstys svarbiausiose varžybose juos apsivilko pirmą sykį. 55-erių ieties metimo specialistas – šešis kartus JAV čempionas, buvęs rekordininkas ir dvejų olimpinių žaidynių dalyvis – šiemet po savo sparnu priglaudė ir Lietuvos rekordininkę Livetą Jasiūnaitę.

„Pirmą kartą susitikome pernai Judžine, per pasaulio čempionatą JAV. Pasakiau „labas“, pasisveikinome ir tiek“, – su amerikietišku akcentu, bet sklandžia lietuvių kalba pokalbį tęsė Th.Pukstys.

Alfredo Pliadžio/LLAF nuotr./Thomas Pukstys pasaulio čempionate Budapešte
Alfredo Pliadžio/LLAF nuotr./Thomas Pukstys pasaulio čempionate Budapešte

„Vėliau, pernai spalį, Liveta man parašė žinutę. Pranešė, kad nebeturi trenerės. Atsakiau, kad galiu padėti. Atvyk į Alabamą, pabūk su manimi porą savaičių ir nuspręsk, ar norėtum dirbti kartu. Susigyvenom neblogai“, – šypsojosi lietuvių kilmės ieties metimo specialistas.

Nežinomybėje atsidūrusiai L.Jasiūnaitei ieškoti trenerio netikėtai prireikė po to, kai nutraukti bendradarbiavimą nusprendė ilgametė mokytoja Teresė Nekrošaitė, dėmesį sutelkusi į paralimpiečius.

Vytauto Dranginio nuotr./Teresė Nekrošaitė ir Liveta Jasiūnaitė
Vytauto Dranginio nuotr./Teresė Nekrošaitė ir Liveta Jasiūnaitė

Su ja L.Jasiūnaitė iškovojo didžiausias gyvenimo pergales – 2018-aisiais pelnė bronzą Europos čempionate, o po metų fiksavo ir šalies rekordą (63,98 m).

Th.Pukstys gimė ir augo JAV, tėvams iš Lietuvos emigravus 1949 m.

„Esu amerikietis, bet kilęs iš lietuvių šeimos. Man didžiulė garbė vien padėti Livetai. Jeigu mano tėvas dar būtų gyvas – jam tai būtų stebuklas“, – džiaugėsi daugkartinis JAV čempionas.

Th.Pukstys Budapešte padeda ir JAV atletams – jau beveik du dešimtmečius yra JAV vyrų metikų ugdymo sistemos koordinatorius.

Alfredo Pliadžio/LLAF nuotr./Thomas Pukstys
Alfredo Pliadžio/LLAF nuotr./Thomas Pukstys

Interviu metu jis atskleidė, kad už karjerą yra skolingas būtent Lietuvai.

„Brolis studijavo universitete Vilniuje. Gyveno bendrabutyje, o jo kambariokas mėtė ietį. Pakalbėjo apie mane, tapo mano draugu ir treneriu. Atvežė man ietį į Ameriką. Viskas nuo to ir prasidėjo.

Lietuva man davė galimybę mesti ietį. Pasiekiau JAV rekordus, turėjau ilgą karjerą, apkeliavau po pasaulį, susitikau labai daug žmonių.

Mano geriausi draugai – vokiečiai ir suomiai. Gaunu informaciją iš visų, kurie rodo geriausius rezultatus. Su pasaulio rekordininku (čeku Janu Železny, – aut. past.) turėjau gal šimtą bendrų varžybų. Žinau, kaip jis meta. Kaip meta kiti. Prieš kelias minutes apie Livetos techniką kalbėjau su dukart olimpiniu čempionu (norvegu Andreasu Thorkildsenu, – aut. past.). Jis davė keletą patarimų. Gaunu informaciją iš geriausių, o man pats smagiausias dalykas gyvenime yra padėti kitiems“, – pasakojo Th.Pukstys.

Alfredo Pliadžio/LLAF nuotr./Thomas Pukstys
Alfredo Pliadžio/LLAF nuotr./Thomas Pukstys

Nors anksčiau į Lietuvą jis užsukdavo dažniau, tik tapęs L.Jasiūnaitės treneriu šiemet į tėvų gimtinę sugrįžo po 7 metų pertraukos.

„Buvo labai smagu. Daug susitikimų su giminėmis, aplankėme Palangą. Anksčiau atvykdavau į Lietuvą dažniau. Tėvas mirė prieš 11 metų. Kapinėse Kaune, kur palaidota jo šeima, pabarsčiau jo pelenų“, – emocingai kalbėjo lietuvių kilmės amerikietis.

T.Puksčio, L.Jasiūnaitės ir jo auklėtinių treniruotės Lietuvoje:

Deja, pasaulio čempionato atranka Budapešte L.Jasiūnaitei nesusiklostė. Pirmuoju bandymu lygiai 59 metrus metusi šalies rekordininkė liko 14-a ir į finalinį dvyliktuką, rytoj kovosiantį dėl medalių, netikėtai nepateko.

Antruoju mėginimu ietis lėkė tik 56,88 m, trečiuoju – 57,61 m.

„Ji turi labai gerą ranką metimui. Jeigu leisčiau jai mesti po mažų žingsnelių, ji galėtų numesti truputį toliau, bet tai nebūtų maksimalu. Gal pakliūtų į finalą, bet daugiau nepavyktų.

Bandome rasti greitį, kad pribėgimas būtų geresnis. Kairę koją, nuo kurios ir prasideda metimas, reikia atstatyti truputį anksčiau. O ji visada vėluoja. Labai svarbu turėti kantrybės. Jei nepavyksta, nepajauti momento, tuomet visas metimas vyksta tik iš rankos.

Alfredo Pliadžio/LLAF nuotr./Liveta Jasiūnaitė meta ietį atrankoje
Alfredo Pliadžio/LLAF nuotr./Liveta Jasiūnaitė meta ietį atrankoje

Pirmu metimu tai šiek tiek pavyko. Antru ir trečiu koja su ranka jau nesusijungė ir mėtė tik iš rankos“, – ieties metimo subtilybes aiškino Th.Pukstys.

Jis teigė L.Jasiūnaitės įpročių per daug nekeitęs.

Suprasti akimirksniu: ketvirtas pasaulio čempionatas

  • Jau ketvirtą sykį pasaulio čempionate dalyvavusi L.Jasiūnaitė į finalą kol kas pateko tik sykį – pernai Judžine (JAV).
  • Tuomet atrankoje ji buvo net 3-ia, bet finale liko 10-a.
  • Vienintelėje olimpiadoje užpernai Tokijuje L.Jasiūnaitė užėmė 7 vietą.

„Bandžiau pridėti šiek tiek naujų dalykų į jos techniką, bet nedaug. Nenorėjau labai kištis. Jos pasiruošimas – baisiai geras. Pasaulinio masto. Labai gera moteris, labai sunkiai dirba. Valgo, miega taip, kaip reikia. Viską daro labai gerai“, – auklėtinę gyrė lietuvių kilmės amerikietis.

„Potencialo ji tikrai turi. Tikrai. Nenorėčiau dirbti su ja, jeigu jo nebūtų. Matau, ji tikrai gali mesti 65–66 metrus. Matau tai treniruotėse, – pabrėžė Th.Pukstys. – Jeigu pajauti tą momentą, kai metimas vyksta iš kojos... Sunku nupasakoti, bet pajauti smūgį nuo žemės ir ietis skrenda labai toli. Elastingumas. Net ne tu nori mesti ietį, o ji pati išskrenda. Jeigu tai pavyksta, rezultatai būna labai aukšti.“

Blogiausia, pasak jo, kad pirmieji bendradarbiavimo metai priminė santykius per atstumą. Th.Pukstys negalėjo nuolat būti Ąžuolyno parko Kaune, kur įprastai ietį mėto L.Jasiūnaitė, o ši – visam laikui keltis į Alabamos valstiją JAV.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Liveta Jasiūnaitė pasaulio čempionate Budapešte
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Liveta Jasiūnaitė pasaulio čempionate Budapešte

„Man neįmanoma būti su ja visą laiką. Turiu šeimą, tris vaikus, darbą universitete, kur treniruoju 14 vaikinų. Dar 5 kitus amerikiečius – iš viso apie 20 atletų, – vardino Th.Pukstys.

– O jai sunku be manęs, be trenerio, vienai Lietuvoje. Skauda matyti, kad jai nepasisekė šiame pasaulio čempionate.“

Pati L.Jasiūnaitė užsiminė, kad skubotų išvadų po nesėkmingo pasaulio čempionato nedarys. Jos dar laukia prestižinės „Deimantinės“ lygos finalas, į kurį 29-erių rokiškietė greičiausiai turėtų patekti.

„Tiek daug pokyčių. Tikriausiai taip ir turėjo būti... Arba super, žiauriai gerai, arba taip...“, – nepatekusi į finalą atviravo L.Jasiūnaitė.

VIDEO: L.Jasiūnaitė: „Tikėjausi ir norėjau būti finale“

Bet po sezono pabaigos vienokį arba kitokį sprendimą teks priimti.

„Pasikartosiu – man garbė jai padėti. Tai bus jos reikalas. Norėčiau dirbti toliau ir jai padėti. Labai smagiai susigyvenome. Bet tai bus jos sprendimas ir aš nežinau, ką ji dabar galvoja“, – teigė Th.Pukstys, L.Jasiūnaitei lūkuriuojant šalia.

Alfredo Pliadžio/LLAF nuotr./Thomas Pukstys
Alfredo Pliadžio/LLAF nuotr./Thomas Pukstys

Jis teigė net negalvojęs, kiek kainuotų tapti asmeniniu lietuvės treneriu.

„Atlyginimo neklausiau. Jeigu norėtum daryti tokius dalykus, tai kainuotų tokius pinigus, kurių nėra. Dabar bandau ir pats susimokėti iš savų, truputį (gaunu) iš lengvosios atletikos federacijos. Norėčiau padėti daugiau, galbūt dažniau galėčiau atskristi į Lietuvą, porą kartų per sezoną, pabūti savaitę, bet turiu darbą“, – teigė Th.Pukstys.

Sprendimą jis siūlė kitokį – L.Jasiūnaitei atvykti gyventi pas jį.

„Sąlygos treniruotėms – labai geros. Žiemos metu nesninga, – juokėsi lietuvių kilmės amerikietis. – Mano mama ją jau myli kaip dukrą.“

Alfredo Pliadžio/LLAF nuotr./Liveta Jasiūnaitė
Alfredo Pliadžio/LLAF nuotr./Liveta Jasiūnaitė

„Jeigu apsistos pas mane namuose, turim jai kambarį – tai nekainuos. Ir man smagu. Iš ryte atsigertume kavos, pasišnekėtume“, – pridūrė jis.

Moterų ieties metimo finalas pasaulio čempionate vyks penktadienį nuo 21:20 val. Deja, bet be L.Jasiūnaitės.

Visus lietuvių starto laikus, dalyvius ir lūkesčius Budapešte rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius