-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aukso šypsena suspindusi Rūta Meilutytė: „Emocijos kalba pačios už save“

Po devynerių metų pertraukos Rūta Meilutytė vėl šypsojosi stovėdama ant aukščiausios pakylos laipto pasaulio čempionate. Ji vėl iškovojo auksą, pasiutusiu greičiu ir dominavimu laimėjusi 50 m krūtine finalą, po kurio prabilo apie sudėtingą minčių valdymą ir įsiklausymą į kūną, kuris ją nunešė į čempionės titulą pasaulio pirmenybėse Budapešte.
Rūta Meilutytė iškovojo auksą pasaulio čempionate.
Rūta Meilutytė iškovojo auksą pasaulio čempionate. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Gausiai 5 tūkst. vietų „Duna“ areną užpildę žiūrovai prožektorių mirgančių šviesų prietemoje išvydo ramią ir susikaupusią į 50 m krūtine finalą žengiančią lietuvę.

Penktuoju taku startavusi R.Meilutytė vėl pasileido lyg nutrūkusi, 0,6 sek. startu iškart įgavusi pranašumą prieš kitas septynias finalo atletes.

Visą 50 metrų distanciją ji buvo rungties lyderė ir nulėkė į savo antrą aukso medalį pasaulio pirmenybėse.

Suprasti akimirksniu

  • R.Meilutytės kolekcija pasaulio čempionatuose 50 m baseine: 2 aukso medaliai (2013 m. 100 m krūtine ir 2022 m. – 50 m), 2 sidabro (2013 m. 50 m ir 2015 m. – 100 m), 1 bronza (2022 m – 100 m).
  • Nuo Nepriklausomybės atkūrimo Lietuvai planetos pirmenybėse ilgajame baseine medalius iškovojo tik R.Meilutytė (5) ir Giedrius Titenis (2009 m. bronzą 200 m krūtine).

Pirmą kartą 2013 metais Barselonoje jai tebuvo šešiolika metų, dabar pasikeitusi ir subrendusi mintimis bei kūnu, bet tokiu pačiu didingu talentu 25 metų atletė įrodė, kad yra greičiausia planetoje plaukdama krūtine.

R.Meilutytė įveikė rungtį per 29,70 sek. ir paliko sau už nugaros labai stiprias varžoves.

Sidabru tenkinosi naujoji sprinto žvaigždė Benedetta Pilato, distanciją įveikusi per 29,80 sek. 17-metė italė pernai irgi Budapešte pasiekė šios rungties pasaulio rekordą (29,30 sek.), o šiame pasaulio čempionate laimėjo auksą 100 m krūtine finale.

Trečia finišavo PAR atstovė Lara van Niekerk (29,9 sek.), o 2017 ir 2019 metų šios rungties pasaulio čempionė Lilly King, kuriai priklauso 100 m krūtine pasaulio rekordas, šįkart liko septinta (30,4 sek.).

Pasaulio čempionato 50 m krūtine finalo rezultatai
Pasaulio čempionato 50 m krūtine finalo rezultatai

O R.Meilutytė nutvisko šypsena iškart po finišo ir su ja veide atėjo papasakoti apie savo auksinį žygdarbį į pokalbių su žiniasklaida erdvę, kurioje tik buvo nuskambėję lietuviški džiaugsmo šūksniai.

– Rūta, ar galime paprašyti apibūdinti emocijas, ką jaučiate laimėjusi auksą?

– Tik išlipus visi klausia „kaip jautiesi, kaip jautiesi“, bet norisi išbūti emocijas. Iš pradžių būna sunku ir atsakyti, kaip jaučiuosi, nes labai daug visko.

Bet smagu, labai smagu. Emocijos kalba pačios už save, matėte po starto.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rūta Meilutytė
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rūta Meilutytė

– Ar buvo mintyse jausmas, kad galite tapti pasaulio čempione?

– Tai aišku. Protas kuria visus scenarijus – nuo blogiausio iki geriausio. Žinoma, visada yra tūkstantis minčių. Bet kai eini plaukti, jau nebegalvoji – tai yra procesas.

– Į pasaulio čempionatą keliavote be didelių lūkesčių. Kiek tai padėjo?

– Labai padeda, jei lygintume su įtampos jutimu.

Tada lieka mėgautis plaukimu ir procesu, daryti geriausia, ką sugebu. Taip pat tą daryti be pašalinio spaudimo.

– Per karjerą esate laimėjusi visas svarbiausias varžybas, visų aukščiausių prabų medalius. Kokia buvo šiandien didžiausia motyvacija prieš žengiant į baseiną?

– Man labai patinka plaukti ir daryti tai, ką darau. Labai gera, kad tai įkvepia kitus žmones. Tiesiog jaučiuosi gerai.

Suprasti akimirksniu

  • R.Meilutytei priklausantis Lietuvos rekordas, pasiektas 2013 metais, ir buvęs pasaulio rekordas 50 m krūtine yra 29,48 sek.
  • Atrankoje penktadienį ryte ji buvo šešiolikta (31,02 sek.), bet pusfinalyje – antra (29,97 sek.). Finale ji plaukė dar greičiau (29,70 sek.), pasiekusi savo sezono geriausią rezultatą.

– Ką šiame pasaulio čempionate sužinojote naujo apie Rūtą Meilutytę?

– Oi, labai daug (šypsosi). Reikėtų daug kalbėti apie tai. Jei trumpai, man tai suteikia labai daug pasitikėjimo. Rezultatai suteikia pasitikėjimo savimi, savo kūnu. Vadinasi, tai, ką dariau prieš tai, yra teisinga. Taigi reikia ir toliau klausyti ir pasitikėti savo kūnu.

– Ar tokie rezultatai automatiškai neša į ateitį – į Europos čempionatą ir 2024 metų olimpines žaidynes?

– Na, nežinau dar. Dabar stengiuosi būti dabartyje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rūta Meilutytė iškovojo auksą pasaulio čempionate.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rūta Meilutytė iškovojo auksą pasaulio čempionate.

– 2013 metais pirmą kartą tapote pasaulio čempione (100 m rungtyje). Ar prisimenate tą startą?

– Ne.

– Prieš tai apie jus paklausta Benedetta Pilato sakė, kad jūs buvote jos idealas. Ką jūs galvojate apie varžoves ir ką jautėte iš jų savo atžvilgiu?

– Nežinau, nelabai stengiausi galvoti apie tai, kaip jos jaučiasi. Man regis, panelės buvo visai susikaupusios, o aš apie jas negalvojau.

Dariaus Kibirkščio/LPF nuotr./Rūta Meilutytė iškovojo auksą pasaulio čempionate.
Dariaus Kibirkščio/LPF nuotr./Rūta Meilutytė iškovojo auksą pasaulio čempionate.

– Ar galite dar prisiminti plaukimą – vėl laimėjote startą ir dominavote visas lenktynes. Ar visada ir jautėte, kad pirmaujate, gal pamenate kokią mintį plaukiant?

– Jaučiau, bet viskas vyksta labai greitai, tad švaistyti laiką vertinant tai, kaip viskas vyksta, nėra kada.

– Kokia mintis iškart po finišo?

– Ne mintis. Tai buvo emocija.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rūta Meilutytė
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rūta Meilutytė

– Ir po 100 m bronzos ir dabar sakėte, kad klausote savo kūno. Ar galite išplėsti šią mintį?

– Gal būdavo daug triukšmo iš aplink, iš šalies, buvo daug spaudimo ir tikro, ir pačios susikurto. Reikia truputį tylos. Tai – įgūdis klausytis kūno siunčiamų signalų. Pavyzdžiui, prieš startą būna minčių, kad esu ištižusi, kad nesijaučiu gerai, bet aš žinau, kad kūnas turi daug praktikos, jis viską padarys, ką reikia. Arba darau apšilimą ir jaučiu, kad net ir nuplaukusi mažiau nei anksčiau galiu pasitikėti savo kūnu. Visaip būna.

– Bronzą skyrėte savo draugams, o kam auksas?

– (Ilga pauzė). Nežinau.

Suprasti akimirksniu

  • R.Meilutytės sprintu baigėsi pasaulio čempionatas lietuviams, kurie šiemet Budapešte rėmėsi 7-iais plaukikais:
  • Aukščiausius rezultatus pasiekė dukart į finalą patekusi R.Meilutytė, savaitės pradžioje 100 m krūtine varžybose iškovojusi bronzą (1 min. 6,02 sek.), o 50 m krūtine – auksą (29,70 sek.).
  • Penktąją vietą 200 m krūtine finale užėmė Kotryna Teterevkova, aštuntąją vietą 100 m krūtine rungtyje – Andrius Šidlauskas.
  • Lietuvos rinktinė patyrė porą nesėkmių estafečių varžybose, kur dėl starto ir posūkio taisyklių pažeidimų po kompleksinių plaukimų 4 po 100 m buvo diskvalifikuotos ir mišri komanda, ir vyrų ketvertas.
  • Tačiau galiausiai su R.Meilutytės 1 auksu ir 1 bronzos medaliu Lietuvos rinktinė gali džiaugtis vienu geriausių pasirodymų planetos pirmenybėse per šalies istoriją ir 13-ąja vieta medalių rikiuotėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius