Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 07 25 /21:17

Su trenksmu į elitą grįžusi, bet už prizininkų pakylos likusi R.Meilutytė: „Esu labai patenkinta“

Lietuvos rinktinės ryškiausia žvaigždė grįžo su trenksmu, bet be medalio. Antradienio vakarą Budapešte vykstančiame pasaulio plaukimo čempionate dvidešimtmetė Rūta Meilutytė padovanojo dar vieną puikių emocijų puokštę, tačiau liko per žingsnį nuo apdovanojimų pakylos. 100 metrų krūtine varžybų finale kaunietė į priekį praleido tik sezono lyderes Lilly King ir Juliją Jefimovą bei savo asmeninį rezultatą pagerinusią ir sidabrą netikėtai iškovojusią Katie Meili.
Rūta Meilutytė
Rūta Meilutytė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Trūko nedaug

Lietuvos trispalvė dar neplevėsuoja didžiosios pasaulio plaukimo arenos palubėse, o šalies pavadinimo nėra medalių lentelėje, bet trūksta labai nedaug.

Galbūt, kai vyks 50 metrų finalas.

Antradienio vakarą ketvirta baseino sienelę palietusi R.Meilutytė distanciją įveikė per 1 min. 5,65 sek. ir buvo kiek lėtesnė nei pusfinalyje. Be to, ji prarado ir ketverius metus gyvavusį pasaulio rekordą.

Pirmą kartą pasaulio čempione tapo amerikietė L.King. Ji finišavo per 1 min. 4,13 sek. Pusfinalyje su pasaulio rekordu flirtavusi J.Jefimova (1:05,05) liko tik su bronza. Ją aplenkė savo asmeninį rekordą net 0,45 sek. pagerinusi K.Meili (1:05,03).

Norint iškovoti medalį, Rūtai reikėjo gerinti pusfinalyje pasiektą savo rezultatą (1:05,06).

TAIP PAT SKAITYKITE:

R.Meilutytės pasaulio rekordą pagerinusi L.King: „Neįtikėtina, koks greitas šis pasaulis“

Dvigubą amerikietišką sprigtą gavusi J.Jefimova po finalo atsiprašė gerbėjų, bet toliau erzino čempionę

Džiaugėsi rezultatu

Bet net likusi per žingsnelį nuo medalio, lietuvė pernelyg neišgyveno.

R.Meilutytei užteko pusmečio, kad po nuviliančių Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių ir ilgų atostogų „išsivalytų“ mintis ir kas svarbiausia – iš naujo surastų motyvacijos plaukti. Plaukti nepaprastai greitai.

Galbūt pernelyg daug jaudinausi, šiek tiek buvo sunku nusiteikti psichologiškai.

„Galbūt pernelyg daug jaudinausi, šiek tiek buvo sunku nusiteikti psichologiškai. Esu pasiruošusi kiek geresniam rezultatui, bet šiaip – labai patenkinta. Norėtųsi, kad finalinis plaukimas būtų geriausias. Bet grįžti po tokios pertraukos su tokiu rezultatu – aš esu nepaprastai laiminga“, – po finišo šypsojosi sportininkė.

– Kaip nutiko, kad per kelias savaites jūsų rezultatas taip šovė į viršų? – paklausėme sportininkės.

– Visą sezoną rimtai nesirengiau nė vienoms varžyboms. Jau anksčiau su treneriu minėjome, jog nesiilsime. Sezonas toks trumpas, tad orientuotis į kiekvienas varžybas nėra prasmės. Visada gali bet kada pasireikšti nuovargis. Sezono viduryje mes tikrai nesitikėjome jokio rezultato. Jei būčiau plaukus savo geriausius rezultatus sezono viduryje, būčiau gal kiek ramesnė. Dabar pasitikrinau ir pamačiau, kad visas darbas eina gera linkme.

– Ar į teisingas rankas atidavėte pasaulio rekordą?

– Be abejo. Pasaulio rekordą pagerinti nėra lengva. Visa pagarba už tai Lilly. Smagu matyti, kad šios distancijos plaukimo rezultatai taip sparčiai progresuoja. Dėl to smagu ir yra dar daugiau motyvacijos.

Treneris manimi labai tikėjo. Aš savimi net taip netikėjau. Nemaniau, kad pasiekiu tokį rezultatą. Jis viršijo mano lūkesčius.

– Prieš šį pasaulio čempionatą labiau rengėtės 100 ar 50 metrų distancijai?

– Visada rengiamės 100 metrų. Taip buvo ir šį kartą. Dvigubai trumpesnio nuotolio nėra olimpiadoje, todėl visos mūsų mintys visada į šimtą.

– Startavote, kaip įprasta, labai stipriai, bet vėliau varžovės jus aplenkė. Buvo kokių nors klaidų?

– Galbūt šiek tiek buvo klaidelių plaukimo išdėstyme. Žinojau, jog varžovės labai gerai finišuoja. Tikslas buvo laikyti jas kiek galima ilgiau už nugaros distancijos pradžioje. Klaidelės bus matyti geriau, kai su treneriu daugiau analizuosime plaukimą. Bet šiaip, esu labai patenkinta.

– Buvote nepaprastai arti medalio. Ar važiuodama čia tikėjotės kovoti dėl apdovanojimų?

– Mano tikslai visada yra aukščiausi. Visada tikiesi. Bet metai ir sezonas nebuvo lengvi. Treneris manimi labai tikėjo. Aš savimi net taip netikėjau. Nemaniau, kad pasiekiu tokį rezultatą. Jis viršijo mano lūkesčius.

Treneriui – lengvas atokvėpis

Antradienio vakarą lengviau atsikvėpti galėjo ir R.Meilutytės treneris Paulius Andrijauskas.

Su ryškiausia šalies sportininke vasarį padėjęs dirbti 32-ejų metų specialistas visą pusmetį buvo stebimas pro padidinamąjį stiklą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Paulius Andrijauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Paulius Andrijauskas

Skeptikų, stebinčių besileidžiančią Rūtos rezultatų kreivę, netrūko. Skirtingai nei ankstesnis sportininkės treneris Jonas Ruddas, P.Andrijauskas pastarąjį pusmetį privengė viešumos, nedalijo komentarų ir interviu, bet „Duna Arena“ baseino švieslentėje po pusfinalio plaukimo švietę penki skaičiai (1:05,06) šalia tautos numylėtinės pavardės buvo iškalbesni už bet kokius žodžius.

R.Meilutytei tai dar vienas čempionatas ir dar vienas geras rezultatas, prie kurių Lietuvą ji yra pripratinus. Pauliui – pirmasis ir kur kas svarbesnis, parodantis, kad einama teisingu keliu.

Jaunas specialistas iš Panevėžio sugebėjo Lietuvos „auksinei žuvelei“ grąžinti greitį, kuriuo ji aukso purslais taškė olimpiadų ir pasaulio čempionatų vandenį prieš ketverius metus.

Dabar sportininkė subrendus, pasikeitus, sutvirtėjus fiziškai, bet lygiai tokia pati greita ir konkurencinga.

Ir vis dar jauniausia tarp visų aštuonių finalo dalyvių, kas Lietuvos sporto aistruolius nuteikia ypač viltingai.

Finalo rezultatai
Vieta Takas Sportininkė Valstybė Laikas
1st, gold medalist(s) 5 Lilly King JAV 1:04.13 (PR)
2nd, silver medalist(s) 6 Katie Meili JAV 1:05.03
3rd, bronze medalist(s) 4 Julija Jefimova Rusija 1:05.05
4 3 Rūta Meilutytė Lietuva 1:05.65
5 2 Shi Jinglin Kinija 1:06.43
6 1 Kierra Smith Kanada 1:06.90
7 7 Jessica Vall Ispanija 1:06.95
8 8 Sarah Vasey Didžioji Britanija 1:07.19

Įrašai istorijoje

Tiek Rūta, tiek J.Jefimova Vengrijos sostinėje turėjo šansą prisijungti prie sportininkių, kurios planetos čempionėmis šioje rungtyje yra tapusios du kartus.

Iki šiol tai yra pavykę padaryti kinei Luo Xuejuan (2001 ir 2003), australei Leisel Jones (2005 ir 2007) bei amerikietei Rebeccai Soni (2009 ir 2011).

Bronzą iškovojusiai J.Jefimovai tai buvo ketvirtasis medalis šioje rungtyje pasaulio čempionatuose.

Be čempionės titulo prieš dvejus metus, ši sportininkė dar savo kolekcijoje turi du sidabro apdovanojimus iš 2009 ir 2013 metų.

Vienintelė sportininkė su gausesniu laimikiu – penkis medalius iškovojusi L.Jones (2-2-1).

Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse triumfavusi amerikietė L.King Vengrijos sostinėje pakartojo Rūtos pasiekimą ir tapo vos trečiąja olimpine čempione, kuriai pavyko po to sekusiame planetos čempionate užlipti ant aukščiausio prizininkų pakylos laiptelio.

Be R.Meilutytės ir L.King, iki šiol tai buvo pavykę padaryti tik buvusios Rytų Vokietijos sportininkei Utei Geweniger (1980 ir 1982).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius