Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Ši daržovė gali padėti sureguliuoti cholesterolio ir cukraus kiekį kraujyje

Gera žinia mėgstantiems česnakus – neseniai atliktas tyrimas paaiškina, kodėl verta į savo racioną įtraukti daugiau šios daržovės.
Cholesterolis
Cholesterolis / 123RF.com nuotr.

Žurnale „Nutrients“ paskelbtos didelės apimties naujos metaanalizės duomenimis, česnakų vartojimas gali padėti pagerinti cholesterolio ir cukraus kiekį kraujyje. Šioje analizėje buvo apibendrinti 29 tyrimų, kuriuose iš viso dalyvavo daugiau nei 1 500 dalyvių, rezultatai, rašo „Everydayhealth“.

Šio tyrimo rezultatai sutampa su ankstesnių tyrimų rezultatais, kurie nurodo, jog česnakai šiek tiek sumažina A1C lygį ir šiek tiek sumažina MTL (arba „blogojo“) cholesterolio kiekį.

123RF.com nuotr./Kinų medicina ir maistas
123RF.com nuotr./Kinų medicina ir maistas

Seniai naudojami tradicinėje medicinoje

Jau tūkstančius metų česnakai dėl savo gydomųjų savybių buvo naudojami medicinoje – dar iki to laiko, kol nebuvo atlikti tokie tyrimai kaip šis.

Česnakas, kuris priklauso allium šeimai kartu su svogūnais, svogūnėliais ir porais turi daug sieros junginių, įskaitant aliciną, aliciną ir metilo alyl trisulfidą. Visos šios medžiagos turi sveikatai naudingų savybių.

Ankstesni tyrimai rodo, kad česnakai gali padėti valdyti kraujospūdį, sumažinti uždegimą, sergant artritu ir kovoti su grybelinėmis ligomis, pavyzdžiui, „atleto pėda“.

Nors daugėja aiškių įrodymų, kad česnakas yra saugus, sveikas ir teikia tam tikrą naudą įvairiems organizme vykstantiems procesams, mokslininkai sako, kad jis nėra panacėja. T.y. be didesnių gyvenimo būdo pokyčių jis greičiausiai neturės didelės įtakos jūsų sveikatai.

Pabrėžiama, kad česnakai gali būti viena maža veiksmingo plano dalis. Kitaip tariant, juos patartina vartoti kartu su kitais medicinos specialistų paskirtais preparatais, taip pat koreguojant mitybą ir gyvenimo būdą.

Be to, mokslininkai sakė, kad, nors analizė rodo, jog česnakas gali būti naudingas gerinant cholesterolio ir cukraus kiekį kraujyje, reikia daugiau įrodymų, įskaitant didesnius tyrimus, kad būtų galima įrodyti, kokio dydžio naudą cholesterolio ir cukraus reguliavimui duoda didesnis arba mažesnis česnakų (ar jų preparatų) vartojimas.

Kaip į savo mitybą įtraukti daugiau česnakų

Teigiama, kad česnakas būtų naudingas sveikatai, kasdien jo reikia suvalgyti apie 3-6 gramus (arba 1-2 skilteles, jei mėgstate šviežią).

Brogan Taylor, dietologė, dirbanti „Banner Health“ klinikoje Finikse, Arizonoje, JAV, rekomenduoja į maistą dėti šviežių česnakų, susmulkintų arba susmulkintų, kad gautumėte visą galimą naudą.

Ji priduria, kad česnakai taip pat yra puikus būdas pagardinti maistą, jei stengiatės sumažinti natrio kiekį.

Štai keletas idėjų, kaip į savo mitybą įtraukti daugiau česnakų.

  • Čili, sriubos ir troškiniai. Pridėkite česnako, kad suteiktumėte papildomo skonio ir naudos sveikatai;
  • Baltymai ir daržovės. Baltymus, pavyzdžiui, vištieną ar liesą mėsą, kepdami ar troškindami daržoves gaminkite su česnakais. Česnaku taip pat galima pagardinti salotų padažus ir marinatus.
  • Duona. Kas nemėgsta česnakinės duonos? Ant jos galite pridėti smulkintų pomidorų arba mėgstamos marinara ir pasigaminti brusketą.

Parengta pagal Everydayhealth.com

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje