-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

15min.lt rubrikoje „Tavo Roma“ – žurnalistų Pauliaus ir Jurgos Jurkevičių patarimai apie Italiją

Turbūt sunku būtų rasti žmogų, iki šiol nebuvusį Italijos sostinėje Romoje. Atsiradus tiesioginiams ir gana pigiems skrydžiams į šį miestą net ir didžiausi tinginiai ryžosi keliauti. Vis dėlto, jei galvojate, jog apie Romą žinote viską ir ten nebeverta užsukti, klystate. Amžinasis miestas yra neišsenkantis naujų patirčių ir įspūdžių šaltinis.
Paulius ir Jurga Jurkevičiai su savo dukra Barbora
Paulius ir Jurga Jurkevičiai bei jų dukra Barbora / Asmeninio albumo nuotr.

Ką veikti Italijos sostinėje, kur išgerti tikrai geros espreso kavos, kur rasti madingą drabužį, kaip elgtis artėjančio Kristaus jubiliejaus dienomis, kaip nepasimesti visuotinio streiko metu – visa tai bus galima sužinoti startuojančioje 15min.lt rubrikoje „Tavo Roma“

Apie projektą pasakojantys jo autoriai, Italijos užsienio žurnalistų asociacijos nariai Paulius ir Jurga Jurkevičiai neabejoja, jog naudingos informacijos čia ras ir pirmą kartą koją į Romą įkelsiantys turistai, ir patyrę keliautojai. 

Asmeninio albumo nuotr./Italijoje Paulius ir Jurga Jurkevičiai gyvena jau 20 metų
Asmeninio albumo nuotr./Italijoje Paulius ir Jurga Jurkevičiai gyvena jau 20 metų.

– Judu su žmona neretai pavadinami italais. Iš tiesų nieko keisto, juk Italijoje esate dažniau nei Lietuvoje. Priminkite, kiek laiko jau savo namais laikote šią šalį?

– Paulius Jurkevičius (P.J.): Aš pats pirmąsyk Romoje atsidūriau 1989 metais. O abu su Jurga nuolat gyvename nuo 1995-ųjų. Manau, kad du Italijoje praleisti dešimtmečiai – nemenkas gyvenimo gabalas.

– Apie Italiją ir Romą esate parengę ne vieną straipsnį, net knygų. Ar patys save jau galite pavadinti Italijos žinovais?

– P.J.: Per 20 metų norom nenorom tampi vienos ar kitos šalies žinovu. Bet daug kas priklauso ir nuo to, ką toje šalyje tenka veikti. Vienoks bus šalies pažinimas, jei dirbi uždaroje profesinėje aplinkoje. Kitoks, kai yra progų pasidairyti.

Roma – daugiaveidis miestas. Vieniems – antikos muziejus po atviru dangumi, kitiems – stulbinantis baroko architektūros koncentratas. Dar kažkam – nakties pramogų ir geros virtuvės miestas.

Mano pagrindinis darbas buvo stebėti šalį – tokia yra užsienio korespondento misija. Iš to šalies ir žmonių stebėjimo gimė nesuskaičiuojama galybė straipsnių, interviu, keletas knygų.

– Jurga Jurkevičienė (J.J.): Mados ir gastronomijos srityje jau galiu save vadinti žinove. Tai prestižinės sritys, kurios reprezentuoja Italiją pasauliui. Manau, jos svarbios ir Lietuvai.

– Jūsų darbas leido neužsisėdėti vienoje vietoje ir keliauti po įvairius Italijos regionus. Ar dar yra Italijoje vietų, kurių nepažįstate?

– P.J.: Aplankyti visi 20 Italijos regionų, visos salos, išskyrus Tremitų. Visi didieji miestai. Bet Italija – neišsemiama. Tad manęs tikrai dar laukia daugybė atradimų.

– J.J.: Gėda prisipažinti, bet Italiją pažįstame geriau negu savo gimtąjį kraštą. O Roma tapo mūsų antraisiais namais.

– Roma yra tas miestas, į kurį, atrodo, bent kartą per savo gyvenimą nuvyksta kiekvienas turistas. Lietuviai – ne išimtis. Kuo, jūsų akimis, ypatinga Roma, kad turi tokią didžiulę trauką?

– P.J.: Tai daugiaveidis miestas. Vieniems – antikos muziejus po atviru dangumi. Kitiems – stulbinantis baroko architektūros koncentratas. Dar kitiems – Vatikanas, pasaulio katalikybės centras. Dar kažkam – nakties pramogų ir geros virtuvės miestas.

Pauliaus Jurkevičiaus knyga „Knyga apie ypač tyrą. Pirmasis lietuviškas alyvuogių aliejaus vadovėlis“
P.Jurkevičiaus knyga „Knyga apie ypač tyrą.
Pirmasis lietuviškas alyvuogių aliejaus vadovėlis“

– J.J.: Man tai – aukštosios mados aristokratų miestas. Roma mane išmokė kitaip gyventi, kitaip valgyti, kitaip bendrauti ir džiaugtis.

Labiausiai džiaugiuosi, kad nežinia kodėl likimas lėmė atsidurti būtent Amžinajame mieste. Bet tik ilgiau jame pagyvenusi perpratau šią metropoliją iš esmės.

Manau, pasaulyje nerasime kito miesto, kuriame taip harmoningai susilietų daugybė dalykų, suteikiančių žmogaus kasdienybei išskirtinumo atspalvį.

– Gal galima įvardinti, kuo šis miestas skiriasi nuo kitų turistiškųjų miestų, tarkime, Barselonos, Paryžiaus, Amsterdamo, Londono?

– P.J.: Be abejo. Nė vienas minėtų miestų Romai nė iš tolo neprilygsta meno ir architektūros vertybių gausa. Romos savivaldybės duomenimis, Italijoje yra maždaug 50 proc. pasaulio kultūros paveldo, o Romai priklauso maždaug trečdalis visos Italijos kultūros paveldo.

Yra toks šio miesto gyventojų posakis, savotiškas pamokymas atvykėliams: „Romai pažinti vieno gyvenimo neužteks.“

Šia prasme Roma tikrai nėra vieno savaitgalio miestas. Į jį reikia ir norisi sugrįžti daugybę kartų.

– J.J.: Roma turi ypatingą aromatą, kurį bent kiek jautresnių šnervių žmogus greitai pajunta.

Nebūtinai turite pasivaikščioti po Auksinį Romos mados kvadratą, Condotti gatvę ir Ispanijos aikštę, kad užuostumėte gyvenimo kokybės kvapą. Sakysite, Romoje daug šiukšlių. O taip! Bet jas palieka turistai.

Kita vertus, kiekvieno namo laiptinėje svaigina geros kavos aromatas, puikios gastronomijos kvapai.

– Apie Romą ir Italiją esate ne kartą rašęs ir jūs, ir kiti jūsų šeimos nariai. Kai jau atrodė, kad viską, ką norėjote pasakėte, paaiškėjo, kad ruošiate naują projektą – rudenį startuoja interneto puslapis „Tavo Roma“. Papasakokite apie jį?

Jurgos Jurkevičienės knyga „Itališkos elegancijos kodas“
J.Jurkevičienės knyga „Itališkos elegancijos kodas“

– P.J.: Apie Romą tikrai neįmanoma pasakyti visko. Yra toks šio miesto gyventojų posakis, savotiškas pamokymas atvykėliams: „Romai pažinti vieno gyvenimo neužteks“.

– J.J.: Jei Roma jau tapo „mano“, norėčiau, kad ir kiti lietuviai, apsilankę Amžinajame mieste, pajustų šį jausmą, kad galėtų drąsiai ištarti: „Šis miestas – mano.“

– Kam bus skirti projekto „Tavo Roma“ tekstai? 

– P.J.: Dažnai skraidydami tarp Romos ir Vilniaus pastebėjome, kad abiejų kompanijų „Ryanair“ ir „Wizzair“ lėktuvai Romos kryptimi skrenda sausakimši, nepriklausomai nuo metų laiko. 

„Tavo Roma“ projektas skirtas visiems – pirmą ar jau kažkelintą kartą vykstantiems į Amžinąjį miestą ir norintiems giliau jį pažinti.

Po to, kai leidykla „Obuolys“ išleido mūsų šeimos rašytą gidą „Sava Roma“, mums kelionė lėktuvu dažnokai tapdavo neformaliais pabendravimais tema – ko ieškoti Romoje, ką veikti Romoje.

Taip natūraliai supratome, kad lietuviams vis dar reikia žinių apie Amžinąjį miestą. O kad viską, kas rūpi, būtų patogu rasti, atsirado puslapis „Tavo Roma“. 

„Tavo Roma“ projektas skirtas visiems – pirmą ar jau kažkelintą kartą vykstantiems į Amžinąjį miestą ir norintiems giliau jį pažinti.

– J.J.: Ne visada žmonės vykdami į kitą miestą žino, kur gauti daugiausia žinių per trumpiausią laiką. O juk laiko paprastai – vos kelios dienos. Daugiausia matome būtent tokių turistų. Tad kodėl gi nepadėti jiems susiorientuoti?

123rf.com nuotr./Roma
123rf.com nuotr./Roma

– Ką įdomaus skaitytojai ras „Tavo Romoje“?

– P.J.: Pirmiausiai jie ras konkrečios informacijos ir patarimų. Pasistengsime atsakyti į tokius klausimus: kokie dviejų Romos oro uostų ypatumai? Kokia Romoje arbatpinigių politika? Kur prabangiai pavakarieniauti? Kur geriausia pica ir pan.

Roma nėra lengvas miestas. Čia reikia turėti kantrybės. Ir, žinoma, atlaidumo: Vilniuje daug dalykų veikia žymiai sklandžiau nei Romoje – internetas, viešasis transportas, bankai. 

Roma nėra lengvas miestas. Čia reikia turėti kantrybės. Ir, žinoma, atlaidumo: Vilniuje daug dalykų veikia žymiai sklandžiau nei Romoje – internetas, viešasis transportas, bankai.

Jeigu vyksime lyginti ir piktintis, tada į Romą geriau nevažiuoti. Mūsų internetinis puslapis bandys „sutaikyti“ šiek tiek beprotišką Romos kasdienybę ir švarą, drausmę, punktualumą vertinančius keliautojus iš Lietuvos.

– J.J.: Pabandysime pasiūlyti ir tik su mumis – manimi ir Pauliumi – susijusios informacijos. Jei kas ieškote gastronominių vakarienių, degustacijų, netradicinių maršrutų – galėsite kreiptis ir išbandyti.

– Gal galite papasakoti, ką svarbiausio turi žinoti keliautojai, susiruošę į Romą? Kokius namų darbus būtina atlikti?

– P.J.: Pirmiausia – įsimesti į krepšį mūsų gidą „Sava Roma“. Prieš išvykstant rekomenduočiau žvilgtelėti, kad dedasi Romoje kaip tik šiuo metu – atsakymus pasufleruos puslapis www.tavoroma.lt

Gal ten visuotinis streikas? O gal snygis, kuris pasitaiko kartą per penkerius metus, ir miestą ištinka paralyžius? 

sxc.hu nuotr./Koliziejus
sxc.hu nuotr./Koliziejus

Žinoma, prieš kelionę reikėtų sugalvoti, ko norisi iš Romos. Geros virtuvės? Meno? Architektūros? Maudynių Romos paplūdimiuose? O gal vyno, alyvuogių aliejaus degustacijų garsiuose Lacijaus ūkiuose?

Puslapyje „Tavo Roma“ rašysime ne tik apie Romą, bet ir apie tai, ką galima pamatyti netoli Romos. Pavyzdžiui, Lacijaus regione yra daugybė atrakcijų: jūra, kalnai, ežerai, vienuolynai, puiki gastronomija, vyno ūkiai.

– J.J.: Keliautojai turi žinoti, kad visada yra laukiami svečiai. Mūsų namuose lankosi bičiuliai, pažįstami ir visai nepažįstami žmonės. Rengiame temines sezono produktų vakarienes. Dažniausiai tai ne šiaip valgymas, o vieno ar kito produkto pažinimo vakaras.

123rf.com nuotr./Balandį Romoje visi vasariškai nusiteikę
123rf.com nuotr./Turistų Romoje netrūksta bet kuriuo metų laiku.

– Kuriuo metų laiku rekomenduotumėte vykti į Romą tiems, kurie lankysis pirmą kartą?

– P.J.: Romoje gera visais metų laikais. Išskyrus du mėnesius – liepą ir rugpjūtį. Tada per karšta...

– J.J.: Primenu, kad Romoje reikia žvalgytis į viršų, ne į apačią. Tik tada tapsite tikrais romiečiais.

15min.lt skaitytojams P. ir J.Jurkevičiai jau pažįstami – portale buvo publikuota nemažai jų autorinių tekstų apie tai, ką jie išmano geriausiai – Italiją, jos kultūrą, nacionalinę virtuvę, madą, meną. 

Panašių tekstų netrūks ir rubrikoje Tavoroma.lt Projekto autoriai žada, jog retkarčiais čia rašys ir jų vaikai – tėvų pėdomis sekantis ir knygą „Sava Roma“ jau spėjęs išleisti Simonas bei  Barbora, kuri  mokosi Romos Augusto klasikiniame licėjuje.  

Knygos autorius Simonas Jurkevičius su tėvais ir bendraautoriais Jurga ir Paulium.
Simonas Jurkevičius su tėvais Jurga ir Paulium.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius