-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kalėdos Romoje būna saldžios: keletas triukų, kaip naminius itališkus saldumynus paversti įspūdingais

Kalėdų atmosfera Romoje užlieja džiaugsminga nuotaika kas rytą užėjus į mėgstamą kvartalo barą „Due Scalini“ (it. Du laipteliai). Kūdikėlio Jėzaus gimimą įprasmina spalvingos prakartėlės, kurias sukūrė baro konditeris Dorianas. Žvelgdama į Kalėdų saldumynus imu galvoti apie šventes, mintyse skamba gražiausių Kalėdų giesmių motyvai. Juk iki jų liko vos kelios dienos.
Kalėdų tortas su prakartėle
Kalėdų tortas su prakartėle / Jurgos Jurkevičienės/ Tavo Roma nuotr.

Sveikos virtuvės maniakai – italai – visus metus laikosi vieno svarbiausio krikščioniško įstatymo: nepersivalgyk. Negano to, savo kasdienybę apriboja sveika neriebia virtuve, saikingu mėsos ir vyno vartojimu ir ne tik Advento metu. Angliavandenių sąrašas – dar asketiškesnis. Kas rytą – tik vienas ragelis cornetto. Tai pusryčiai prie espreso arba kapučino kavos. Šiek tiek laisvesnis požiūris į saldumynus jaučiamas tik savaitgalį.

Jurgos Jurkevičienės/ Tavo Roma nuotr./Šokoladinis Kalėdų tortas
Jurgos Jurkevičienės/ Tavo Roma nuotr./Šokoladinis Kalėdų tortas, kurį dažnas italas turės ant savo šventinio stalo

Adventas – tarsi susikaupimas prieš sprogimą: Kalėdų pietums šeimininkės ruošia įvairiausius šventinius patiekalus – paršiuką ir avinėlį. Ir, žinoma, gausybę saldumynų.

Nesu saldumynų mėgėja, tačiau trimis pagrindiniais kepiniais – panettone, pandoro ir torrone – kasmet pagyvinu savo šeimos šventinį stalą. Tačiau šįmet baro „Due scalini“ konditeris net mane įkvėpė didesniems eksperimentams. Nusprendžiau pati sukurti saldumynų valgiaraštį.

Italijos mamos ir močiutės namuose nesistengia gaminti sudėtingų šokoladinių tortų, todėl juos šventėms užsisako iš savo kvartalo pasticciere – konditerio. 20-ies centimetrų skersmens šokoladinis Kalėdų tortas, papuoštas prakartėle, kainuoja apie 23–25 eurus, o tai nėra pigu. Todėl namuose lengviau pasigaminti prabangiai atrodančius pyragus – „panettone ripieno“, „pandoro farcito“ arba „tronchetto di Natale“.

Jurgos Jurkevičienės/ Tavo Roma nuotr./Kavinė Due scalini Kalėdoms iškepė spalvotą eglutę
Jurgos Jurkevičienės/ Tavo Roma nuotr./Kavinė „Due Scalini“ Kalėdoms iškepė spalvotą eglutę

Pirmieji du saldumynai – tai ne kas kita, kaip prekybos centre įsigyti jau pagaminti pyragai. „Panettone“ – tai mielinis pyragas su džiovintų vaisių žievelėmis, „pandoro“ – su cukraus pudra.

Italijos konditeriai tik šiek tiek pakoregavę šiems saldumynams suteikia naują šventinį įvaizdį. Bet juos pasigaminti galima ir namuose. O estetinį įspūdį siūlau pagyvinti panaudojant jūsų pačių fantaziją.

Jurgos Jurkevičienės/ Tavo Roma nuotr./Tipiškas Kalėdų saldumynas
Jurgos Jurkevičienės/ Tavo Roma nuotr./Tipiškas Kalėdų saldumynas Romoje

Štai keletas paprasčiausių receptų:

„Panettone ripieno“ – įdarytas Kalėdų pyragas su vaisių žievelėmis

Prekybos centre nusipirkite gatavą panettone pyragą. Neišimkite jo iš sviestinio apvalkalo. Nupjaukite tik išgaubtą viršų, kad atrodytų kaip puodas nukeltu dangčiu. Atsargiai išpjaukite iš vidaus pyrago minkštimą. Namuose pasigaminkite arba nusipirkite baltų vanilinių ledų su trapaus šokolado gabaliukais. Prieš ruošdami Kalėdų desertą ledus išimkite iš šaldiklio, kad šie spėtų suminkštėti. Pripildykite jais tuščią panettone ertmę taip, kad viduje liktų duobutė, tarsi šulinys. Į jį sudėkite minkštimą, kurį anksčiau išėmėte iš pyrago. Uždenkite panettone kepurę ir įdėkite naująjį saldumyną į šaldytuvą iki šventės pradžios. Pjaustykite trikampiais.

„Pandoro farcito“ – įdarytas biskvitas su cukraus pudra

Jurgos Jurkevičienės/ Tavo Roma nuotr./Iš prekybos centro pirkto pyrago PANDORO galima pasigaminti prabangų Kalėdų saldumyną
Jurgos Jurkevičienės/ Tavo Roma nuotr./Iš prekybos centre pirkto pyrago „Pandoro“ galima pasigaminti prabangų Kalėdų saldumyną

Prekybos centre įsigytą „panettone“ apverskite aukštyn kojomis, išpjaukite viduriuką. Atverskite atgal ir pyragą supjaustykite 3 cm storio skersiniais sluoksniais. Kremą pasiruoškite iš plaktos grietinėlės ir mascarpone sūrio. Į apatinį sluoksnį įdėkite anksčiau išpjautą skritulį ir kiekvieną „aukštą“ pripildykite kremu pasukdami vis skirtingu kampu, kad jau paruoštas pyragas primintų eglutę. „Pandoro“ viršų uždenkite pilnaviduriu sluoksniu ir apšlakstykite išlydytu karštu šokoladu. Eglutės kampučius papuoškite likusiu kremu. Apibarstykite riešutais arba papuoškite kitomis Kalėdų dekoracijomis iš spalvoto cukraus.

„Tronchetto di Natale“

Jurgos Jurkevičienės/ Tavo Roma nuotr./Il tronchetto gali būti šokoladinis ir pagamintas su šviesiu mascarponės kremu
Jurgos Jurkevičienės/ Tavo Roma nuotr./Il tronchetto gali būti šokoladinis ir pagamintas su šviesiu mascarponės kremu

Išsikepkite 20 cm pločio, 20 cm ilgio ir 0,5 cm aukščio biskvitą. Pasigaminkite kremą iš plaktos grietinėlės, mascarpone ir kakavos. Jei biskvito nepapildėte kakava, tai kremas gali būti tamsus ir atvirkščiai. Dekoracijas galima pagaminti ir kitokių atspalvių, pavyzdžiui, jos gali būti žalios, pagamintos iš pistacchio di Bronte – Brontės pistacijų. Paruoštu kremu lygiai ištepkite plokštumą ir susukite pyragą lyg vyniotinį. Viršų taip pat ištepkite kremu ir nupjaukite įstrižai lyg medžio kamieną, kad išryškėtų apvalios rievės. Apibarstykite susmulkintais sausainiais, riešutais, razinomis. Jei saldusis kamienas yra tamsios spalvos, paviršių papuoškite baltais morengų grybais ir apibarstykite cukraus pudra.

„Albero di Natale“

Iš sausainiams kepti skirtos tešlos išsikepkite 20 cm aukščio eglutę. Išlydykite konditerinį šokoladą ir juo apliekite visą formą. Papuoškite konditeriniais papuošalais lyg žaisliukais Kalėdų eglutę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius