Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Eurovizijos“ nugalėtojas S.Sobralis: „Jei galėčiau kiek pakeisti muzikos industriją, būčiau laimingas“

Šeštadienio vakarą po įtemptos eurovizinės kovos paaiškėjo, kad šių metų konkurso nugalėtoju tapo Portugalijos atstovas, psichologiją į muziką iškeitęs Salvadoras Sobralis (27). Atvykęs į spaudos konferenciją, atlikėjas buvo visiškai ramus, bet nenustojo šypsotis – kalbėjo, kad laimėjo tik šiandien, o rytoj – jau kita diena, tad jis vėl kibs į muzikinius darbus.
„Eurovizijos“ nugalėtojo Salvadoro Sobralo  spaudos konferencija
„Eurovizijos“ nugalėtojo Salvadoro Sobralo spaudos konferencija / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Šiemet Kijeve, Ukrainoje, vykstančiame „Eurovizijos“ finale dėl pergalės kovojo: Izraelis, Lenkija, Baltarusija, Austrija, Armėnija, Olandija, Moldova, Vengrija, Italija, Danija, Portugalija, Azerbaidžanas, Kroatija, Australija, Graikija, Ispanija, Norvegija, Didžioji Britanija, Kipras, Vokietija, Ukraina, Belgija, Švedija, Bulgarija, Prancūzija.

Susumavus žiūrovų ir komisijos balsus paaiškėjo, kad daugiausia Europos simpatijų pelnė portugalas Salvadoras Sobralis.

Negalintis patikėti laimėjimu, dainininkas pasirodė ant scenos dar kartą sudainuoti nugalėtojo kūrinio. Čia jis užlipo kartu su sese, eurovizinės dainos „Amar Pelos Dois“ autore, ir dalydamiesi vienu mikrofonu atliko pergalės dainą.

Nuo scenos Sobralis iškart atskubėjo pas žiniasklaidos atstovus į spaudos konferenciją. Tai yra pirmasis kartas, kai Portugalija laimėjo „Eurovizijos“ konkursą.

TAIP PAT SKAITYKITE: „Eurovizijos“ favoritu laikomas portugalas mėgino nuslėpti širdies ligą: nenori balsų dėl gailesčio

REUTERS/Gleb Garanich/„Eurovizijos“ nugalėtojo Salvadoro Sobralo  spaudos konferencija
REUTERS/Gleb Garanich/„Eurovizijos“ nugalėtojo Salvadoro Sobralo spaudos konferencija

Jis ir konferencijoje išliko toks, koks scenoje – kuklus, mielas ir visiškai paprastas. „Tiesą sakant, nesupratau skelbiamų balų, tai buvo labai sudėtinga. Kažkas iš mūsų komandos pasakė, kad laimėjom, tad man tai buvo siurprizas“, – juokėsi jis.

Salvadoras teigė, kad dėl eurovizinės pergalės džiaugiasi, tačiau tai jo tikrai nepakeis – jis ir toliau žada gyventi įprastą gyvenimą: „Niekas nepasikeis. Vasarą turėsiu turą po Portugaliją. Gyvensiu toliau, nemanau, kad kažkas pasikeis. Nepamirškime, kad šiandien laimėjome, o rytoj jau apie tave gali pamiršti. Todėl aš toliau dirbsiu prie savo antrojo albumo.“

VIDEO: Salvador Sobral - Amar Pelos Dois (Portugal) LIVE at the 2017 Eurovision Song Contest

Muzikantui šlovės ir didžiulės minių gerbėjų nereikia. Salvadoras juokavo, kad prie to niekada ir nebuvo pratęs – iki „Eurovizijos“ jo dainos nebuvo niekam įdomios: „Niekada neparašiau dainos tam, kad ji skambėtų radijo stotyse. Mano albumas išėjo 2016 metais, bet tai niekam nerūpėjo. Tai džiazas. Aš jį grojau festivaliuose tiems, kam buvo įdomu. Viskas, ko noriu – toliau kurti ir dainuoti, ir man visai nesvarbus didelis dėmesys.“

Kaip ir eurovizinėje scenoje, taip ir kiekvieną kartą dainuojant, Salvadorui svarbiausia muzikos kokybė.

„Dainavimas anglų kalba gal ir galėtų padėti gauti daugiau balsų, bet aš apie tai niekada negalvojau, man nesvarbu žmonių balsavimas. Aš dainuoju dainą portugališkai, taip, kaip ji buvo parašyta. Aš dainuoju muziką, kuri turi prasmingus žodžius, puikią harmoniją. O šiais laikais muzika klausytojams yra tiesiog brukama per prievartą 16 kartų per dieną, mes priverčiami pamėgti tuos neskoningus kūrinius. Bet tai nėra muzika. Jei galėčiau kažkiek pakeisti muzikos industriją, būčiau labai laimingas. O mano sesuo, kompozitorė Luisa, puikiai tai jau daro“, – šypsojosi jis.

Portugalų kalbos dėstytoja Ieva Mikučionytė (30) išvertė Salvadoro Sobralio dainos žodžius į lietuvių kalbą. Ieva dalijasi lietuviškais dainos žodžiais su 15min skaitytojais:

Jei vieną dieną kas paklaustų apie mane
Pasakyk, kad gyvenau, kad tave mylėčiau
Iki tavęs, vien egzistavau
Pavargęs ir neturėdamas, ko duoti

Mano gėri, išklausyk mano maldas
Prašau, kad tu sugrįžtum, kad norėtum vėl manęs
Žinau, kad nemylime po vieną
Gal, po truputį, vėl galėtumei to išmokti
(x2)

Jei tavo širdis nenorėtų nusileist
Nejausti aistros, nenorėti kentėti
Nekuriant planų, kas bus po to
Mano širdis gali mylėti už abu

TAIP PAT SKAITYKITE: „Eurovizija“ portugalams – tik pasenęs šou: „Bet šiemet žiūrim dėl Salvadoro!“

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Eurovizijos“ nugalėtojo Salvadoro Sobralo  spaudos konferencija
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Eurovizijos“ nugalėtojo Salvadoro Sobralo spaudos konferencija

Konkurse dalyvavęs atlikėjas sulaukė galybę dėmesio iš viso pasaulio ir sako dėl to be galo džiaugiasi – juk smagu girdėti šiltus nepažįstamųjų žodžius.

AP Photo/Efrem Lukatsky/Portugalijos atstovas Salvadoras Sobralis
AP Photo/Efrem Lukatsky/Portugalijos atstovas Salvadoras Sobralis

„Bet aš vis tiek tiesiog noriu gyventi ramų gyvenimą. Galbūt iš pradžių bus šioks toks sambrūzdis, bet aš apie save tikrai negalvoju kaip apie kokį nacionalinį didvyrį, tai būtų keista“, – nuoširdžiai sakė jis.

Spaudos konferencijoje Salvadoro sesuo Luisa kalbėjo, kad jos daina laimėjo tik dėl to, nes ją atliko būtent brolis. „Manau, kad Salvadoro kūrinio interpretacija turbūt buvo svarbiausias dalykas, lėmęs pergalę. Be to, dainos paprastumas irgi vaidino svarbų vaidmenį – ji išsiskyrė iš visų kitų pasirodymų. Kai kas nors ateina ir padainuoja kažką labai paprasto ir nuoširdaus, tai būna 10 kartų geriau. Jo akyse mačiau kiekvieną žodį, jis išjautė viską. Manau, kad visi šitie dalykai privertė žmones balsuoti“, – kalbėjo Luisa.

Serga sunkia širdies liga

27-erių Salvadoras Sobralis laikomas geriausiu Portugalijos atstovu, išsiųstu į „Euroviziją“ per visą šalies dalyvavimo šiame konkurse istoriją. Jis čia atkeliavo su kūriniu „Amar Pelos Dois“, kurio autorė yra atlikėjo sesuo Luisa Sobral.

Būtent ji ir atliko savo sukurtą dainą pirmosiose „Eurovizijos“ repeticijose Kijeve. Jos brolis į Ukrainą atvyko kiek vėliau, mat dėl sveikatos būklės negali išvykti iš savo gimtosios šalies, kur jį prižiūri medikų komanda, ilgiau nei dviem savaitėms.

Užsienio žiniasklaida rašė, kad per šiuos metus Salvadorui privalo būti atlikta širdies persodinimo operacija.

Salvadoras Sobralis savo ligą norėjo išlaikyti paslaptyje, mat nenorėjo balsų iš gailesčio, tačiau dainininkui besivaržant „Eurovizijos“ atrankoje Portugalijoje jam prireikė skubios operacijos. Vis dar iki galo neatsigavęs po operacijos jis, padedamas sesers, pasirodė finale ir jį laimėjo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius