Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Eurovizijoje“ triumfavo Portugalija: šlovėje maudosi charizmatiškasis Salvadoras Sobralis

Visą savaitę prie ekranų kausčiusi „Eurovizija“ pasiekė finišo tiesiąją. Šeštadienio vakarą vyko didysis finalas, kuriame 26 dalyviai aršiai kovojo dėl Europos simpatijų ir nugalėtojo vardo. Susumavus komisijos ir žiūrovų balsus paaiškėjo, kad šiais metais vienbalsiai pergalę švenčia Portugalijos atstovas, visą konkursą favoritu laikytas Salvadoras Sobralis (27).
Salvadoras Sobralis
Salvadoras Sobralis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Grąžinkime muziką. Muzika nėra fejerverkai“, – sakydamas padėkos kalbą scenoje tarė S.Sobralis. Tai – žinia, su kuria jis lipo į sceną ir jo pasirodymas liko pastebėtas.

„Eurovizijos“ žiūrovai patikėjo – konkurse šįkart už blizgius ir spalvingus šou muzika svarbesnė.

VIDEO: Portugalai švenčia pergalę „Eurovizijoje“

Finale pasirodė Izraelis, Lenkija, Baltarusija, Austrija, Armėnija, Olandija, Moldova, Vengrija, Italija, Danija, Portugalija, Azerbaidžanas, Kroatija, Australija, Graikija, Ispanija, Norvegija, Didžioji Britanija, Kipras, Rumunija, Vokietija, Ukraina, Belgija, Švedija, Bulgarija, Prancūzija. Deja, šiemet į „Eurovizijos“ finalą Lietuvos atstovams grupei „Fusemdarc“ pakliūti nepavyko.

Po visų atlikėjų pasirodymų buvo skirta laiko televizijos žiūrovų balsavimui. Komisijos nariai, kurių balsai sudaro 50 procentų galutinio rezultato, savo balsus atidavė dar penktadienio vakarą, stebėdami antrąją generalinę finalo repeticiją.

Žiūrovai ir komisijos nariai vienbalsiai nusprendė pirmąją vietą skirti Portugalijos atstovui, psichologiją į muziką iškeitusiam Salvadorui Sobraliui. Pergalę jis išplėšė su sesers Luisos sukurtu kūriniu „Amar Pelos Dois“. 49 kartus „Eurovizijoje“ dalyvavusi šalis šiemet pirmą kartą laimėjo konkursą.

TAIP PAT SKAITYKITE: „Eurovizijos“ nugalėtojas S.Sobralis: „Jei galėčiau kiek pakeisti muzikos industriją, būčiau laimingas“

VIDEO: Salvador Sobral - Amar Pelos Dois (Portugal) LIVE at the first Semi-Final

Susumavus komisijos narių balus, TOP 5 išsidėstė taip:

1. Portugalija
2. Bulgarija
3. Švedija
4. Australija
5. Nyderlandai

Susumavus kartu su žiūrovų balsais, TOP 5 išsidėstė taip:

1.Portugalija
2.Bulgarija
3.Moldova
4.Belgija
5.Švedija

TAIP PAT SKAITYKITE: Akibrokštas „Eurovizijos“ finale: dainuojant Jamalai į sceną įšokęs žiūrovas apnuogino savo užpakalį

TAIP PAT SKAITYKITE: „Eurovizijoje“ – tikras karnavalas: ryškiaspalviai fanai atvyksta palaikyti savo favoritų

Didįjį finalą atidaryti teko atlikėjui Imri iš Izraelio. Jis čia atliko kūrinį „I Feel Alive“. Du kartus „Eurovizijoje“ dalyvavęs kaip pritariantysis vokalistas, šįmet konkurse Imri pagrindinė žvaigždė.

Talkinant penkiems šokėjams jis scenoje atliko tipinę, šokių muzikos stiliaus dainą. Be to, čia dar buvo surengtas ir tikras ugnies šou – per priedainį nuo scenos grindų į viršų šaudė ugnies liepsnos.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Izraelio atstovas IMRI
Luko Balandžio / 15min nuotr./Izraelio atstovas IMRI

Kita į sceną žengė lenkė Kasia Mos su daina „Flashlight“. Anksčiau Kasia ne kartą dalyvavo „Eurovizijos“ atrankose, tačiau kelialapio taip ir negaudavo.

Šiemet žadėjusi siekti pergalės, Kasia pasirodymo metu atkreipė dėmesį ne tik savo galingu balsu, bet ir balta, itin didelę iškirptę turinčia suknele.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Lenkijos atstovė Kasia Moś
Luko Balandžio / 15min nuotr./Lenkijos atstovė Kasia Moś

Baltarusija į „Euroviziją“ atsiuntė „Naviband“ su kūriniu „Story of my life“. Grupę sudaro žurnalistas, profesionalus gitaristas ir pianistas Artemas Lukjanenka bei dainininkė Ksenia Žuk. Beje, tai pirmieji Baltarusijos atstovai, kurie konkurse dainuoja gimtąja kalba – baltarusiškai.

Nuoširdūs ir paprasti – šis duetas tikrai pritraukia dėmesį. O indie folk stiliaus daina sukuria itin pozityvių emocijų besiklausant. Scenoje jie pasirodė apsirengę baltai ant laivą primenančios pakylos. O pasirodymą vainikavo aistringu bučiniu.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Baltarusijos atstovai „Naviband“
Luko Balandžio / 15min nuotr./Baltarusijos atstovai „Naviband“

Nathanas Trentas iš Austrijos „Eurovizijoje“ sudainavo „Running On Air“. 24-erių atlikėjas su muzika draugauja nuo pat vaikystės, profesionaliai to mokėsi ir universitete.

Žengęs į sceną jis priminė saldų vaikiną iš sapnų – pasipuošęs baltu kostiumu jis sėdėjo ant mėnulio ir dūmų debesies. Publiką bandė užkariaut nuotaikinga ir smagia popstiliaus daina.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Austrijos atstovas Nathanas Trentas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Austrijos atstovas Nathanas Trentas

Armėnijos atlikėja Artsvik pasirodė su kūriniu „Fly With Me“. Vaikystėje ji su tėvais persikraustė į Rusiją, kur pasirodė ne viename muzikiniame renginyje ir susirinko nemenką skaičių gerbėjų. Praėjusiais metais atlikėja nusprendė grįžti į Armėniją – atstovauti savo šaliai „Eurovizijai“ visada buvo jos svajonė.

Šiame kūrinyje šiuolaikinis stilius persipynęs su armėniškomis liaudies melodijomis. Šalia atlikėjos šokančios dvi šokėjos bei ugnies patrankos pasirodymui suteikė stipresnį efektą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Armėnijos atstovė Artsvik
Luko Balandžio / 15min nuotr./Armėnijos atstovė Artsvik

Atėjus Olandijos eilei, scenoje pasirodė trijų sesių grupė „OG3NE“ su kūriniu „Lights and Shadows“. Ši daina – tikras šeimos kūrinys. Jį parašė jų tėtis, skirdamas savo žmonai, dukrų mamai, šiuo metu kovojančiai su sunkia liga.

Daina – stipri emociškai, įsimenanti. Svarbiausias akcentas – merginos dainuoja trimis balsais, kas rodo puikią jų klausą, profesionalumą. Matyti, kad šis kūrinys joms itin svarbus – išjaustas kiekvienas žodis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Nyderlandų atstovai OG3NE
Luko Balandžio / 15min nuotr./Nyderlandų atstovai OG3NE

Kiti – grupė „Sunstroke project“ iš Moldovos su daina „Hey Mamma“. Grupė konkurse dalyvavo 2010 metais, kai jų saksofonininkas tapo tikra sensacija.

Šiemet jie „Euroviziją“ bando „imti“ tuo pačiu būdu – saksofonas – jų pagrindinis dainos akcentas, grojęs pagrindinę partiją priedainyje. Ir iš tikrųjų, „Sunstroke project“ tai puikiai sekasi – muzikantai tiesiog užkrečia gera nuotaika. Scenoje jie pasirodė šešiese – po lygiai vyrų ir moterų. Pastarosios vilkėjo nuotakos sukneles, o vaikinai jas šokdino.

TAIP PAT SKAITYKITE: Linksmieji Moldovos atstovai „Sunstroke project“ – apie „Fusedmarc“ ir antrąjį kartą „Eurovizijoje“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Moldovos atstovai Sunstroke Project
Luko Balandžio / 15min nuotr./Moldovos atstovai Sunstroke Project

Joci Papai iš Vengrijos scenoje pasirodė su kūriniu „Origo“. Visą gyvenimą grojęs gitara, Joci galiausiai nusprendė eiti profesionalaus muzikanto, o ne sportininko keliu.

Jo eurovizinėje dainoje susipynusi šiuolaikiška muzika, repas su autentišku čigonišku skambesiu. Scenoje jis pasipuošė čigoniškais drabužiais, o jam talkino jausminga romų tautybės šokėja.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vengrijos atstovas Joci Papai
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vengrijos atstovas Joci Papai

Italijai konkurse atstovaujantis 34-erių Francesco Gabbani – šių metų „Eurovizijos“ žvaigždė. Jis tapo pirmu dalyviu, kurio kūrinys „Occidentali's Karma“ dar balandžio pabaigoje sulaukė daugiau nei 100 mln. peržiūrų. Italijoje Francesco – kylantis dainininkas ir kompozitorius, netrukus išleisiantis savo trečiąjį albumą.

Francesco savo pasirodyme šoka su gorila – būtent apie ją ir dainuoja itališkame kūrinyje. Galima mėgti, galima – ne, bet dainininkas – ypač charizmatiškas, dėmesį prikaustantis atlikėjas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Italijos atstovas Francesco Gabbani
Luko Balandžio / 15min nuotr./Italijos atstovas Francesco Gabbani

Pasirodymą surengė ir Danijos atstovė Anja su kūriniu „Where I Am“. Ji gimė ir užaugo Australijoje, tačiau tėvai yra danai. Atlikėja laimėjo „Australijos balsą“, tačiau atstovauti „Eurovizijoje“ visuomet norėjo būtent Danijai.

Anja laikoma viena favoričių – turi įsimenantį kūrinį, kuris jau spėjo dar prieš konkursą išgarsėti. Ir ne be reikalo – jos vokalas išties įspūdingas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Danijos atstovė Anja
Luko Balandžio / 15min nuotr./Danijos atstovė Anja

Vienas laukiamiausių atlikėjų – 27-erių Salvadoras SobralasPortugalijos ir jo kūrinys „Amar Pelos Dois“. Psichologijos studijas į muziką iškeitęs vaikinas savo kūrybą jau sudėjęs į albumą.

Salvadoro atliekama daina, parašyta jo sesers Luisos, išties išskirtinė. Primena kiek klasikinį kūrinį, tačiau operinio balso neišgirsite – o tik lengvą, svajingą vokalą, nukeliantį kažkur į saulėtą Prancūziją... Salvadorui ant scenos nereikėjo jokių pajėgų – vienas stovintis muzikantas publiką papirko savo kuklumu ir nuoširdumu.

TAIP PAT SKAITYKITE: „Eurovizija“ portugalams – tik pasenęs šou: „Bet šiemet žiūrim dėl Salvadoro!“

AP Photo/Efrem Lukatsky/Portugalijos atstovas Salvadoras Sobralas
AP Photo/Efrem Lukatsky/Portugalijos atstovas Salvadoras Sobralas

Po to į sceną žengė Azerbaidžano atlikėjai – grupė „Dihaj“ su daina „Skeletons“. Vokalistė pastaruoju metu dainavo alternatyvios muzikos grupėse – tas atsiskleidžia ir grupės eurovizinėje dainoje.

Su vokaliste scenoje pasirodė vaikinas su arklio galva, kuris šoko stovėdamas ant kopėčių. Pasirodymo gale už nugaros buvusi lenta sugriuvo ir scenoje pasirodė pritariamieji vokalai. Vienareikšmiškai – pasirodymas yra išskirtinis, atkreipiantis dėmesį.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Azerbaidžano atstovė Dihaj
Luko Balandžio / 15min nuotr./Azerbaidžano atstovė Dihaj

Kroatija į konkursą išsiuntė Jacquesas Houdekas su kūriniu „My friend“. Kroatijoje puikiai žinomas ir sėkmingas dainininkas.

Jacquesas dainuoja dvigubu balsu – kai kurias eilutes operiniu, kitas – paprastu vokalu. Kartais galima pagalvoti, kad kūrinį atlieka duetas. Tos dvi dainininko pusės atsiskleidė ir pasirodyme – šiuolaikiškas įvaizdis, bet kartais solinę partiją atliekantys styginiai: smuikas ir violončelė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Kroatijos atstovas Jacquesas Houdekas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Kroatijos atstovas Jacquesas Houdekas

Australija šiemet konkurse leido pasireikšti jaunajai kartai – į „Euroviziją“ išsiuntė 17-metį Isaiah su daina „Don't Come Easy“. Per dvejus metus vaikinas iš vietinio muzikanto tapo tikra šalies žvaigžde – laimėjo „X Faktorių“, išleido debiutinį singlą, sulaukusį didžiulės sėkmės.

Išgirdus Isaiah balsą tikrai sunku patikėti, kad jam tik 17 metų – sodrus, žemas tembras, o ir diapazonas itin platus. Pasirinkta daina atskleidžia visas jo galimybes. Tiesa, repeticijose jam sekėsi kur kas geriau – konkurso metu nepasiekė kulminacinės natos.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Australijos atstovas Isaiah
Luko Balandžio / 15min nuotr./Australijos atstovas Isaiah

Graikijos atstovė Demy atliko dainą „This is Love“. Nors ir mergina studijuoja teisę, tačiau muzikos ji nepamiršta, vis išleidžia dainų su įvairiais graikų atlikėjais.

Eurovizinis kūrinys – per daug neišsiskirianti, šiuolaikinė, šokių muzikos daina. Jai talkinę du šokėjai pasirodymo neišgelbėjo – visi priedainiai skambėjo „pro šoną“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Graikijos atstovė Demy
Luko Balandžio / 15min nuotr./Graikijos atstovė Demy

Manelas Navarras šįmet atstovauja Ispanijai su kūriniu „Do It For Your Lover“. Jis buvo deleguotas tiesiai į finalą. 21-erių atlikėjas yra dainininkas ir kompozitorius, įkvėptas tokių atlikėjų kaip Bobas Dylanas, Ed Sheeranas. Su gitara jis niekada nesiskiria ir atlieka pop stiliaus dainas.

Scenoje Manelas pasirodė dar su trimis vaikinais, grojančiais gitaromis ir būgnais. Pagal dainą ir apranga buvo pasirinkta – havajietiški marškinėliai, vandenyno, banglenčių vizualizacijos.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ispanijos atstovas Manel Navarro
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ispanijos atstovas Manel Navarro

Atėjo eilė ir Norvegijos grupei „Jowst“ su daina „Grab The Moment“. 27-erių vokalistas Joakimas With Steenas – garso inžinierius ir prodiuseris, kuriantis muziką.

Dainoje gausa šiuolaikinių hitų melodijų elementų. Tai – ritmingas, įsimenantis kūrinys, jau tapęs vienu iš konkurso favoritų. Kartu su Joakimu scenoje pasirodė trys vaikinai su šviečiančiomis kaukėmis. Vienas stovėjo prie didžėjaus pulto, o kiti grojo elektriniais būgnais, pianinu, galiausiai mušė ir didįjį būgną.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Norvegijos atstovai JOWST
Luko Balandžio / 15min nuotr./Norvegijos atstovai JOWST

Kita į sceną žengė Didžiosios Britanijos atstovė Lucie Jones su daina „Never Give Up On You“. Sudalyvavusi „X Faktoriuje“, ji pradėjo miuziklo aktorės karjerą, kur sukūrė begalę vaidmenų.

Lucie atrodė lyg auksinis perlas veidrodinėje kriauklėje. Dainininkė atliko stiprią, emocingą baladę. Ji taip pat buvo viena iš šešių dalyvių deleguota tiesiai į finalą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Didžiosios Britanijos atstovė Lucie Jones
Luko Balandžio / 15min nuotr./Didžiosios Britanijos atstovė Lucie Jones

Kipro atstovas Hovig pasirodė su kūriniu „Gravity“. Nors atlikėjas anksčiau bandė studijuoti marketingą, galiausiai širdis privertė mesti ir pasirinkti džiazo studijas. Hovigas pasirodė ne viename šalies rengiamame muzikiniame šou, yra bandęs pakliūti ir į „Euroviziją“.

Pakliuvo jis ne be reikalo – daina atitinka konkursą – su įsimenančiu priedainiu, šokių stiliaus, tačiau per daug neišsiskiria bendrame kontekste.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Kipro atstovas Hovig
Luko Balandžio / 15min nuotr./Kipro atstovas Hovig

Rumunai Ilinca ir Alexas Florea su kūriniu „Yodel It!“ žengė kiti. Dueto gyvenime kiekvieną žingsnį lydėjo muzika.

Į konkursą jie atsivežė itin įdomią dainą. Ilinca čia jodliuoja – tai dainavimo būdas, kai greitai kaitoliajamos aukštos ir žemos natos. Nors ir tai yra itin populiarus reiškinys vokiškuose kraštuose, duetas jodliavimą naudoja šiuolaikiniame kūrinyje, taip suteikdamas kitonišką skambesį.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rumunijos atstovai Ilinca ir Alexas Florea
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rumunijos atstovai Ilinca ir Alexas Florea

Vokietija į „Euroviziją“ atsiuntė Leviną su kūriniu „Perfect Life“. Nuo pat vaikystės ji skynė pergales įvairiausiuose konkursuose, kūrė dainas, o galiausiai vokalo mokėsi ir universitete.

Vokiečių daina itin primena Davido Guettos hitą „Titanium“ – gitaros partija kone identiška. Visgi vokalo linija visiškai kitokia. Pati dainininkė tiesiog trykšta pozityvu – viso pasirodymo metu Levina nenustojo šypsotis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vokietijos atstovė Levina
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vokietijos atstovė Levina

Konkurso šeimininkei Ukrainai atstovauja grupė „O.Torvald“ su daina „Time“. Savo karjerą jie tęsia nuo 2005 metų, bagaže jau turi 5 albumus.

Jie – sunkiosios, alternatyvios muzikos grupė. Scenoje grupė surengė pasirodymą lyg koncerte – dainą atliko tiesiog grodami savo instrumentais, be jokių šou elementų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ukrainos atstovas O.Torvald
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ukrainos atstovas O.Torvald

Belgijos atstovė Blanche konkurse pasirodė su daina „City Lights“. Merginai – 17 metų. Dar prieš atvykstant į konkursą jos kūrinys buvo jau spėjęs išpopuliarėti – belgai laikomi vieni mylimiausių konkurse. Blanche tembras – neabejotinai, išskirtinis.

Scenoje ji buvo visiškai viena, su juoda pūsta suknele. Kūrinį Blanche puikiai išjautė – pradėjusi ramiai, pabaigė su tikra jėga.

TAIP PAT SKAITYKITE: „Eurovizijos“ favoritė Blanche – netikėtai čia patekusi belgė: „Lietuviai, balsuokit už mane!“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Belgijos atstovė Blanche
Luko Balandžio / 15min nuotr./Belgijos atstovė Blanche

Švedas Robinas Bengtssonas į sceną žengė su daina „I Can't Go On“. R.Bengtssonas Švedijoje jis išgarsėjo 2008-aisiais, kai dalyvavo televizijos talentų konkurse „Švedijos dievaitis“ (angl. „Idol“). Į „Euroviziją“ jis bandė patekti pernai, tačiau laimė nusišypsojo tik šiemet.

Ir nenuostabu – atrodo, kad atlikėjas turi viską, kad pavergtų publiką – puikią išvaizdą, įsimenančią dainą ir įdomų pasirodymą. Robinas savo kūrinį pradėjo nuo užkulisių, o žengęs į sceną jis ėmė kartu su keturiais šokėjais šokti ant bėgimo takelių. Tiesa, ši idėja nėra nauja – grupė „Ok go“ yra nufilmavusi daugybę klipų, kuriuose šoka lygiai taip pat. Tačiau bet kuriuo atveju – Robino pasirodymas vienu iš favoritų laikomas ne be reikalo.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Švedijos atstovas Robinas Bengtssonas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Švedijos atstovas Robinas Bengtssonas

Scenoje pasirodė bulgaras Kristianas Kostovas su daina „Beautiful Mess“. Vos 17-os metų vaikinas turi jau svarių pasiekimų karjeroje – laimėjo „Rusijos vaikų balsą“, Bulgarijos „X faktorių“, sulaukė daug dėmesio su savo kūriniais.

Kristianas taip pat laikomas vienas konkursų favoritų. Nors ir jaunas, tačiau pasirodymo metu toks neatrodė – viską atliko itin profesionaliai. Jo tembras – itin švarus, žemas ir puikiai valdomas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Bulgarijos atstovas Kristianas Kostovas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Bulgarijos atstovas Kristianas Kostovas

Prancūzų atstovė Alma su kūriniu „Requiem“ žengė į sceną paskutinė. Ji – pianistė, dainininkė, dainų autorė, atsikrausčiusi į Paryžių, kur, kaip pati sako, prasidėjo tikroji jos gyvenimo kelionė.

Mergina dainuoja smagią, prancūzišką dainą. Jos meilė Paryžiui matosi ir pasirodymo vizualizacijose, kuriose gausa miesto gatvių bei žymiųjų objektų. Visgi viena stovėdama didelėje scenoje ji atrodė labai pasimetusi.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Prancūzijos atstovė Alma
Luko Balandžio / 15min nuotr./Prancūzijos atstovė Alma

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius