Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Agnė Grigaliūnienė stojo Mykolo Majausko pusėn: „Ši situacija nėra #metoo“

#Metoo ar #nemetoo? Šį klausimą vis dažniau diskusijose kelia socialinių tinklų vartotojai po kiekvieno į viešumą išlindusio skandalo apie galimą seksualinį priekabiavimą.
Agnė Grigaliūnienė
Agnė Grigaliūnienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Po to, kai antradienį buvo paviešintas tapatybės atskleisti nepanorusios merginos pasakojimas apie prie jos tariamai priekabiavusį Seimo narį Mykolą Majauską (36), feisbuke iš naujo įsižiebė aliarmo skambutis – ar tikrai teisingai suvokiame paties judėjimo #metoo esmę?

Tokį klausimą viešojoje erdvėje iškėlė ir renginių vedėja, komunikacijos agentūros „Olive“ vadovė Agnė Grigaliūnienė.

Nuo pat pradžių buvome pasiklydę – kas apskritai tas #metoo, tačiau kai kalbame apie prievartą ir baudžiamąją atsakomybę, turėtume viską labiau pasverti.

„Kaip visada su šiomis istorijomis – tiesą žinos tik tie žmonės, kurie toje istorijoje dalyvavo, jei dalyvavo“, – apie M.Majausko ir neįvardytos merginos jam mestus kaltinimus kalbėjo A.Grigaliūnienė.

Pasak jos, skirtingai nei anksčiau aprašytų akademikų atvejai, kai juos su vadinamomis aukomis siejo darbiniai, mokslo santykiai, o minėtos merginos papasakotoje istorijoje apie M.Majauską tokių santykių nebuvo, ji nebuvo nuo jo priklausoma.

„Tiesą pasakius, tokioje situacijoje net nelabai suprantu, ką ten tirti. Juk du pilnamečiai žmonės galimai susitikę kavinėje galimai užėjo į butą ir tai darė savo noru“, – svarstė A.Grigaliūnienė, prie savo komentaro feisbuke pažymėjusi grotaženkles #čianemetoo.

TAIP PAT SKAITYKITE: Seimo konservatorius M.Majauskas kaltinamas seksualiniu priekabiavimu, G.Landsbergis kreipiasi į prokurorus

Pati dirbdama komunikacijos srityje ji sako vis dažniau pastebinti, kad žmonės ima nesuprasti #metoo esmės ir seksualinio priekabiavimo sąvokų. Esą kuo daugiau tariamų istorijų iškyla į viešumą, tuo painesnės šios sąvokos tampa.

„Nesu sąvokų ekspertė, tačiau matau, kad mes visi labai nesusikalbame. Nuo pat pradžių buvome pasiklydę – kas apskritai tas #metoo, tačiau kai kalbame apie prievartą ir baudžiamąją atsakomybę, turėtume viską labiau pasverti“, – 15min komentavo ji.

Apie M.Majauską anksčiau buvo kalbama kaip apie pavyzdingą šeimos vyrą, kovotoją prieš bet kokį smurtą, todėl pasakojimas apie tai, kaip Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų narys neva prieš penkerius metus, 2013-aisiais, vieną merginą „parsivedė pas save į butą, norėjo patenkinti savo poreikius“, nustebino ne vieną.

Tuomet M.Majauskas jau nebebuvo premjero patarėjas, o politika besidominčių jaunuolių mentorius, pasakojama, kad tuomet būsimasis Seimo narys su jaunuoliais „gausiai vartodavo alkoholį ir ypatingą dėmesį skirdavo jam patikusioms merginoms“.

Tačiau po 5 metų į viešumą išlindusi istorija ne vieną privertė sudvejoti jos priskyrimu #metoo. Juk tas nukrypimas nuo sąvokos esą net būdamas netikslus gali apversti kaltinamojo gyvenimą aukštyn kojomis.

Ar tai daroma sąmoningai? Sąmoningai siekiant susimokyti prieš konkretų žmogų? O gal tiesiog iš nežinojimo, gal tik dėl informacijos trūkumo, kas apskritai yra tas #metoo, gal mes tiesiog neskiriame?

Šiuos klausimus kalbėdama su 15min kėlė ir A.Grigaliūnienė.

Pasak jos, kai kalbama apie atvejus, kuomet vienas pasisakymas išprovokuoja kitą ir padrąsina netylėti, kai į viešumą išlenda istorijos, kurios, kaip vėliau teigiama „visiems yra žinomos jau kone 20 metų“, tokių atvejų negalima ignoruoti.

„Kalbant apie tai, kad merginos gali pasinaudoti, kad kartais gali manipuliuoti ir susitvarkyti su konkrečiu žmogumi – taip, taip gali būti. Tačiau, žinoma, būna ir žalingų santykių tarp dėstytojų ir studentų tarp darbdavio ir darbuotojų. Svarbiausia tiksliai išsiaiškinti, kas ir kodėl, kokiomis aplinkybėmis atsitiko. Nors man atrodo, kad nuo socializmo laikų mes esam labiau linkę tikėti hipotetiniu skriaudėju, negu hipotetine auka“, – 15min sakė A.Grigaliūnienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agnė Grigaliūnienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agnė Grigaliūnienė

M.Majausko atveju ji sako likusi maloniai nustebinta politiko noru apie tai kalbėti, o ne dėti į krūmus.

„Kaip pilietė, kaip moteris esu nustebinta tokiu jo poelgiu nesislėpti. Yra daugybė pavyzdžių, kai tokiose situacijose vyrai (ypač) kaip stručiai kiša galvas į smėlį, negali kalbėtis, negali atsakyti, tyli, mikčioja ir beatodairiškai meluoja. Mykolo Majausko noras bendrauti – tai labai šiuolaikiška, šviesi reakcija“, – sakė ji.

Nepaisant visko A.Grigaliūnienė teigia, kad apie #metoo svarbiausia kalbėti, o nuomonių turbūt visuomet bus visokių.

VIDEO: Seksualiniu priekabiavimu kaltinamas M.Majauskas: „Nakvojau pas mamą“

TAIP PAT SKAITYKITE: 15min studijoje lankęsis Mykolas Majauskas: šiąnakt miegojau pas mamą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius