-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 12 /19:01

Paaiškėjo, kam atiteko kvietimai: į prezidento puotą raudonu kilimu žengė svečiai

Penktadienio vakarą iki prezidentūros kiemelio nusitiesė raudonas kilimas – juo žengė bene 2000 kvietimus gavusių žmonių. Tarp jų – pramogų pasaulio žvaigždės, politikai, verslininkai, sportininkai, valstybės institucijų vadovai, nacionalinių premijų laureatai, Kovo 11-osios akto signatarai, žurnalistai.
Paaiškėjo, kam atiteko kvietimai
Paaiškėjo, kam atiteko kvietimai / 15min nuotr.

Penktadienį Gitanas Nausėda buvo inauguruotas prezidentu. Ta proga į prezidentūros kiemelį penktadienio vakarą sukviesta apie 2000 garbių Lietuvos žmonių. Svečių sąrašas buvo laikomas po devyniais užraktais iki paskutinės akimirkos. Kas gavo kvietimus, paaiškėjo tik penktadienio vakarą, kai svečiai ėmė rinktis prie prezidentūros.

15min pavyko pakalbinti ir dalį kviestinių svečių, tarp kurių – ir visiems gerai žinomi veidai.

Koncerte nedalyvavau, bet visuose kituose renginiuose buvau, – sakė Seimo narė I.Degutienė. – Man šiandien toks dvigubas jausmas – ir liūdna, nes lyg užsiverčia vienas istorijos puslapis, ir pradedam nuo balto lapo, ir kartu, natūralu, tai yra šventė, nes išrinktas naujasis prezidentas ir norisi jam palinkėti kuo geriausios sėkmės.“

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Irena Degutienė su vyru
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Irena Degutienė su vyru

„Mus pakvietė, mes atėjom, mes patenkinti, džiaugiamės, kad geras oras, tinkamą prezidentą išrinko tauta“, – džiugesio neslėpė ir Audrius Rakauskas, geriau žinomas kaip Gustavas.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Audrius Rakauskas su žmona
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Audrius Rakauskas su žmona

Užkalbintas istorikas Alfredas Bumblauskas teigė, kad į renginį atvyko tik dabar. Labai ilgai ruošiausi. Man apranga yra labai blogai. Kol susitaupai... Man vien tam užtenka, kita nerūpi“, – neslėpė, kad renginiui tikrai ruošėsi, A.Bumblauskas.

Jonas Nainys teigė dieną matęs, kaip viskas vyksta, o viską, kas bus dabar, įvardijo kaip vyšnią ant torto“. „Labai svarbus renginys, esame labai pagerbti, kad esame pakviesti, labai džiaugiamės, net oras džiugina, nors pranešė, kad lietūs bus. Viskas nerealu, toks vienetinis įvykis, kai iš prezidento gauni kvietimą ir gali jį pasveikinti“, – šypsojosi žinomas didžėjus.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Jonas Nainys su žmona Simona
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Jonas Nainys su žmona Simona

Džiugesio neslėpė ir tą vakarą scenoje pasirodęs Saulius Prūsaitis. „Man garbė. Čia ne tas žodis, patiko ar nepatiko, vis dėlto kiekvienas koncertas yra šiokia tokia įtampa, aš nežinau, kam patinka įtampa. Man didžiulė garbė, kad buvau pakviestas atstovauti Suvalkijai, dainuot ir tiek, – teigė jis. – Tai labai džiugu. Tai reiškia, kad mane vertina, kad kažkam aš įdomus, dėl to jaučiuosi labai gerai ir pakiliai.“ Paklaustas, ar ilgai ruošėsi vakarinei daliai, S.Prūsaitis šmaikštavo: „Visą gyvenimą.“

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Prezidento Gitano Nausėdos inauguracijos šventinio vakaro svečiai
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Prezidento Gitano Nausėdos inauguracijos šventinio vakaro svečiai

Tarp svečių buvo galima pamatyti ir arkivyskupą Gintarą Grušą. Šis teigė, kad visose šventės dalyse dalyvavo. „Iš tikrųjų, yra didelė šventė, džiaugiamės, kad galime švęsti, – šypsenos neslėpė arkivyskupas. – Ir prezidentų perdavimą, ramų, taikų, demokratišką, ir mūsų laisvė toliau švenčiama. Jaučiasi kaip tos demokratinės laisvės šventimo tąsa.“ Arkivyskupas šmaikštavo, kad jam viskas paprasčiau – nereikia ieškoti atskiro kostiumo. „Kaip ir kiekvienam renginiui – pamokslą reikia paruošti,“ – juokėsi G.Grušas.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Gintaras Grušas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Gintaras Grušas

Prie raudonojo kilimo sutiktas ir garsus mados dizaineris neslėpė džiaugsmo. Vis dėlto, jis pridūrė dieninėje dalyje nedalyvavęs. „Nedalyvavau, nes turėjau visą darbo dieną. Visai nesiruošiau, tiesą pasakius, – juokėsi jis. Mama atvažiavo iš Kauno, tai pagriebiau mamą ir atėjom čia, dar galva šlapia. Bet, žinoma, džiaugiuosi, labai smagu, kad vėl atgimsta tokios šventės tradicija.“

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Juozas Statkevičius su mama
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Juozas Statkevičius su mama

Tarp svečių – ir naujasis kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas. „Taip, iš tikrųjų, nuostabi šventinė nuotaika, ypač svarbūs prezidento žodžiai apie kultūros prioritetą, žodžiai apie mūsų literatūrą, poezijos citavimas, tai, kas labai atliepia kultūros žmonių lūkesčius, – kalbėjo M.Kvietkauskas. – Aš dedu daug vilčių, kad šis tas pasikeis į gera ir, kultūros požiūriu, į kultūros svarbą mūsų valstybėje.“ Kultūros ministras pridūrė, kad taip, šventei teko pasiruošti, bet kaip labai nuostabiai šventei.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Mindaugas Kvietkauskas ir Brigita Speičytė
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Mindaugas Kvietkauskas ir Brigita Speičytė

Slaptas sąrašas paaiškėjo, kai ėmė rinktis svečiai

Durys į priėmimą pakviestiems svečiams buvo atidarytos 18 val. Vieni pirmųjų į ilgą eilę atsistojo Verslo konfederacijos vadovas Valdas Sutkus, išgarsėjęs tuo, kad prezidentą Gitaną Nausėdą nuvedė pas kariuomenės vadą Joną Vytautą Žuką, kuris tikriausiai bus paskirtas prezidento patarėju, verslininkė Jolanta Uspaskich, Vilniaus meras Remigijus Šimašius, dirigentas Donatas Katkus, politologai Tomas Janeliūnas, Antanas Kulakauskas, Linas Kojala, atsisakęs tapti prezidento patarėju, Kęstutis Girnius, žurnalistas Vladimiras Laučius, prodiuseris Mindaugas Rainys su Milana Jašinskyte, prodiuserė Vaida Skaisgirė, skulptorius, „Europos parko“ įkūrėjas Gintaras Karosas.

Į G.Nausėdos inauguracijos šventinį vakarėlį buvo pakviesti ir „Delfi“ vyriausioji redaktorė Rasa Lukaitytė-Vnarauskienė, Signatarų klubo prezidentė Birutė Valionytė, dainininkas Merūnas Vitulskis su žmona Erika, policijos vadovas Linas Pernavas, Vyriausios rinkimų komisijos pirmininkė Laura Matjošaitytė, Seimo nariai „tvarkietis“ Vytautas Kamblevičius, Mišrios Seimo grupės seniūnas Rimas Andrikis, liberalų lyderis Seimo narys Eugenijus Gentvilas, socialdarbiečiai Rimantė Šalaševičiūtė ir Andrius Palionis, LRT generalinė direktorė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė, LRT laidų vedėja Nemira Pumprickaitė, Seimo konservatorė Irena Degutienė, kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis, Seimo Kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis, istorikas Alfredas Bumblauskas, Advokatų tarybos pirmininkas Ignas Vėgėlė.

Tarp vakaro svečių – psichiatras Dainius Pūras, festivalio „Kino pavasaris“ įkūrėja Vida Ramaškienė, G.Nausėdą rėmęs verslininkas Ilja Laursas, politologas Lauras Bielinis, policijos vadovas Linas Pernavas, Teisėjų tarybos pirmininkas Algimantas Valantinas, Žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius, monsinjoras Audrys Juozas Bačkis.

Šventėje dalyvauja ir architektas Algirdas Kaušpėdas, dirigentas Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro vadovas Gintaras Rinkevičius, aktorius Algirdas Latėnas, europarlamentaras Liudas Mažylis, bendrovės „Grigeo“ vadovas Gintaras Pangonis, muzikologė Zita Kelmickaitė, Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky.

Į inauguracijos šventinį vakarėlį atvyko ir buvęs politikas, vienas Darbo partijos vadovų verslininkas Šarūnas Birutis, Lietuvos tautinio olimpinio komiteto vadovė Daina Gudzinevičiūtė, Valdovų rūmų direktorius Vydas Dolinskas, LRT laidos „Gustavo enciklopedija“ kūrėjas Audrius Rakauskas, signataras, buvęs Valstybės saugumo departamento vadovas Mečys Laurinkus, generalinis prokuroras Evaldas Pašilis, Pramonininkų konfederacijos prezidentas Robertas Dargis.

Į vakarėlį taip pat atskubėjo diplomatas Eitvydas Bajarūnas su žmona kino režisiere Giedre Žickyte, pramogų pasaulio žvaigždės Jonas Nainys su žmona Simona, Milana Jašinskytė, verslininkas Vidmantas Martikonis, „Lietuvos ryto“ grupės vadovas Gedvydas Vainauskas su žmona Liuminata, „Lietuvos ryto“ televizijos vadovas Audrius Siaurusevičius, šios televizijos laidų vedėja Daiva Žeimytė-Bilienė, televizijos laidų vedėjas ir prodiuseris Edmundas Jakilaitis, 15min generalinis direktorius Ramūnas Šaučikovas su žmona Toma, arkivyskupas Gintaras Grušas.

Tarp šio vakaro svečių – Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Rimvydas Norkus, LRT žurnalistė Indrė Makaraitytė, rašytojas Herkus Kunčius su žmona muzike Sigute Trimakaite, susisiekimo ministras Rokas Masiulis, asmeninis prezidento gydytojas Lietuvos sveikatos mokslų universiteto rektorius Remigijus Žaliūnas, G.Nausėdos šeimos gydytoja Centro poliklinikoje Aušra Apanavičienė, kino režisierius Gytis Lukšas, užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas, kino kritikė Gražina Arlickaitė, Konkurencijos Tarybos pirmininkas Šarūnas Keserauskas.

Taip pat atvyko verslininkas ir filantropas Marius Jakulis Jason, dainininkas Saulius Prūsaitis, Jonavos meras Mindaugas Sinkevičius, socialdarbiečių lyderis Seimo vicepirmininkas Gediminas Kirkilas su žmona, buvęs Seimo pirmininkas Česlovas Juršėnas, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga su patarėja Lina Bušinskaite-Šriubėne, psichologas Andrius Kaluginas, Europos Žmogaus Teisių Teismo teisėjas Egidijus Kūris, signataras Vidmantas Žiemelis, politologas Šarūnas Liekis, buvęs Lietuvos banko atstovas spaudai, o dabar SBA įmonių grupės komunikacijos vadovas Giedrius Simonavičius, G.Nausėdos patarėjas Jaroslavas Neverovičius, Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, dizaineris Juozas Statkevičius, žiniasklaidos grupės „Diena Media News“ akcininkas Mindaugas Mickevičius, finansų ministras Vilius Šapoka.

Tarp kviestinių svečių – TV3 žurnalistė Jolanta Svirnelytė, dailininkai broliai Algirdas ir Remigijus Gataveckai, naujienų agentūros ELTA savininkė ir vadovė Gitana Markovičienė, buvęs Seimo narys akademikas Benediktas Juodka, socialinės apsaugo ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

Renginio svečiams šįkart bus siūlomos įvairius skonius atitinkančios nedidelės užkandėlės, tinkančios prie taurės vyno.

Inauguracijos komisijos pirmininkė, buvusi G.Nausėdos rinkimų štabo vadovė, Algė Budrytė, per spaudos konferenciją yra minėjusi, kad tarp svečių daugiausia bus šaliai nusipelniusių asmenų – nacionalinių premijų laureatų, valstybės apdovanojimus gavusių žmonių. Laimė šįkart nusišypsojo ir pramogų pasaulio atstovams.

Laikėsi dviejų strategijų

G.Nausėdos komunikacijos vadovas Aistis Zabarauskas aiškino, kad svečiai iš pradžių atrinkti remiantis Nacionalinės premijos laureatų sąrašu. Tada imtasi kitos strategijos: atrinkta 20 įvairių visuomenės grupių, kurių atstovai ir pakviesti.

Daugiausia – menininkų (280), mokslininkų – 120, sportininkų – 50, žurnalistų, politologų, apžvalgininkų – beveik 100, gydytojų – 53, pareigūnų, karininkų – 81, teisininkų – 15, dvasininkų – 40, politinių kalinių ir žuvusių už laisvę giminaičių – 80, jaunimo organizacijų, visuomenininkų labdaros atstovų – 80, politikų, buvusių vadovų – apie 30, verslo asociacijų atstovų – apie 100, koordinatorių, savanorių, padėjusių rinkiminės kampanijos metu (įskaitant „influencerius“) – apie 40.

Iš viso kvietimų – 1200, jie skirti atvykti su antrosiomis pusėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius