Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Julija Janus: „Kokia yra graži moteris XXI amžiuje? Ji tikrai atrodo kitaip nei Juozo modeliai“

Dizainerė Julija Janus viešai iškėlė susimąstyti privertusį klausimą – kas yra lietuviška mada? Teatras, industrija ar cirkas? Ant Juozo Statkevičiaus podiumo neseniai išvydome tai, ką daugelis palaiko mados dizainu, tačiau dizainerė Julija Janus apie tai turi kiek kitokią nuomonę.
Julija Janus ir Juozo Statkevičiaus kolekcijos modeliai
Julija Janus ir Juozo Statkevičiaus kolekcijos modeliai / 15min.lt ir asmeninio albumo nuotr.

Savo svarstymais Julija Janus pasidalijo feisbuke ir su 15min skaitytojais.

„Stebėjau visą Juozo jubiliejaus sklaidą ir pati sau galvojau: prancūzai, pačia seniausia savo forma. Visa tai – prieš ką jie patys dabar protestuoja. Nieko prieš juos neturiu, tik mano – šiuolaikinės moters – poreikiai visai kitokie. Man atrodo, kad asmenybė, gebėjimai, sveikas gyvenimo būdas, sportas, dinamiška kasdienybė, saikingas vartojimas senai dominuoja virš nusidėvėjusių moterų kankinimo įrankių. Laboutino ir Christiano Dioro formos žavi kaip filmai apie viduramžių karalienes, tačiau būti įkištai į panašų stilių man reikštų grįžti į inkvizicijos laikus.

Laboutino ir Christiano Dioro formos žavi kaip filmai apie viduramžių karalienes, tačiau būti įkištai į panašų stilių man reikštų grįžti į inkvizicijos laikus

Graži moteris 21 amžiuje? Kokia ji? Sveiko kūno ir sveikos sielos. Jei ji gimdžiusi, gyvena pilnavertį šeimos gyvenimą, rūpinasi savimi ir yra mylima – ji tikrai atrodo kitaip nei Juozo modeliai. Ir jai netinka tos suknelės, arba net jei ji į jas įsispraustų – tuoj pat nusiimtų, nes nepatogu, įpareigoja, varžo – tas pats, kas spraustis į praeitų amžių korsetus, turniūrus, sukneles šluojančias žemę ir bandyti įsėsti į savo automobilį ar švęsti gimtadienį gastrobare, norint pašokti šiuolaikinės muzikos ritmais. Na niekaip. Tiesiog tai galbūt cirkas, bet ne mada.

Sveikas, gyvenime save realizuojantis žmogus dabar yra tas, kurio išorinė elegancija daro įspūdį santūrumu ir komfortu, judesio ir asmenybės laisve. Ji žengia laisvai, jos judesių nekausto suveržimai, pakėlimai ir spaudimas. Ji negalvoja apie savo rūbą – nes rūbas yra tarsi antra oda. Ji galvoja kokios užduotys jos laukia jos veikloje, ko mokysis, ką perskaitys, kur pramogaus, vyks, su kuo susitiks ir ką naujo pamatys. Ji žavi savo puikiu humoro jausmu, emociniu intelektu, išraiškingu temperamentu ir nuoširdžia reakcija.

Kokia yra moteris 21 amžiuje? Jai netinka Juozo suknelės, arba net jei ji į jas įsispraustų – tuoj pat nusiimtų, nes nepatogu, įpareigoja, varžo

Jai net į galvą nešauna priėjus prie vyro pradėti tankiai mirksėti ir išpūsti krūtinę bei įtraukti užpakalį – nes tai gali patikti nebent alaus pilvams, iš Sibiro atvykstantiems pademonstruoti savo piniginės gylį į senus, pradvisusius prancūziškos Rivieros viešbučius, kurie vis dar išdidžiai save vadina 5 žvaigždučių svetingumo lygiu, nors jau 30 metų kaip praėjo jų aukso amžius.

Inovacija užprogramuota mados raidoje, nes mados dizainas reaguoja į visas pasaulines ar bendruomenės aktualijas. Teatras – taip pat reaguoja. Gražaus gyvenimo rodymas be jokios reakcijos į aktualijas daugiau panašus į cirko pasirodymą, kur moteris kaip lokys už cukraus gabaliuką eina ratu pagal dresiruotojo komandą.

Taigi kas yra ta lietuviška mada? Teatras, industrija ar cirkas? Atgyvena ar inovacija?“ – svarstė Julija Janus.

Gražaus gyvenimo rodymas be jokios reakcijos į aktualijas daugiau panašus į cirko pasirodymą, kur moteris kaip lokys už cukraus gabaliuką eina ratu pagal dresiruotojo komandą

15min susisiekus su dizainere, ši į savo iškeltą klausimą, kas yra lietuviška mada, pateikė savo atsakymą.

„Lietuviška mada yra labai mažas reiškinys, kadangi Lietuva yra labai maža šalis – maža ir rinka. Kaip ir nėra mados industrijos. Gal sakyčiau, kad tai daugiau teatras ar atskiri bandymai sukurti kažką naudingo.

Mados dizainas yra naujų daiktų kūrimas. Juozo mados aš nekvestionuoju, ji labai graži, bet tai yra daugiau teatrinis kostiumas arba aukštoji mada. Tai nėra nauja. Tai yra klasikinis stilius, kuris man, kaip moteriai, nėra patogus ir naujas. Į tai gražu žiūrėti kaip į spektaklį ar į cirką, bet tai nėra šiuolaikinės mados atspindys“, – tvirtino ji.

Pasak jos, dauguma apskritai klaidingai supranta arba pakankamai neįsigilina į mados dizaino sąvoką.

„Visuotinai yra paplitęs vienintelis moteriškos aprangos stilius, kuriuo yra žavimasi. Tarsi neegzistuotų daugiau jokie. O iš tikrųjų pasaulyje yra labai daug mokyklų, labai daug skirtingo stiliaus dizaino. Todėl aš norėjau paklausti, ar visada tai, kas yra gražu, yra nauja, ir ar tai galima vadinti dizainu?“ – 15min kalbėjo Julija Janus.

TAIP PAT SKAITYKITE: Sausakimšoje arenoje prieš madų šou išvydę Helen Mirren aplinkiniai net aiktelėjo iš nuostabos

TAIP PAT SKAITYKITE: Vizažistę D.Kazėnaitę šokiravo nepagarba žiūrovams: „Kilo panika, žmonės grūmėsi su apsauginiu“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius