-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Palangoje žuvimi prekiaujanti P.Gražulio dukros motina Birutė: „Uždarbio ir palaikymo netrūksta“

Su Palangoje dirbančia ir gyvenančia Birute Navickaite (31) susitikome praėjus lygiai mėnesiui po to, kai žiniasklaidoje pirmąkart plačiai nuaidėjo jos ir Seimo nario Petro Gražulio (59) istorija. Šiandien Birutė dėmesio nesikrato, maloniai priima prie jos darbo vietos – rūkytos žuvies prekyvietės – prieinančių žmonių palaikymą, kurį neretai lydi ir pakeiksnojimai Petro pusėn. Ir nors dirba 12 valandų per dieną, sako, kad dėl balandį gimusios dukters gali ir kalnus nuversti.
Birutė Navickaitė savo darbo vietoje Palangoje
Birutė Navickaitė savo darbo vietoje Palangoje / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Su Birute susitikome Palangoje, liepos 22-ąją, sekmadienį. 11 val. ryte pagrindinė kurorto gatvė jau buvo besikemšanti nuo jūros link arba atgal marširuojančių žmonių, rytinio pasivaikščiojimo entuziastų, besidairančių į ryškias iškabas, medinius restoranų meniu. Pirkėjai jau stoviniavo ir prie „Žuvies“ prekystalio.

Po kiek užtrukusių paieškų, mums su fotografu atradus reikiamą vietą, Birutė nusijuokia: „Pasimetėte? Negi nežinote, kur Basanavičiaus gatvė?“ Tikra tiesa, kad kone pačioje Palangos širdyje esančios žuvies prekyvietės, tarsi įmūrytos į šalia esantį restoraną, nepastebėti neįmanoma. Iš kitų žuvies prekiautojų Birutės darbo vieta išsiskiria ryškiomis, geltonomis sienomis. Jas, beje, įsirengė pati.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Birutė Navickaitė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Birutė Navickaitė

Bet apie viską – nuo pradžių. Birutė pasakoja, kad prieš aštuonerius metus ją į šį verslą įtraukė buvęs draugas.

„Pradžia nebuvo lengva, bet kada būna kitaip? Žinoma, dviese viskam vadovauti buvo išties lengviau, dabar pati viską iki smulkmenų turiu apgalvoti. Ir nors mūsų su draugu keliai išsiskyrė, vis dar susiskambiname, pabendraujame. Šiaip su buvusiaisiais nesipykstu, todėl nesuprantu, kodėl su Petru viskas taip išsirutuliojo. Nesuprantu, kodėl žmonės negali nesipykti, likti draugais...“ – stebisi Birutė.

Uždarbiu nesiskundžia

Savo pačios verslui Birutė vadovauja dvejus metus ir jaučiasi tarsi žuvis vandenyje. Interviu metu kelis kartus sustabdėme pokalbį, kol šviesiaplaukė, pasipuošusi kaubojaus skrybėle, prie jos stabtelėjusiems pirkėjams mandagiai ir neįkyriai vardijo prekyboje populiariausių žuvų pavadinimus, siūlė paskanauti rūkytos skumbrės. Tiesa, ne viskas taip lengva, kaip ką tik nuskambėjo.

Vasaros laikotarpiu Birutė dirba kasdien dvylika valandų – nuo 11 iki 23 valandos. Kartais prie prekystalio pastovėti tenka ir ilgiau. „Būna, kad žuvį pardavinėju ir iki vidurnakčio, tačiau retai, nes skubu namo, pas dukrą, kurią prižiūri mano mama arba auklė“, – sako ji.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Birutė Navickaitė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Birutė Navickaitė

Keblumų kelia ir kraustynės. Per tiek metų teko pakeisti kelias darbo vietas. Dar pernai dirbusi šalia jūros tilto, dėl biurokratinių keblumų dabar įsikūrė gatvės viduryje. Nauja vieta iš pradžių kėlė nerimą, tačiau kaip pati sako, skųstis negali – vienaip ar kitaip prekyba išties klesti.

„Labai perka žuvytę. Tiek lauktuvėms, tiek vakarais pavalgyti prie alaus“, – sako ji.

Pati Birutė žuvį įsigyja šalia Palangos esančioje rūkykloje. Perka mažais kiekiais, kad šaldytuve neužsistovėtų. O geresnėmis dienomis žuvies atsargas pasipildo net kelis kartus per dieną.

Prekyba išties klesti, nes Birutė stengiasi pirkėjų didelėmis kainomis negąsdinti. Jas diktuoja vietos nuoma, rūkyklų įkainiai, bet galiausiai džiaugiasi – užsidirbti tikrai pavyksta.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Birutės Navickaitės parduodama rūkyta žuvis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Birutės Navickaitės parduodama rūkyta žuvis

Pavyzdžiui, jūrinio ešerio kainos siekia po 3–5 eurus, tarp vaikų ypač populiarūs kalmarai – 2 eurai, šalto rūkymo skumbrę, kurią, anot Birutės, dažniausiai perka vyresnio amžiaus žmonės, pardavinėja po tris eurus.

„Atlyginimo tikrai užtenka susimokėti už vietą, pragyvenimui. J.Basanavičiaus gatvėje prekybos vietos nėra pigios“, – sako Birutė.

Žuvį ji pardavinėja ir žiemą. Tiesa, tik savaitgaliais ar šventinėmis dienomis.

Ir nors šiuo metu B.Navickaitė dirba viena pati, ateityje turi planų plėsti savo verslą. „Kitais metais planuoju atsidaryti dar vieną „tašką“, pasisamdyti žmonių. Kadangi šioje vietoje dirbu pirmus metus, tai kol kas pagalbos nereikėjo. Turiu pirma įvertinti, kokia čia situacija, kad žinočiau, ko iš darbuotojo reikalauti“, – sako Birutė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Birutė Navickaitė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Birutė Navickaitė

Prieina pakeiksnoti Petrą

Birutės vardas žiniasklaidoje pirmą kartą nuskambėjo lygiai prieš mėnesį – birželio 21-ąją. Tuomet atskleidusi, kad balandžio 8 dieną susilaukė dukters nuo Seimo nario Petro Gražulio, Birutė sako žinojusi, jog kils skandalas. Ilgai galvojusi, kaip paaugusiai dukrai reikės pasakoti visą istoriją, galiausiai suprato – geriau karti tiesa nei saldus melas.

Pokalbio metu Birutė kelis kartus pakartoja, kad gyvenimas tikrai nepasikeitė, nors dėmesio išties netrūksta. Jau mėnesį prie jos darbo vietos ateina žmonės ne tik norintys žuvies, bet ir tie, kurie prieina pasakyti tik gerą žodį, išreikšti palaikymą.

„Atpažįsta, bet prekyboje nei pagerėjimo, nei pablogėjimo nepajaučiau. Ateina, pasisveikina, išreiškia palaikymą. Tai labai padeda, smagu girdėti gerą žodį. Kol kas niekas blogo žodžio į akis nepasakė. Tik pyksta ant Petro, būna ir riebesnį žodį jo pusėn pasako“, – sako Birutė.

Asmeninio albumo nuotr./Birutė Navickaitė
Asmeninio albumo nuotr./Birutė Navickaitė

Ji ir toliau kasdien vaikšto į darbą, o visą į viešumą iškilusią situaciją vadina akmeniu, nukritusiu nuo širdies. Visgi nėra lengva. Balandžio mėnesį mama tapusi Birutė dukrą pamato tik naktį.

„Šiuo metu mergaitę prižiūri atvažiavusi mama, kai negali padėti šeimos nariai, samdausi auklę. Kaip galime, taip sukamės. O dukra labai rami, visą naktį išmiega, leidžia ir man be trukdžių pamiegoti. Šiaip dirbti nėra sunku, esu įpratus sezono metu kiekvieną dieną būti čia. Tik dabar sunkiausias dalykas yra nematyti dukrytės“, – pripažįsta moteris.

Pailsėti pavyks žiemą. Birutė nesvajoja apie gyvenimą didmiestyje, nes būtent ramus ruduo, žiema Palangoje padeda atsigauti po vasaros maratono. Bet šaltuoju metų laiku jos laukia ne tik atostogos, bet ir remonto darbai.

Praėjusių metų žiemą, būdama nėščia, Birutė nusipirko būstą. Sako norėjusi, kad dukra iš gimdymo palatos grįžtų į savo tikrus, jaukius namus. Kiek spėjusi, remonto darbus atliko pavasarį, šį tą bando patvarkyti ir dabar.

„Visus pinigus ruošiuosi skirti namams. Labai trūksta remonto. Ir durų, ir baldų. Pirmiausia mano planas yra duoti mergaitei jaukius namus, norėčiau, kad viskas gražiai būtų sutvarkyta. Finansiškai daugiau niekas neprisideda. Petras davė penkis tūkstančius eurus, bet tie pinigėliai yra skirti labai ilgam“, – sako moteris.

Pasitikėjimas vyrais dingo

Pokalbio metu kalbai vis pasisukant apie Petrą Gražulį, Birutė sako, kad dabar nebejaučianti nei pykčio, nei liūdesio. Praėjusią vasarą, kai prasidėjo jųdviejų pažintis, moteris jautėsi laiminga, įsimylėjusi. Ir tikrai negalvojo, kad viskas taip pasisuks.

Jis mergaitės net nematė, jokių interesų nerodo. Nededu vilčių, kad dukra turės tėtį. Bet aš nedrausiu, jeigu jis norės, tegu lanko, – sako Birutė.

Ir pabrėžia – Petras buvo vienintelis ją darbo vietoje užkalbinęs vyras, su kuriuo sutiko tęsti tolimesnę pažintį.

„Petras buvo pirmas ir paskutinis vyras, su kuriuo sutikau bendrauti užkalbinta darbe. O dabar į pasimatymus išvis nevaikštau. Man rūpi tik darbas ir mergaitė, o po visko į vyrišką pusę žiūrėti išvis nesinori. Pasitikėjimas vyrais dingo“, – sako moteris.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Birutė Navickaitė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Birutė Navickaitė

Birutė pabrėžia, kad dabar P.Gražuliui jos namų durys uždarytos. Kaip pati sako, net jei politikas prašytų atleidimo, po viešai išsakytų žodžių net nenorinti pažvelgti į jo pusę.

„Jei galėjo mane taip apšmeižti, šis žmogus man – tuščia vieta. Nenoriu turėti jokių reikalų su juo. Jis mergaitės net nematė, jokių interesų nerodo. Tiesą sakant, nesitikiu, kad jis ją lankys ir ateityje. Nededu vilčių, kad mergaitė turės tėtį. Bet jeigu jis norės, tegu lanko mergaitę. Aš tikrai nedraudžiu“, – sako Birutė.

TAIP PAT SKAITYKITE: P.Gražulio dukros motina B.Navickaitė: „Nėščios koliojimas man buvo skaudesnis nei kilęs skandalas“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius