-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Popkaralienei Džordanai Butkutei – 50 metų: kokia jos fenomeno paslaptis?

Lietuviškoji popmuzikos diva, gerbėjų mylima jau ne vieną dešimtmetį. Žinoma, kaip ir kiekvieno gyvenime, taip ir jos – pasitaikė visko, tačiau nepaisant sunkesnių akimirkų, Džordana Butkutė scenoje skaičiuoja daugiau nei 30 metų, vis dar renka sausakimšas arenas ir yra atlikėja, kuri lietuviškos populiariosios muzikos istorijoje jau paliko itin ryškų įspaudą.
Džordana Butkutė
Džordana Butkutė / Ryčio Šeškaičio ir asmeninio albumo nuotr.

Spalio 3-ąją Džordana Butkutė mini svarbią sukaktį asmeniniame gyvenime – atlikėja švenčia 50-ąjį gimtadienį.

Jaunatviškumas, energija, o ir šypsena nuo jos veido, bent jau scenoje, iki šiol nė akimirkai nedingsta.

Devintajame dešimtmetyje scenoje debiutavusi dainininkė iki šių dienų žinoma bene kiekvienam lietuviui. Išleidusi 18 albumų, dešimtis hitų, Džordana vis dar renka pilnas arenas, kurios žodis žodin vieningai traukia jos dainas.

Asmeninio albumo nuotr./Džordana Butkutė
Asmeninio albumo nuotr./Džordana Butkutė

Atlikėjos gyvenime būta ir nuopolių. Apie juos Džordana kurį laiką vengė kalbėti, nes, kaip pati sako, buvo gėda. Tačiau galiausiai, radusi savyje jėgų, atlikėja atvirai papasakojo ne tik apie ją skandinusį alkoholį, apie tai, ką jai teko iškęsti gyvenant su smurtaujančiu vyru, bet ir apie žmogų, kuris jai padėjo išsikapstyti iš duobės.

2009-aisiais į Elegijaus Strasevičiaus taksi automobilį atsitiktinai įlipusi Džordana su juo sėkmingai iki šiol važiuoja jųdviejų bendro gyvenimo keliu. Atlikėja ne kartą yra sakiusi, kad Elegijus – geriausia, kas jai yra nutikę.

Jo dėka Džordana ne tik atsikratė priklausomybės alkoholiui, tačiau ir su trenksmu grįžo į sceną. Vyras į savo rankas perėmė atlikėjos vadybininko darbą. O 2012-aisias įvyko Džordanos ir Elegijaus vestuvės.

50-ąją savo sukaktį Džordana nutarė paminėti ne Lietuvoje – su vyru Elegijumi leidosi į kelionę, o 15min šia proga pakalbino muzikos pasaulio atstovus – kokia, jų nuomone, Džordanos Butkutės fenomeno paslaptis.

Operos solisto Merūno Vitulskio pažintis su Dž.Butkute užsimezgė maždaug prieš 8 metus. Tuomet jis koncertavo Palangoje, o po pasirodymo pasveikinti dainininko užlipo Ji, rankose laikydama didžiulę rožių puokštę.

„Man tai paliko didžiulį įspūdį. Aš, žinoma, žinojau Džordaną, bet dar buvau pyplys, mano tėvai jos klausė, o mes asmeniškai nebuvome pažįstami. Ir, štai, po koncerto ji man įteikė milžinišką, gal iš 50 ar 60 rožių puokštę. Buvo labai džiugu, kad ji mane įvertino, po to dar porą valandų kalbėjomės, buvo labai smagu – to niekada nepamiršiu“, – 15min pasakojo M.Vitulskis.

Jis tikino iki šiol atsimenantis Džordanos degančias akis, plačią šypseną. O nuoširdumas papirko ne tik jį, jis žavi ir visus jos gerbėjus – Džordana, anot Merūno, visuomet buvo ir yra savimi, nepaisant sudėtingų gyvenimo vingių.

„Visi turime blogų dienų. Jos gyvenimas primena kardiogramą. O ta jausmų ir įvykių amplitudė – labai plati tiek asmeniniame, tiek jausminiame, kūrybiniame jos pasaulyje. Pilname ir nuosmukių, ir pakilimų. Tačiau nepaisant visko, ji išsaugojo begalinį jautrumą“, – kalbėjo M.Vitulskis.

Pasak jo, nereiktų pamiršti ir jos sutuoktinio, prodiuserio Elegijaus Strasevičiaus – tai jis padėjo jai atverti akis, naują gyvenimo puslapį ir, kaip M.Vitulskis pastebėjo, „padėjo jai stabilizuotis ir papuošė kitomis spalvomis“.

„Džordana pakilo kaip feniksas iš pelenų – ir kaip muzikantė, ir kaip asmenybė. Yra atlikėjų, kurie tai atsiranda, tai vėl dingsta. Yra tokių, kurie išgarsėja per skandalus, šeimynines dramas. Džordanos kelias nebuvo lengvas ir tai atsispindi jos kūryboje. Jos gyvenime visko buvo, tačiau visa tai vyko natūraliai. Todėl ją įdomu sekti, įdomu stebėti ir gyventi kartu su ja“, – sakė dainininkas.

KMSO nuotr. /Merūnas Vitulskis
KMSO nuotr. /Merūnas Vitulskis

Paprašytas išskirti vieną mėgstamiausią Dž.Butkutės dainą, M.Vitulskis nedvejoja – „Gimimo diena“ yra ryškiausias jam įsiminęs kūrinys.

Ko jis palinkėtų Dž.Butkutei 50-mečio proga? „Pirmiausia – tikrų žmonių aplink. Linkiu, kad jos tikrieji draugai dažniau už ją pastovėtų. Ir, be abejo – sveikatos. Dirbant šį darbą jos reikia labai daug. O taip pat – ir toliau mylėti žmones taip, kaip ji juos myli“, – sakė Merūnas.

„Džordanai 50?! Oho. Kaip greitai bėga laikas... Bet Džordana, akivaizdu, jam nepavaldi! Taigi linkiu toliau žydėti, būti savimi, įkvėpti kitus, dainuoti visa širdimi ir toliau stebinti savo gerbėjus. Ji – ypatingas žmogus, todėl linkiu lengvų, bet ypatingų metų“, – sakė Justė Arlauskaitė-Jazzu.

Džordanos Butkutės muzikos Justė klausėsi nuo pat vaikystės. Sunku net būtų buvę to išvengti, juk jos dainos skambėjo visur ir nuolatos.

„Na, vien tai, kaip mes ją vadiname scenos karaliene, pasako viską. Visa Lietuva „n“ metų dainuoja jos dainas, jos įvaizdis įsirėžęs atmintin kiekvienam, balsas atpažįstamas nuo pirmos sekundės. Manau, jos įtaka lietuviškai popscenai didžiulė, nes Džordana – tiesiog labai ryški asmenybė, o tokios visada šviečia ryškiai ir paliečia daugelį“, – kalbėjo Jazzu.

Paklausta, kokia Džordanos sėkmės paslaptis, Jazzu vardino: „Ryški, atvira, nebijanti dalintis tiek džiaugsmu, tiek tamsesniais išgyvenimais (žmonėms patinka atvirumas ir tikrumas), taip pat – savitas stilius, žinoma, dainos, iš kurių beveik visos tapo hitais.“

Luko Griciaus nuotr. /Justė Arlauskaitė-Jazzu
Luko Griciaus nuotr. /Justė Arlauskaitė-Jazzu

O savo mėgstamiausią hitą iš Džordanos repertuaro Justei net būtų sunku išskirti.

„Vaikystėje man labiausiai patiko „Tavęs ieškojo mama“, „Gimimo diena“. O kur dar „Nemylėjau tavęs“, „Dėl tavęs“, „Vienas namuose“ ir dar kokių 20 kitų... Nemirtingos dainos. Neseniai visai netyčia pataikiau į Džordanos pasirodymą – nepamenu, kada taip šokau, ir visa gerkle dainavau visas dainas“, – šypsojosi Jazzu.

Gražių žodžių Dž.Butkutei negaili ir pramogų pasaulio rykliu tituluojamas Arūnas Valinskas. Popscenos karalienę jis pažįsta jau daugelį metų, todėl jam Džordana pirmiausia – gera bičiulė, kolegė, o tik tuomet – scenos diva.

„Džordana yra scenos žmogus, kuris puikiai moka daryti tai, ką išmano. Savu laiku ji buvo reiškinys. Reiškinys, kurio liekamieji reiškiniai jaučiasi iki šių dienų – ji padarė tai, ko labiausiai nori į sceną einantys žmonės. Todėl scena be jos tiesiog neįsivaizduojama, be jos neįsivaizduojama visa lietuviška estrada“, – 15min kalbėjo A.Valinskas.

Laidų vedėjas įsitikinęs, kad Džordana savo gerbėjus pirmiausia žavi savo nuoširdumu. Esą jos paprastumas – didžiausias jos privalumas.

„Ji niekada nesimaivo, jei kažką turi pasakyti – tai ir pasako, jei neturi – patyli. Tačiau ji nevaidina daugiau, nei pati gali. Ir net jei kartais pasako ką neįprasto, ji natūrali. Visuomet maniau, kad jei žmonės daro, kad ir keistus dalykus, bet daro juos nuoširdžiai, žiūrovai jį pamilsta tokį, koks jis yra“, – mintimis dalijosi A.Valinskas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arūnas Valinskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arūnas Valinskas

Pasak A.Valinsko, lietuviškoje estradoje nėra tiek daug moteriškų vardų, tačiau Džordana Butkutė – viena tų, kurios pavardė jau dabar įėjo į istoriją.

Savęs dideliu atlikėjos gerbėju A.Valinskas nevadina, tačiau pašnekovas juokiasi – nežinoti jos dainų buvo tiesiog neįmanoma.

„Jei tu neklausydavai Butkutės, tai jos klausydavo tavo kaimynai ir jos dainas visu garsu per balkoną paleisdavo. Ir jei „Rondo“ turi „Egle, mano sese“, Butkutė turi „Nemylėjau tavęs“ – iš jos dainų ši man viena ryškiausių“, – sakė jis.

Todėl gražaus jubiliejaus proga A.Valinskas linki Dž.Butkutei „nebekankinti gerbėjų naujomis dainomis, o turėti geriausia tai, kas buvo sukurta per 50-metį“. „O visa kita... Visa kita ji jau turi“, – sakė A.Valinskas.

Rytis Cicinas sako, kad D.Butkutės indėlis lietuviškai muzikai yra nepamatuojamas, pasak jo, tai ryškiausia pastarojo laikmečio dainininkė, viena iš nedaugelio šalies atlikėjų, galinčių pasigirti pilnutėlėmis gerbėjų arenomis.

„Džordanos sėkmės paslaptis, kiek aš ją pažįstu, – jos darbštumas. Ji nespjauna į sceną, savo klausytojus, visą laiką stengiasi, kuria naujus kūrinius, programas. Visą tai, ką dabar turi, ji pasiekė begaliniu darbu“, – apie scenos karalienę kalba R.Cicinas.

Paklaustas kokią Džordanos dainą dabar galėtų paniūniuoti, Rytis sako, kad tai „Gimimo diena“: „Nieks pas mus neateis, nepasveikins ir nepabučiuos... Tokia lėta, romantiška daina, labai graudi. Džordana turi daugybę šlagerių, kuriuos iki šiol dainuoja visa Lietuva, net tik jos karta, bet ir jaunimas. Ji – visų kartų dainininkė.“

Asmeninio albumo nuotr./Rytis Cicinas
Asmeninio albumo nuotr./Rytis Cicinas

R.Cicinas Džordaną, kaip scenos kolegę, prisimena kaip šiltą, labai nuoširdžią, be jokios arogancijos. Esą tai galėtų patvirtinti kiekvienas su ja pabendravęs žmogus: „Kad ir nepažįstamas žmogus su ja bendrautų, atrodo, kad jau daug metų ją pažįsta iš jos dainų, televizijos ekranų, ji tikrai nuoširdi ir paprasta“.

Rytis sako, kad ir palinkėti kažką sunku, nes Džordana šiuo metu turi viską: „Palinkėsiu sveikatos, publikos meilės, kurią ji tikrai turi ir kurią užsitarnavo. Dainingų metų, daug šlagerių, daug puikių programų ir daug pilnų arenų, kurias ji šiandien ir turi!“

Prodiuseris Martynas Tyla pripažino, kad Džordanos Butkutės dainų klausosi ne viena karta.

„Bet kokiu atveju, Džordana į Lietuvos muzikos istorijos enciklopediją pateko. Ji ryški dėl savo populiariausių dainų, kurios išliko kai kurių kartų atmintyje. Nepaneigsime, kad yra dalis ir dabartinio jaunimo, kuris jos kūrinių mielai klausosi“, – kalbėjo M.Tyla.

Pasak prodiuserio, kiekvieno atlikėjo svajonė yra turėti hitą, kurį kartu su juo trauktų publika. Išskirtinai daug visiems puikiai žinomų dainų turi būtent Džordana.

„Pati Džordana yra sakiusi, kad jai dabar labiausiai nepatinka dainuoti hitais tapusių savo dainų. Bet tokia realybė, tenka dainuoti visur ir visada, žmonės dažniausiai laukia tik didelį pasisekimą sulaukusių kūrinių, tokių kaip „Vienas namuose“, „Nemylėjau tavęs“... Bet formulės, kaip sukurti tokį sėkmingą kūrinį, nėra. Jei žinotumėme, visi hitus kaip blynus keptume“, – juokėsi jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Martynas Tyla ir Neringa Zeleniūtė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Martynas Tyla ir Neringa Zeleniūtė

Martynas prisipažįsta, buvo laikas, kai ir jis Džordanos hitų klausėsi – bent jau jos koncertuose.

„Mano skonis kiek skiriasi nuo dabartinės Džordanos kūrybos, tačiau bet kokiu atveju, aš gerbiu jos darbą. Be to, man ji kažkada irgi atrodė superžvaigždė. Atsimenu, kai važiavome į kažkurį jos koncertą, ir Egidijus Dragūnas labai susijaudinęs sakė: „O dieve, čia gi Džordana Butkutė!“. Tačiau kai pats į tą patį ratą patenki, toji žvaigždė tampa paprastu žmogumi“, – šypsojosi Martynas Tyla.

Natalija Bunkė su Džordana Butkute susipažino, kai vos pradėjo savo muzikinę karjerą. Tačiau scenos karalienės įtaką ji pajuto kur kas anksčiau – dar būdama vaikas.

„Su Džordanos kūriniais yra užaugusios kelios kartos. Aš pati būdama maža į šepetį juos dainuodavau, – juokėsi Natalija. – O ir šiaip, jeigu koks Lietuvos atlikėjas turi koverių programą, tai Džordanos dainos būtinai bus įtrauktos. Lygiai taip pat ir mūsų grupėje „Pop Ladies“, mes atliekame ne vieną jos kūrinį – ji mielai tai leidžia.“

Dariaus Kučio nuotr./„Pop Ladies“ narės Natalija Bunkė, Liepa Norkevičienė, Katažina Zvonkuvienė
Dariaus Kučio nuotr./„Pop Ladies“ narės Natalija Bunkė, Liepa Norkevičienė, Katažina Zvonkuvienė

Dar vaikystėje Natalija išmoko visas jos dainas – sako, kad kiekvieną iki šiol moka atmintinai. Bet Natalijos mėgstamiausia – „Ištikimybė“.

„Ji moka sukurti melodingą dainą, kurios žodžiai būna paprasti, neįmantrūs, bet visai nelėkšti. Džordanos kūriniai yra suprantami visiems. O jei kokį kūrinį sukuria kiti kompozitoriai, ryškiai matosi, kad tai nėra jos kūryba. Džordana turi savo braižą, kuris patinka daugumai“, – kalbėjo ji.

Jubiliejaus proga Natalija scenos divai linki ir toliau klausytojų ausis džiuginti savo muzika.

„Linkiu ir toliau taip žydėti. Pati Džordana buvo teisingai pasakiusi – pakilo lyg feniksas iš pelenų. Jos gyvenime buvo visko – ir pakilimų, ir nuopolių. Ji yra pavyzdys, kaip žmogus gali vėl pakilti, visiškai susitvarkyti gyvenimą, kai šalia atsiranda puikus žmogus. Ji įkvepia“, – kalbėjo Natalija Bunkė.

TAIP PAT SKAITYKITE: Juodai baltos Džordanos Butkutės vestuvės – su viešu bučiniu Rotušės balkone, fejerverkais ir 12-a mersedesų

Kviečiame prisiminti Džordanos Butkutės populiariausias dainas:

VIDEO: Džordana Butkutė - Nemylėjau tavęs (Oficialus audio)
VIDEO: Džordana Butkutė - Dėl Tavęs (Oficialus audio)
VIDEO: Džordana Butkutė - Išvažiuosiu Prie Jūros (Oficialus audio)
VIDEO: Džordana Butkutė – „Nebijok – aš su tavim“
VIDEO: Džordana Butkutė - Man Patinka (Oficialus audio)
VIDEO: Džordana Butkutė - Vienas Namuose (Oficialus audio)
VIDEO: Džordana Butkutė - Gimimo Diena (Oficialus audio)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius