Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

15min žurnalistai apdovanoti už tris žurnalistinius tyrimus

15min žurnalistai laimėjo tris apdovanojimus Vilniaus politikos analizės instituto surengtame tiriamosios žurnalistikos konkurse. Premijas pelnė 15min tiriamųjų straipsnių ciklas apie Seimo nario Artūro Skardžiaus ryšius su energetika „Parodyk akytes“, ciklas „Šiukšlynų milijonieriai“ ir pasakojimas apie Ramūno Karbauskio verslus.
Birutė Davidonytė, Šarūnas Černiauskas ir Dovydas Pancerovas
Birutė Davidonytė, Šarūnas Černiauskas ir Dovydas Pancerovas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Konkurso tikslas – skatinti nešališkus ir nuodugnius žurnalistinius tyrimus, padedančius visuomenei geriau suprasti Lietuvos socialinius, ekonominius, politinius iššūkius ir problemas“, – rašoma Vilniaus politikos analizės instituto pranešime apie konkurso nugalėtojus.

Institutas teigia siekiantis skatinti žurnalistinius tyrimus, kurie gina visuomenės interesą, žmogaus teises, skatina valstybės aparato skaidrumą, atvirumą, galimybę priešintis išorės ir vidaus grėsmėms.


Konkurso nugalėtojai

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Artūras Skardžius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Artūras Skardžius

Pirmąją vietą konkurse pelnė 15min žurnalistų Dovydo Pancerovo ir Šarūno Černiausko tyrimų ciklas „Parodyk akytes“, atskleidęs Seimo nario Artūro Skardžiaus ryšius su energetikos įmonėmis, taip pat jo šeimos verslą Baltarusijoje.

Po 15min publikacijų A.Skardžiui inicijuota apkalta. Vėliau paaiškėjo, kad apkaltos komisija daug laiko skyrė ne A.Skardžiaus veiklos tyrimui, bet bandymams pagrįsti šio politiko keliamas teorijas apie menamą susidorojimą. Apkaltos procesas baigėsi A.Skardžiaus išteisinimu.


Austėjos Usavičiūtės / 15min iliustracija/Ciklas „Šiukšlynų milijonieriai“
Austėjos Usavičiūtės / 15min iliustracija/Ciklas „Šiukšlynų milijonieriai“

Antrąją vietą laimėjo 15min žurnalistai Š.Černiauskas ir Birutė Davidonytė už tiriamųjų publikacijų ciklą „Šiukšlynų milijonieriai“, kuris atskleidė abejotiną ES paramos panaudojimo mechanizmą atliekų rūšiavimo gamyklų projektams.

Antrąją vietą taip pat laimėjo nepriklausomų žurnalistų Michailo Maglovo ir Ryto Staselio tyrimai, atskleidę Lietuvos verslo ryšius, keliančius grėsmę nacionaliniam saugumui, ir kai kurių įmonių veiklą Rusijos aneksuotame Kryme, apeinant tarptautines sankcijas agresorei.

Šie žurnalistai atskleidė, kaip Arvydo Avulio „Hanner“ ir kelios kitos Lietuvos įmonės toliau veikia Rusijos aneksuotame Kryme, galimai apeidamos tarptautines sankcijas. Generalinė prokuratūra dėl to pradėjo ikiteisminį tyrimą.


Ciklo apie Ramūną Karbauskį vizualizacija
Ciklo apie Ramūną Karbauskį vizualizacija

Trečiąją vietą užėmė 15min tyrimų skyriaus žurnalistai B.Davidonytė ir Š.Černiauskas už tyrimų ciklą apie Seimo nario Ramūno Karbauskio ir jo šeimos verslus bei schemas, kuriomis buvo apeidinėjami įstatymai, mokesčiai bei naudojami Europos Sąjungos pinigai. Po 15min publikacijų tyrimus pradėjo Generalinė prokuratūra bei Valstybinė mokesčių inspekcija. Prokurorų tyrimas tebevyksta. Mokesčių inspekcija, narsčiusi galima mokesčių nusukinėjimą per vadinamosios „Karbauskio rezidencijos“ statybas, nutarė palaukti statybų pabaigos ir tada vertinti, ar R.Karbauskio verslas turi susimokėti valstybei.

Trečiąją vietą laimėjo ir „Laisvės TV“ laidos R.I.T.A. žurnalistai Mindaugas Aušra (dabar dirbantis LRT tyrimų skyriuje), Jurgita Čeponytė ir Rita Miliūtė už tiriamąją laidą „Putino bankininko draugai Lietuvoje“, kuri atskleidė, jog Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui artimas bankininkas Antonas Treušnikovas turėjo nuolatinį leidimą gyventi Lietuvoje. Po žurnalistų surinktos medžiagos paviešinimo A.Treušnikovas prarado leidimą gyventi Lietuvoje.

Trečiąją vietą taip pat pelnė LRT radijo žurnalistė Vaida Pilibaitytė už radijo dokumentikos plėtojimą ir dviejų dalių dokumentinių laidų ciklą „Arsenas iš giedro dangaus“.

Tikimasi, jog konkursas taps tradicija

„Šiais laikais, kai netyla diskusijos apie tai, kokia žiniasklaidos ateitis, su kokiais iššūkiais ji susiduria „Google“ ir „Facebook“ epochoje, kaip niekada svarbu kalbėti apie tai, kad be kokybiškos žiniasklaidos laisva, kūrybiška visuomenė yra negalima“, – sako 15min vyr. redaktoriaus pavaduotojas Audrius Ožalas.

Pasak jo, 15min nuo pat pradžių kėlė sau tikslą kurti geresnę visuomenę: „Ir tiriamoji žurnalistika, kuriai mes skiriame daug dėmesio, yra vienas iš būdų prisidėti prie visuomenės augimo ir brendimo. Mums labai svarbu, kad tiriamoji žurnalistika yra įvertinama, ir tai, kad 15min žurnalistams atiteko pirmosios trys vietos šiuose apdovanojimuose, rodo, jog mūsų pastangos yra pastebimos. Tikiu, kad tiriamosios žiniasklaidos stiprėjimas prisideda ne tik prie mūsų portalo augimo, bet ir prie visos Lietuvos žiniasklaidos stiprėjimo.“

Vilniaus politikos analizės institutas nugalėtojams skyrė pinigines premijas: pirmoji vieta – 5000 eurų; dvi antrosios vietos – po 3000 eurų; trys trečiosios vietos – po 2000 eurų.

Apdovanojimams buvo pasiūlyti 42 tiriamosios žurnalistikos darbai iš 12 žiniasklaidos priemonių.

Konkurso vertinimo komisijos nariais buvo žurnalistai, politologai, akademinių institucijų ir nevyriausybinių organizacijų atstovai: Deimantas Jastramskis (Vilniaus universiteto docentas), Auksė Balčytienė (Vytauto Didžiojo universiteto profesorė), Rima Urbonaitė (Mykolo Riomerio universiteto dėstytoja), Vaidotas Beniušis (BNS vyr. redaktorius), Donatas Puslys (Bernardinai.lt vyr. redaktorius), Tomas Balžekas („Media bitės“ vadovas), Šarūnas Liekis (Vytauto Didžiojo universiteto profesorius), Paulius Kunčinas (iniciatyvos „Lemiamas šuolis“ steigėjas), Virginija Būdienė (Vilniaus politikos analizės instituto direktorė).

Komisijai pirmininkavo Vilniaus universiteto docentas Deimantas Jastramskis.

Vilniaus politikos analizės institutas tikisi, kad šie apdovanojimai taps tradicija, kuri padės stiprinti tiriamąją žurnalistiką Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius