Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Čikagos bendrovei vadovaujantis lietuvis programuotojus auginasi tam įsteigtoje akademijoje Kaune

Nemokamu maitinimu ar biure esančiu teniso stalu profesionalių gerų darbuotojų tikrai neišlaikysi. Jie privalo matyti savo atliekamo darbo prasmę ir būti sprendimų dalimi, įsitikinęs Čikagoje įkurtos, bet vis labiau Lietuvoje besiplečiančios programavimo paslaugų įmonės „Devbridge Group“ prezidentas Aurimas Adomavičius. Anot 200 naujų darbo vietų mūsų šalyje šiais ir kitais metais sukursiančios bendrovės vadovo, plėtrą Lietuvoje paskatino ne žemesnės sąnaudos, o į amerikietišką panaši darbo kultūra ir specialistų kvalifikacija.
Aurimas Adomavičius
Aurimas Adomavičius / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Atviliojo ne pigumas

„Lietuva nėra pigiausia šalis, iš kurios galima pirkti paslaugas. Daug šalių jos yra pigesnės – Indijoje, Filipinuose. Mūsų pasirinkimą veikti Lietuvoje lėmė darbuotojų kvalifikacija ir gera darbo kultūra“, – tikina A.Adomavičius, pažymėjęs, jog priklausomai nuo užimamos pozicijos, Vilniuje ir Kaune esančių bendrovės padalinių darbuotojų algos svyruoja nuo 1000 iki 3000 Eur.

Sausio 27 d. naujo biuro Vilniuje duris atversianti „Devbridge Group“ Čikagoje buvo įkurta penkių programuotojų lietuvių per finansų krizės įkarštį 2008 m.

Bendrovę Čikagoje įkūrė penki programuotojai lietuviai per patį finansų krizės įkarštį 2008 m. Tiesa, anot A.Adomavičiaus, ši data buvusi atsitiktinė – tada suprasta, jog iki tol papildoma veikla po darbo arba savaitgaliais gali atnešti gyvenimui reikalingas pajamas.

„Pagal išsilavinimą esu inžinierius. Mano tėtis fizikas profesorius, kuris dėstė KTU, o mama dailės mokytoja. Tai šios dvi pusės susilipdė mano galvoje. Dėl to turiu ir menų, dizaino įgūdžių, o išsilavinimas inžinerinis“, – pasakoja Čikagoje studijas baigęs pašnekovas.

Padeda vairuoti traktorius su planšete

Nors „Devbridge Group“ verslo pradžia buvo Čikagoje, tačiau jau 2011 m. įmonė atidarė padalinį Kaune, 2014 m. Vilniuje, o pernai duris atvėrė ir biuras Kanados mieste Toronte. Šiuo metu iš 225 bendrovės darbuotojų 36 dirba Čikagoje, o Toronte – vos 6 žmonės, visi likę įsikūrę Lietuvoje.

Penktadienį Vilniuje duris atvėrė naujasis bendrovės biuras, esantis Žalgirio g. įsikūrusiame verslo centre „135“.

Tiesa, nepaisant to, įmonė savo paslaugas orientuoja tik į Šiaurės Amerikos rinką. Tarp stambiausių „Devbridge Group“ projektų – internetinės bankininkystės platformos sukūrimas vienam iš penkių didžiausių Kanados bankų.

Pasak A.Adomavičiaus, dabar dažniausiai pasitaiko elektroninės prekybos projektų, programinės įrangos kūrimas operacinei sistemai, turinčiai interneto komponentą, pavyzdžiui, internetu reguliuojamiems kavos aparatams ar traktoriams.

„Šiuo metu dirbame su vienu didžiausių įrangos gamintojų JAV ir kuriame platformą, leidžiančią valdyti traktorių per planšetę“, – teigė „Devbridge Group“ vadovas.

Lietuviai dirba kaip čikagiečiai

Nors įmonės komanda išsimėčiusi per tris šalis, tačiau darbui tai netrukdo, bendraujama vaizdo skambučiais bei „Skype“.

Padaliniai išskaidyti pagal disciplinas, bet dirba visi kartu. Vadybininkai ir dizaineriai būna arčiau kliento – Čikagoje arba Toronte. Inžinerinis darbas ir kokybės priežiūra vykdomi iš Lietuvos“, – aiškino A.Adomavičius.

„Lietuvių darbo kultūra atitinka tos Amerikos dalies, kur yra Čikaga, kultūrą. Dirba daug, lietuviai konkretūs žmonės, nelinkę daug šnekėti, bet padaryti ir judėti toliau“, – sakė „Devbridge Group“ vadovas, kuris džiaugėsi ir geru lietuvių inžinierių anglų kalbos lygiu.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Aurimas Adomavičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Aurimas Adomavičius

Be to, nors per ateinančius kelerius metus Lietuvoje įmonė planuoja samdyti 200 IT specialistų, talentų trūkumu ji nesiskundžia.

„Mes pritraukiame specialistų tiek, kiek reikia, čia mums sekasi. Manau, tai susiję su tuo, kad projektai atliekami su didelėmis įmonėmis Šiaurės Amerikoje. Tiesa, nors pavyksta pritraukti, tačiau trūkumą matome“, – sakė A.Adomavičius, kurio manymu, gerų specialistų papildomomis pramogomis darbe ar nemokama kava nesuviliosi.

„Mano įsitikinimu, kieti profesionalai nori dirbti su sudėtingais projektais, spręsti realias problemas ir matyti, kad tie projektai ir jų darbas išeina į rinką. Kad nebūtų taip, jog dirbo trejus metus ir projektas užgęsta, pasibaigia. Mes sudarome geras sąlygas saviraiškai“, – teigė IT specialistas. „Visi kiti dalykai yra triukšmas – ar teniso stalas darbe, ar kava už dyką. Nors tuos dalykus turime, bet ne tą akcentuojame. Svarbiau aukšto lygio specialistai, norintys būti sprendimo dalimi ir matyti rezultatus.“

Programuotojus ruošia įkurtoje akademijoje

Kokie yra išskirtiniai „Devbridge Group“ darbo kultūros bruožai? A.Adomavičius akcentavo informacijos skaidrumą. Klientus įmonė supažindina su visais atliekamo projekto žingsniais, patirtomis nesėkmėmis ar pažanga bei darbuotojų darbo išklotinėmis, o pastarieji mato bendrovės finansinius rezultatus bei planuojamas investicijas.

Nors kol kas įmonė reikalingų specialistų ir randa, tačiau kai kuriuos jų atsirenka ir po specialių mokymų. Jau trejus metus Kaune veikia bendrovės įkurta „Sourcery“ akademija, orientuota į jaunesniuosius programuotojus.

Vida Press nuotr./Programavimas
Vida Press nuotr./Programavimas

Per metus akademijoje organizuojami du po tris mėnesius trunkantys nemokami semestrai, kuriuose nori dalyvauti apie 150 jaunų specialistų, dažniausiai ne jaunesnių kaip trečiakursių.

„Jie laiko testą, apie penkiasdešimt jį išlaiko, o kiek baigia, priklauso nuo žmonių. Jei baigia 30, samdome nuo 3 iki 6. Vyksta didelė atranka“, – apie jaunų specialistų ugdymą kalbėjo A.Adomavičius.

Šiais metais minėtoji akademija pradės veikti ir Vilniuje.

„Būtina paankstinti informatikos mokymą vaikams, ypač mergaitėms, nes yra didžiulis neišnaudotas potencialas“, – sakė amerikiečių įmonės prezidentas, kuris teigė, kad JAV IT bendrovėse moterys vidutiniškai sudaro tik penktadalį darbuotojų. Tiesa, „Devbridge Group“ Čikagoje moterys sudaro 40 proc. darbuotojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius