-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ekspertas apie įsisukusį skandalą Laisvės partijoje: keista, kad profesionalas pamiršo apie esminius principus

Įsisiūbavus skandalui dėl ekonomikos ir inovacijų viceministro žmonos Agnės Belickaitės paskyrimo į aukštas pareigas „Lietuvos geležinkeliuose“, vadybos ekspertas ISM rektorius Dalius Misiūnas stebisi, kad profesionalė, anot jo, pamiršo esminius principus. Pasak jo, politiškai pažeidžiamam žmogui svarstant apie kandidatavimą į tokią poziciją yra kelios išeitys, viena jų – atrankoje nedalyvauti.
Dalius Misiunas
Dalius Misiunas

Feisbuke D.Misiūnas trečiadienį rašė, kad „visi žino, kad privačių interesų deklaravimas ir interesų konflikto vengimas yra esminiai korporatyvinio valdymo principai– ypač valstybės valdomoje įmonėje ir kai kalbama apie politiškai pažeidžiamus asmenis.“

Pastaraisiais jis vadina asmenis, kuriems yra arba buvo patikėtos svarbios viešosios pareigos, taip pat jų artimuosius šeimos narius arba artimus pagalbininkus.

„Keista, kad profesionalas, esantis korporatyvinių reikalų direktoriaus pozicijoje, pamiršo apie esminius korporatyvinės valdysenos principus. Kaip ir tai, kad patyrę nepriklausomi įmonės valdybos nariai neatkreipė į tai dėmesio svarstydami skaidrumo politikas“, – rašė D.Misiūnas.

Pasak eksperto, svarstant apie kandidatavimą į svarbią ir matomą poziciją situacijoje politiškai paveikiamiems žmonės yra tik du pasirinkimai.

„a) „deklaruoti statusą ir galimą interesų konfliktą atrankos proceso pradžioje ir aktyviai vengti interesų konflikto (kartu su politikoje esančiu šeimos nariu);

b) nedalyvauti atrankoje“, – rašo D.Misiūnas.

Kadangi, kaip akcentuoja jis, brangiausias profesionalo turtas yra reputacija, tinkamiausias būtų antrasis variantas.

LTG nuotr./Agnė Belickaitė
LTG nuotr./Agnė Belickaitė

„O įmonei (ir visoms valstybės valdomoms įmonėms) rekomenduočiau įtraukti politiškai pažeidžiamo asmens aspektą į savo skaidrumo politikas (jeigu tai dar nėra padaryta). Ir prisiminti, kad atrankai pasamdžius agentūrą, atsakomybė nedingsta. Ši situacija neturi nieko bendro su asmeniškumais, kompetencija, kvalifikacija, konkurencija ar diskriminacija. Tiesiog elementarūs korporatyvinės valdysenos principai“, – nurodė ekspertas.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė trečiadienį pripažino, kad šioje situacijoje įžvelgia interesų konflikto regimybę, todėl kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją.

Tuo metu LTG Korporatyvinių reikalų direktorės pareigas užėmusi A.Belickaitė sakė, kad atrankos procesas vyko skaidriai, o sulaukti kaltinimų ji nesitikėjo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius