Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

„Huawei“ atstovas J.Kelly: suprantame vyriausybių rūpestį dėl nacionalinio saugumo

„Huawei“ įvairiose šalyse sulaukiant vis daugiau įtarimų dėl šnipinėjimo Kinijai, nerimas kilo ir Lietuvoje – du konservatoriai Seimo nariai kreipėsi į Valstybės saugumo departamentą ir Nacionalinį kibernetinio saugumo centrą (NKSC). „Huawei“ viceprezidentas tarptautiniams ryšiams su žiniasklaida Josephas Kelly interviu 15min neatskleidė, ar Lietuvos atstovai kreipėsi į kompaniją, prašydami daugiau informacijos, tačiau tikino, kad Kinija niekaip nedalyvauja bendrovės valdyme, ir „Huawei“ niekam savo klientų informacijos neperduoda ir neparduoda.
Josephas Kelly
Josephas Kelly / „Huawei“ nuotr.

Pasaulyje ir Europoje, neaplenkiant nė Lietuvos, auga nerimas dėl „Huawei“ sąsajos su Kinijos valdžia. Žibalo į ugnį papylė situacija Lenkijoje, kai buvo suimti „Huawei“ darbuotojas kinas ir buvęs saugumo agentas lenkas dėl neva žvalgybinio veikimo prieš Lenkiją. Iškart po to panikos banga atsirito ir į Lietuvą – Seimo nariai prašo įvertinti, ar „Huawei“ dalyvavimas plėtojant Lietuvos 5G tinklą yra saugus.

„Suprantame vyriausybių atsakomybę už nacionalinį šalies saugumą ir kartu siekiame to paties – saugios technologijos infrastruktūros, kuri sukuria vertę per ryšių paslaugas“, – 15min interviu raštu sakė Josephas Kelly, „Huawei“ viceprezidentas tarptautiniams ryšiams su žiniasklaida.

Lietuva – ne vienintelė sunerimusi

Spaudimas „Huawei“ vis didėja, įtariant, kad Pekinas gali naudoti kompanijos įrangą šnipinėjimui. Kompanija tai neigia. JAV prezidentas Donaldas Trumpas taip pat spaudžia sąjungininkus Europoje uždrausti „Huawei“ kompanijai prieigą prie mobiliųjų tinklų. Situaciją akivaizdžiai aštrina JAV ir Kinijos prekybos karas.

Australija ir Naujoji Zelandija uždraudė „Huawei“ įrangą 5G tinklo kūrimui, o Jungtinės Karalystės karinės žvalgybos vadovas praėjusį mėnesį pareiškė, kad valdžia turi priimti sprendimą, ar uždrausti kompanijos veiklą.

SKAITYKITE DAUGIAU: Šnipinėjimu Kinijai įtariama „Huawei“ Europoje turi vis daugiau problemų

Nerimas vis auga ir Europoje. Vokietija svarsto apie „Huawei“ vaidmens apribojimą naujos kartos ryšio infrastruktūros kūrime. Gruodžio mėnesį viena Čekijos kibernetinio saugumo agentūra perspėjo nesinaudoti Kinijos telekomunikacijų bendrovių „Huawei“ ir ZTE programomis bei įranga, nes jos esą kelia grėsmę valstybės saugumui.

„Scanpix“/AP nuotr./„Huawei“
„Scanpix“/AP nuotr./„Huawei“

O Lenkijoje suimtas „Huawei“ darbuotojas kinas ir buvęs saugumo agentas lenkas, įtariant, kad jie vykdė žvalgybinius veiksmus, nukreiptus prieš Lenkiją.

Du Seimo nariai konservatoriai taip pat sunerimo ir dėl Lietuvos – jų manymu, „neatmestina galimybė, kad „Huawei“ technologinėje įrangoje paliktos vadinamosios „landos“, kurios ilgainiui gali būti panaudotos bandant prieiti prie informacijos, šnipinėjimo ar netgi sabotažo tikslams“. Todėl Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai Laurynas Kasčiūnas ir Audronius Ažubalis kreipėsi į Valstybės saugumo departamentą ir Nacionalinį kibernetinio saugumo centrą (NKSC) dėl Kinijos informacinių ir ryšio technologijų kompanijos „Huawei“ dalyvavimo plėtojant 5G ryšį Lietuvoje.

Josephas Kelly, „Huawei“ viceprezidentas tarptautiniams ryšiams su žiniasklaida, 15min raštu tikino, kad Kinija niekaip nedalyvauja bendrovės valdyme ir visi vartotojų duomenys yra saugūs. Nuo klausimų, ar Lietuva kreipėsi į bendrovę, jis išsisuko.

„Huawei“: suprantame vyriausybių rūpestį

15min: Kurios valstybės jau kreipėsi į jus dėl įtarimų šnipinėjimu? Ar kreipėsi Lietuva? – paklausėme J.Kelly.

J.Kelly: „Huawei“ palaiko aktyvų ryšį su visomis pasaulio vyriausybėmis. Šios diskusijos gali apimti tiek konsultacijas dėl nacionalinių plačiajuosčio ryšio (angl: broadband) strategijų, tiek dėl komercinių susitarimų ar kibernetinio saugumo. Siekiame su visomis šalimis ir toliau palaikyti atvirą dialogą.

15min: Kokią vartotojų informaciją renkate? Kaip ją panaudojate?

J.Kelly: „Huawei“ neuždirba iš vartotojų duomenų (jų nemonetizuoja) ir neplanuoja to daryti ateityje. Duomenys, kurie „teka“ per mūsų ryšių infrastruktūrą, nėra mūsų nuosavybė. Mes gerbiame žmonių bei įmonių teises į privatumą. Esame įdiegę GDPR reglamentus, kurie tapo naujaisiais mūsų duomenų privatumo standartais visame pasaulyje.

15min: Kaip Kinija yra susijusi su bendrovės valdymu? Ar ji kokiu nors klausimu ar būdu yra kreipusis į kompaniją?

J.Kelly: Kinijos vyriausybė nedalyvauja „Huawei“ versle. Esame išskirtinai komercinė organizacija, kuri priklauso tik „Huawei“ darbuotojams. Šią savaitę, „Huawei“ įkūrėjas ir generalinis direktorius Ren Zhengfei komentavo, kad bendrovė niekada negavo jokio prašymo dalyvauti vyriausybės veikloje, ir pridūrė, kad jei įmonė ir gautų tokį prašymą, šis kategoriškai būtų atmestas.

15min: kaip spręsite situaciją Europos valstybėse, tarkime, Čekijoje, Lenkijoje? Ar vyks bet kokio tipo diskusijos su vyriausybėmis?

J.Kelly: „Huawei“ dėl šios situacijos yra atviri diskusijoms su visomis vyriausybėmis. Suprantame vyriausybių atsakomybę už nacionalinį šalies saugumą ir kartu siekiame to paties – saugios technologijos infrastruktūros, kuri sukuria vertę per ryšių paslaugas. Esame visiškai atvira ir skaidri organizacija.

15min: kokią įtaką esamai situacijai galėjo padaryti prekybos karas tarp Kinijos ir JAV?

J.Kelly: „Huawei“ yra technologijų verslas. Mes siekiame investuoti ir diegti naujoves klientams, kad galėtume suteikti jiems pridėtinę vertę. Taip, mes žinome apie vykstantį prekybos karą, tačiau tai neturi jokio tiesioginio poveikio mūsų verslui ar mūsų veiklai. Dėl šios situacijos mūsų strategija ir įsipareigojimai mūsų klientams nepasikeis.

Įmonės įkūrėjas: Kinijai niekada nesuteiksime prieigos prie duomenų

Kinijos užsienio reikalų ministerija oficialiai patvirtino, kad joks Kinijos įstatymas nereikalauja suteikti prieigos prie vartotojų duomenų. „Huawei“ ir aš asmeniškai niekada nesulaukėme iš vyriausybės jokių užklausų suteikti slaptą informaciją, – tikino kompanijos įkūrėjas.

Dėl įtemptos situacijos „Huawei“ įkūrėjas ir generalinis direktorius Renas Zhengfei surengė susitikimą su tarptautine žiniasklaida įmonės būstinėje Šendžene. Jis kartojo, kad „Huawei“ niekada nėra sulaukusi Kinijos vyriausybės prašymo perduoti klientų duomenis.

„Kinijos užsienio reikalų ministerija oficialiai patvirtino, kad joks Kinijos įstatymas nereikalauja suteikti prieigos prie vartotojų duomenų. „Huawei“ ir aš asmeniškai niekada nesulaukėme iš vyriausybės jokių užklausų suteikti slaptą informaciją“, – cituojamas R.Zhengfei trečiadienį išplatintame pranešime.

„Scanpix“/AP nuotr./Renas Zhengfei
„Scanpix“/AP nuotr./Renas Zhengfei

Taip pat įmonės įkūrėjas tikino, kad „Huawei“ niekada neleistų Kinijos vyriausybei prieiti prie klientų duomenų, net jei Pekinas to reikalautų: „Kalbant apie kibernetinį saugumą ir privatumo apsaugą, mes esame įsipareigoję būti savo klientų pusėje. Niekada nepakenksime jokiai kitai valstybei ar žmogui“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius